ksiazki o fotografii
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X
-
-
Komentarz
-
"Nowy podręcznik fotografii" - John Hedgecoe - kupa informacji nt. sprzętu, technik, oświetlenia, tematyki itp. każda strona to inny aspekt fotografii; niektóre rzeczy ogólnikowo, ale wiele z zawartej treści daje dobre podłoże do rozpoczęcia przygody..
"Książka o fotografowaniu" Wydanie III rozszerzone - Andrzej A. Mroczek - porady, pomysły, nastawienia, sugestie.. kluczowa pozycja..
"Fotografia portretowa i reportażowa" - Erin Manning - prosta w przekazie i łatwa w odbiorze książka o portrecie i reportażu; nie porywa wnikliwością, ale zawiera wiele praktycznych wskazówek zarówno z zakresy technicznego, jak i praktycznego..
Polecam też serię "... Bez Tajemnic" oraz "Perfekcja w fotografii. Od inspiracji do obrazu" - George Barr
Skocz do empika i coś znajdziesz..
#5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...
Komentarz
-
-
Rzeczy u Kelby'ego które każdy ogarnięty edytor grafik zna. Jesli chcesz poznać wiele dość znanych tricków albo nigdy nie miałeś książki o edycji w PS lub CameraRaw to bardzo polecam. Jesli masz duze pojecie o PS i CameraRaw to możesz odpuścić. Połowa książki dla fanów plastiku (teoretycznie Kelby próbuje nam wmówić, że nie robi plastiku) i wszelkiego retuszu portretów, połowa dla ludzi chcących poprawić ekspozycję, ostrość itp. W obu przypadkach dużo tekstu i praktyki i wiele rożnych dróg na rozwiązanie problemu. Ino żarty, którymi sypie Scott, są raczej mało śmieszne.
Książka tylko o edycji. Nic o fotografii.
Natomiast jeśli chodzi o fotografię to:
"Fotografia dla wszystkich" Benno Wundshammer- stara książka za anaologów. Polecam poszukać w antykwariacie. Dużo wiedzy technicznej i teoretycznej przydatnej nawet dla cyfrowych maniaków. Chyba najważniejsza książka w moim domu. Bogato zilustrowana, dużo tekstu. Genialna pozycja.
"Fotografowanie nie jest trudne" Jerzy Płażewski- dobra dla początkujących. Również za czasów analogów, a więc antykwariat zaprasza. Mniej tekstu, niż książka powyżej. Teoretyka oparta zdjęciami praktycznymi. Nie posiada wielkiego rozwinięcia danej problematyki.
"Kreatywna Fotografia" Bryan Peterson- dostałem na urodziny. Podoba mi się, ale ogromu wiedzy nikomu raczej nie da. Czy nauczy kreatywności? Wielu ludzi z pewnością. Uczy myśleć. Bardzo dobrze zilustrowana. Sam bym jej chyba nie kupił. Ale jako prezent bardzo mi się spodobała.Canon 50d i działo 50mm 1.8 IIKomentarz
-
Bezkrwawe łowy. Fotografia przyrodnicza okiem Ralpha Clevengera
W tej bogato ilustrowanej kolorowymi zdjęciami książce znajdziesz szeroki zakres wiedzy dotyczącej praktycznych oraz teoretycznych aspektów fotografowania przyrody. Dowiesz się, jakiego potrzebujesz sprzętu - nie tylko aparatu - żeby rozpocząć przygodę z fotografowaniem natury. W trakcie lektury poznasz znaczenie światła oraz kolorów w tym typie fotografii. Ponadto dowiesz się, jak wykorzystać lampę błyskową do odzwierciedlania swoich odczuć oraz rozpocząć przygodę z wymagającą makrofotografią. Ralph porusza również tematykę związaną z obróbką zdjęć w cyfrowej ciemni oraz wykorzystaniem techniki HDR w celu uzyskania jeszcze ciekawszych efektów. Dzięki tej książce Twoja kolejna sesja w plenerze nie będzie już taka sama!
http://www.fotografuj.pl/News/Bezkrwawe_lowy_fotografia_przyrodnicza_okiem_Ralpha_Clevengera/id/4082Serwis fotografuj.pl : Aktualności : Publikacje : Bezkrwawe łowy - fotografia przyrodnicza okiem Ralpha Clevengera - serwis dla entuzjastów fotografii cyfrowej i analogowej, zarówno dla hobbystów, jak i zawodowców oraz tych, którzy chcą po prostu robić lepsze zdjęcia. Zajrzyj do nas!Komentarz
-
Warte poczytania
ja polecam którąś z tych pozycji: (SĄ NIEDROGIE A WARTO JE MIEĆ
)
Komentarz
-
e-book Biblia fotografa ślubnego
Czy może ktoś z was już to czytał http://www.biblia-fotografa.pl/ ? Warto kupić?Komentarz
-
80 stron.. :-(
Z ksiażek przeczytałem A.Mroczka.
Szukam teraz czegoś o kompozycji - bo z tym mam problemy. Kilka stron wcześniej ktoś podał listę najchętniej czytanych: http://www.foto-info.pl/ksi-ki-o-fot...nie-tylko.html
Co z tej listy było by dla mnie warte uwagi?
Witold Dederko - Elementy kompozycji fotograficznej
John Berger - O patrzeniu
A może coś innego?Komentarz
-
muszę przyznać że spis treści robi wrażenie..Czy może ktoś z was już to czytał http://www.biblia-fotografa.pl/ ? Warto kupić?5DmkI, C85f1.2|580 EXII|Komentarz
-
-
-
Mam ją. Bardzo dobra jeśli chodzi o tajniki pracy z PS. Wszystko opisane krok po kroku na konkretnych przykładach. Coś jak tutoriale w sieci tylko tu masz na kartkach i zawsze łatwo odnaleść to co chcesz zrobić ze zdjęciem. Nie znajdziesz tam jednak nic z teorii fotografii czy filozofii pracy z aparatem.Komentarz
-
Witold Dederko - Elementy kompozycji fotograficznej - polecam, ponadczasowa; świetna pozycja.80 stron.. :-(
Z ksiażek przeczytałem A.Mroczka.
Szukam teraz czegoś o kompozycji - bo z tym mam problemy. Kilka stron wcześniej ktoś podał listę najchętniej czytanych: http://www.foto-info.pl/ksi-ki-o-fot...nie-tylko.html
Co z tej listy było by dla mnie warte uwagi?
Witold Dederko - Elementy kompozycji fotograficznej
John Berger - O patrzeniu
A może coś innego?Komentarz
Komentarz