ksiazki o fotografii

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • TylerDurden
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 32

Jaką pozycję polecilibyście mi jeśli chodzi o fotografię portretową? Jest pełno tytułów na rynku ale chciałbym się dowiedzieć, która tak naprawdę jest profesjonalnie i rzeczowo napisana i godna polecenia?
    Mam już w swoich zbiorach "Fotografię portretową" Czaplińskiego ale ta książka to raczej forma autoreklamy autora niż jakieś rzeczowe porady.
    30D,EOS 1n,EF85mm f/1.8 USM,EF50mm f/1.8,430EX i coś tam jeszcze się znajdzie...

Komentarz

• pawciolbn
      Uzależniony
      • 2010
      • 653

:Fotografia portretowa i reportażowa: -Erin Manning i mam jeszcze "Fotografia portretowa bez tajemnic" - Bryan Peterson. Obie godne polecenia. O ile druga to taki warsztat w stylu "zdjęcie zrobiłem tak, ale można inaczej", to pierwsza przeprowadza niemal za rękę przez reportaż i portret, może nie full-pro, ale łatwo i przyjemnie. Ciekawe wskazówki i sugestie o pracy z ludźmi, świetle, różnym sprzętem. Dla mnie na start w sam raz.

#
      5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Komentarz

• mala1290
        • 2008
        • 11

Przeglądnęłam wątek i tak się zastanawiam nad książką dotyczącą oświetlenia (posiadam zewnętrzną lampę). Zastanawiam się nad pozycjami:

1. Z pamiętnika lampy błyskowej - McNally Joe
        2.Oświetlenie. Warsztaty fotograficzne - Chris Bucher

Może polecacie inną literaturę?

Komentarz

• mate00sh
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1312

McNally bardzo dobry. Przystępnie, dość dowcipnie napisane. Czytałem w oryginale, nie wiem jak tłumaczenie, ale wydaje mi się, że powinna Ci się spodobać. Tej drugiej nie znam.

Komentarz

• michael_key
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 2129

Zamieszczone przez pawciolbn
            [...] "Fotografia portretowa bez tajemnic" - Bryan Peterson.
            Właśnie zastanawiam się nad tą pozycją. Widać trzeba sobie wygospodarować fundusze na nią

Komentarz

• arturs
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4196

Zamieszczone przez michael_key
              Właśnie zastanawiam się nad tą pozycją. Widać trzeba sobie wygospodarować fundusze na nią
              a ja bym odpuścił.. o ile "Ekspozycja.." i "Czas naświetlania.." są super to dwie kolejne wyraźnie jadą na opinii poprzednich.. oczywiście moim skromnym zdaniem..
              5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• allxages
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2549

Kiedyś przeczytałem "czas naświetlania" i mam wrażenie, że praktycznie wszystko czego się dowiedziałem mogło zostać zawarte na jednej stronie. Nie wiem, może akurat czas naświetlania nie jest dla mnie tajemnicą. Czy "Ekspozycja..." warta jest kupna, jeżeli człowiek robi zdjęcia już jakiś czas? Na przykład, w tym roku przeczytałem sobie też Mroczka i też mało się dowiedziałem.

Komentarz

• Loome
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1008

czy ktoś to czytal? jak wrazenia?

Książka Photoshop CS4 PL. Retusz i restauracja fotografii. Biblia zawiera szczegółowe opisy narzędzi tego programu i profesjonalnych technik retuszerskich. Dzięki temu podręcznikowi zdobędziesz ekspercką wiedzę i będziesz mógł skorzystać z wielu porad, które pozwolą Ci przywrócić do życia stare zdjęcie i udoskonalić nowe, czyli stworzyć perfekcyjne obrazy. Dzięki praktycznym przykładom i ćwiczeniom nauczysz się klonować elementy obrazu, mieszać warstwy, poprawiać kontrast, tonować refleksy świetlne, a także stosować maski i warstwy, zachowując elastyczny tok pracy. A przede wszystkim zgłębisz tajniki retuszowania i restaurowania rozmaitych typów zdjęć, począwszy od portretowych, przez krajobrazowe, aż po architektoniczne.

Komentarz

• aqua
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 727

Komentarz

• Cielak
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 38

A co powiecie o biblii do photoshopa cs4?

Komentarz

• yakuza144
                        Bywalec
                        • 2010
                        • 163

Jaka ksiazke polecacie o fotografi cyfrowej ale bez cyfrowej w nazwie

Chodzi o ksiazki typu Mroczek,z nastawami, sugestiami.

Komentarz

• diplo
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 298

A ja wam polecę książkę Joe Buissinka "Wedding Photography from the heart", zacna dosyć, aczkolwiek ma ktoś może Marcusa Bella, chętnie odkupię
                          5DMK3 z grypą, 5DMK2 też chory, 6D, 40D,1200D, 350D, C85 f1.8, C24-70 f2.8L, C70-200 f4 L IS, S 35 1.4 A, T 15-30 2.8, S 18-125 f3.5/5.6, C430EX, YN-600EX-RT...i kit

Komentarz

• pawel-e34
                            • 2010
                            • 12

Witam.
                            Jestem nowy na forum i to mój pierwszy post. Od jakiegoś czasu posiadam Canona eos 450D zez standardowym kitem. Uczę sie zarówno aparatu jak i fotografii, możecie mi polecić jakąś książkę na dobry początek?

Komentarz

• roshuu
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1107

Na dobry poczatek polecam przeczytac ten watek - tu jest masa polecanych ksiazek na poczatek.
                              6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Komentarz

• diplo
                                Początki nałogu
                                • 2005
                                • 298

... i instrukcję a pozatym powodzenia
                                5DMK3 z grypą, 5DMK2 też chory, 6D, 40D,1200D, 350D, C85 f1.8, C24-70 f2.8L, C70-200 f4 L IS, S 35 1.4 A, T 15-30 2.8, S 18-125 f3.5/5.6, C430EX, YN-600EX-RT...i kit

Komentarz

Pracuję...