Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Potwierdzam, ze ksiazki rotovision sa super.
Co do angielskiego, to mysle, ze to raczej nie bedzie wielka bariera.
Moj angielski do najlepszych nie nalezy, a jakos daje rade.
Te ksiazki to :zdjecie, schemat ustawienia sprzetu, lista uzytego sprzetu w studio i opis po angiesku. I tak przy kazdym zdjeciu.
Jako, ze czuje glod informacji, a jestem na ukonczeniu czytania jednej ksiazki (Warsztaty fot. - Oświetlenie) to zglaszam sie do was po rade.
Szukam ksiazki stricte o portrecie z duza iloscia praktycznych wskazowek, opisem genezy powstania poszczegolnych kadrow etc. Zaznaczam od razu, ze nie zalezy mi na portrecie studyjnym poki co, ale jestem w stanie zniesc jesli jeden rozdzial bedzie temu poswiecony.
Buszujac po necie znalazlem cos takiego "Fotografia portretowa bez tajemnic" - Bryan Peterson. Nie wiem na ile ta kniga jest dobra merytorycznie. Chcialbym uniknac czytania definicji ISO, przyslony etc po raz dziesiaty jak to mialo miejsce przy obecnie czytanej ksiazce Buchera. Ponadto nie ukrywam, ze Oswietlenie - Warsztaty fot. zawiera sporo wiedzy, a wlasciwie wiekszosc, z ktora juz jestem w mniejszym lub wiekszym stopniu zaznajomiony.
Drugi watek mojego postu tyczy sie jednej z ksiazek Buchera z tej samej serii co powyzej pt "Fotografia dzieci". Jako, ze w zasadzie jestem swiezo upieczonym ojcem to dosc intrygujacy dla mnie temat. Jednak majac doswiadczenie z inna ksiazka z tej serii mam dosc spore obawy, ze znow bede czytal o ISO, migawce etc. Ponadto nie wiem czy fotografia dzieci jest az tak rozleglym tematem by poswiecic temu cala ksiazke, moze sie myle, ale dla mnie jakis grubszy rozdzial tj jakies kilkadziesiat str bylo by w zupelnosci wystarczajace.
Czekam na rady.
kupilem od jednego uzytkownika z forum dwie ksiazki po angielsku - sa w formacie A4, bogato ilustrowane. jedna o oswietleniu, druga o kompozycji, w zasadzie wszystko w kontekscie portretow. Sa na prawde fajne. Jak sie odezwiesz na priv to moge Ci tytuly podac. jestem w trakcie czytania, jak przeczytam beda pewnie do popchniecia dalej
Dzieki. Przejrze to co podales tylko co do ang to hmmm... Z angielskim u mnie nie ma problemu, tzn czytalem juz ksiazki po angielsku kiedys. Tylko tak naprawde mam ostatnio malo czasu i dodatkowo ja kczytam to czesto w takich warunkach, ze o skupienie nie latwo. A jednak jak juz cos jest po angielsku to musze sie skupic na maxa.
Dzieki za info juz sprawdzam.
Zamieszczone przez Marcin K
Potwierdzam, ze ksiazki rotovision sa super.
Co do angielskiego, to mysle, ze to raczej nie bedzie wielka bariera.
Moj angielski do najlepszych nie nalezy, a jakos daje rade.
Te ksiazki to :zdjecie, schemat ustawienia sprzetu, lista uzytego sprzetu w studio i opis po angiesku. I tak przy kazdym zdjeciu.
Naprawde warto. Ja swoje kupowalem w amazon.
Dokładnie tak jak piszesz - ja angielski znam słabo - a nie ma problemu - tu w zasadzie nie ma co się skupiać za bardzo na słowie pisanym bo na obrazku wszystko masz pokazane - to książka dla amerykanów przecież - nie może być za trudna
Szukam ksiazki stricte o portrecie z duza iloscia praktycznych wskazowek, opisem genezy powstania poszczegolnych kadrow etc. Zaznaczam od razu, ze nie zalezy mi na portrecie studyjnym poki co, ale jestem w stanie zniesc jesli jeden rozdzial bedzie temu poswiecony.
Daniel Lezano, Bjorn Thomassen, Fotografia portretowa - 100 rad i pomysłów. Przekartkuj w którejś księgarni tę pozycję, wydaje mi się, że tego szukasz -chyba, że pragniesz "szczegółowszej szczegółowości" zagadnienia. Chociaż z drugiej strony... Teraz będzie trochę wazeliny : widziałem kilka Twoich prac i mam obawy czy nie jesteś jednak na trochę za wysokim poziomie jak na tę książkę.
Daniel Lezano, Bjorn Thomassen, Fotografia portretowa - 100 rad i pomysłów. Przekartkuj w którejś księgarni tę pozycję, wydaje mi się, że tego szukasz -chyba, że pragniesz "szczegółowszej szczegółowości" zagadnienia. Chociaż z drugiej strony... Teraz będzie trochę wazeliny : widziałem kilka Twoich prac i mam obawy czy nie jesteś jednak na trochę za wysokim poziomie jak na tę książkę.
Ale mnie polechtales
A tak serio to poprostu nie lubie czytac po raz ktyorys tego samego zwlaszcza pdostaw typu ISO etc.
Bardziej ineteresuje mnie np budowa nastroju swiatle mzastanym, kreatywne uzycie lampy, lampoa w plenerze , ustawienie blend etc.
Przeszperam net w poszukiwaniu waszych propozycji i cos wyrwie.
[pewnie większość zainteresowanych już o tym wie, ale co tam....]
Wiem, czytałem o tym - świetna informacja.
Ceny jakie ta książka osiąga na Allegro to jakiś absurd - grubo powyżej 100 zł. Zastanawiałem się nawet nad zakupem wersji angielskiej - wychodziło jakoś poniżej 10 EURO.
jaka jest najlepsza ksiązka o obróbce zdjęć w photoshopie? Słyszałem, ze Scott Kelby jest świetnym autorem w tej dziedzinie, ale znalazłem kilka jego ksiązek o obróbce i nie wiem, która jest najlepsza.
Na razie to nie jest w sklepach chyba jeszcze. Można zamawiać. Chyba ze ktoś już bezpośrednio od wydawcy ma to... Ja zamówiłem właśnie i myślę że w poniedziałek dotrze. Jak dostane to dam znać co i jak.
Na Fotopolis Expo mieli tę książkę,miałem nawet ją kupić.
W mojej ocenie warto mieć też pozostałe z tej serii-napisane prostym językiem przez co dla każdego powinny być zrozumiałe.
Na pytanie,czy są te pozycje dostępne w księgarniach,powiedzieli,że w tych większych lub ambitniejszych.
Jestem zianteresowany "Z pamiętnika lampy błyskowej. Wielka siła małych fleszy" - Joe McNally.
Zdaje mi sie, ze ktos wspominal o tej pozycji tutaj tylko w anglojezycznej wersji, teraz bedzie pl, ktos cos powie na jej temat?
Mam wersję angielską - bardzo ciekawa pozycja, McNally jest typem gawędziarza (z ogromnym poczuciem humoru, mam nadzieje że nie zgubionym przy tłumaczeniu), opowiada o konkretnych zdjęciach - historię której dotyczą i konkretnych rozwiązań które zastosował. Czytało mi się bardzo dobrze. Tylko mała uwaga dla ortodoksyjnych, Joe używa systemu Nikona i przykłady pokazuje na nikonowskich lampach - nie znaczy to oczywiście, że trików nie da się zaadaptować do naszego systemu.
Tylko mała uwaga dla ortodoksyjnych, Joe używa systemu Nikona i przykłady pokazuje na nikonowskich lampach - nie znaczy to oczywiście, że trików nie da się zaadaptować do naszego systemu.
Zaadaptować można nawet same lampy Nikona do strobowania Canonem,więc w zasadzie różnicy większej nie ma-sporo o tym wie choćby np.Gary.
Komentarz