ksiazki o fotografii

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Marcin K
    Bywalec
    • 2005
    • 142

Potwierdzam, ze ksiazki rotovision sa super.
    Co do angielskiego, to mysle, ze to raczej nie bedzie wielka bariera.
    Moj angielski do najlepszych nie nalezy, a jakos daje rade.
    Te ksiazki to :zdjecie, schemat ustawienia sprzetu, lista uzytego sprzetu w studio i opis po angiesku. I tak przy kazdym zdjeciu.

Naprawde warto. Ja swoje kupowalem w amazon.
    Marcin Kasiński
    http://itzone.pl

Komentarz

• Loome
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1008

Zamieszczone przez Merauder
      Jako, ze czuje glod informacji, a jestem na ukonczeniu czytania jednej ksiazki (Warsztaty fot. - Oświetlenie) to zglaszam sie do was po rade.

Szukam ksiazki stricte o portrecie z duza iloscia praktycznych wskazowek, opisem genezy powstania poszczegolnych kadrow etc. Zaznaczam od razu, ze nie zalezy mi na portrecie studyjnym poki co, ale jestem w stanie zniesc jesli jeden rozdzial bedzie temu poswiecony.

Buszujac po necie znalazlem cos takiego "Fotografia portretowa bez tajemnic" - Bryan Peterson. Nie wiem na ile ta kniga jest dobra merytorycznie. Chcialbym uniknac czytania definicji ISO, przyslony etc po raz dziesiaty jak to mialo miejsce przy obecnie czytanej ksiazce Buchera. Ponadto nie ukrywam, ze Oswietlenie - Warsztaty fot. zawiera sporo wiedzy, a wlasciwie wiekszosc, z ktora juz jestem w mniejszym lub wiekszym stopniu zaznajomiony.

Drugi watek mojego postu tyczy sie jednej z ksiazek Buchera z tej samej serii co powyzej pt "Fotografia dzieci". Jako, ze w zasadzie jestem swiezo upieczonym ojcem to dosc intrygujacy dla mnie temat. Jednak majac doswiadczenie z inna ksiazka z tej serii mam dosc spore obawy, ze znow bede czytal o ISO, migawce etc. Ponadto nie wiem czy fotografia dzieci jest az tak rozleglym tematem by poswiecic temu cala ksiazke, moze sie myle, ale dla mnie jakis grubszy rozdzial tj jakies kilkadziesiat str bylo by w zupelnosci wystarczajace.

Czekam na rady.
      kupilem od jednego uzytkownika z forum dwie ksiazki po angielsku - sa w formacie A4, bogato ilustrowane. jedna o oswietleniu, druga o kompozycji, w zasadzie wszystko w kontekscie portretow. Sa na prawde fajne. Jak sie odezwiesz na priv to moge Ci tytuly podac. jestem w trakcie czytania, jak przeczytam beda pewnie do popchniecia dalej

Komentarz

• arturs
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4196

Dzieki. Przejrze to co podales tylko co do ang to hmmm... Z angielskim u mnie nie ma problemu, tzn czytalem juz ksiazki po angielsku kiedys. Tylko tak naprawde mam ostatnio malo czasu i dodatkowo ja kczytam to czesto w takich warunkach, ze o skupienie nie latwo. A jednak jak juz cos jest po angielsku to musze sie skupic na maxa.

Dzieki za info juz sprawdzam.
        Zamieszczone przez Marcin K
        Potwierdzam, ze ksiazki rotovision sa super.
        Co do angielskiego, to mysle, ze to raczej nie bedzie wielka bariera.
        Moj angielski do najlepszych nie nalezy, a jakos daje rade.
        Te ksiazki to :zdjecie, schemat ustawienia sprzetu, lista uzytego sprzetu w studio i opis po angiesku. I tak przy kazdym zdjeciu.

Naprawde warto. Ja swoje kupowalem w amazon.
        Dokładnie tak jak piszesz - ja angielski znam słabo - a nie ma problemu - tu w zasadzie nie ma co się skupiać za bardzo na słowie pisanym bo na obrazku wszystko masz pokazane - to książka dla amerykanów przecież - nie może być za trudna
        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• basala
          Uzależniony
          • 2008
          • 615

Szukam ksiazki stricte o portrecie z duza iloscia praktycznych wskazowek, opisem genezy powstania poszczegolnych kadrow etc. Zaznaczam od razu, ze nie zalezy mi na portrecie studyjnym poki co, ale jestem w stanie zniesc jesli jeden rozdzial bedzie temu poswiecony.
          Daniel Lezano, Bjorn Thomassen, Fotografia portretowa - 100 rad i pomysłów. Przekartkuj w którejś księgarni tę pozycję, wydaje mi się, że tego szukasz -chyba, że pragniesz "szczegółowszej szczegółowości" zagadnienia. Chociaż z drugiej strony... Teraz będzie trochę wazeliny : widziałem kilka Twoich prac i mam obawy czy nie jesteś jednak na trochę za wysokim poziomie jak na tę książkę.

Komentarz

• Merauder
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1092

Zamieszczone przez basala
            Daniel Lezano, Bjorn Thomassen, Fotografia portretowa - 100 rad i pomysłów. Przekartkuj w którejś księgarni tę pozycję, wydaje mi się, że tego szukasz -chyba, że pragniesz "szczegółowszej szczegółowości" zagadnienia. Chociaż z drugiej strony... Teraz będzie trochę wazeliny : widziałem kilka Twoich prac i mam obawy czy nie jesteś jednak na trochę za wysokim poziomie jak na tę książkę.
            Ale mnie polechtales

A tak serio to poprostu nie lubie czytac po raz ktyorys tego samego zwlaszcza pdostaw typu ISO etc.

Bardziej ineteresuje mnie np budowa nastroju swiatle mzastanym, kreatywne uzycie lampy, lampoa w plenerze , ustawienie blend etc.

Przeszperam net w poszukiwaniu waszych propozycji i cos wyrwie.
            7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• waw72
              • 2009
              • 8

Z ciekawostek:
              Książka Susan Sontag - "O Fotografii" będzie znowu wydana

[pewnie większość zainteresowanych już o tym wie, ale co tam....]

Komentarz

• mate00sh
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1312

Zamieszczone przez waw72
                Z ciekawostek:
                Książka Susan Sontag - "O Fotografii" będzie znowu wydana

[pewnie większość zainteresowanych już o tym wie, ale co tam....]
                Wiem, czytałem o tym - świetna informacja.
                Ceny jakie ta książka osiąga na Allegro to jakiś absurd - grubo powyżej 100 zł. Zastanawiałem się nawet nad zakupem wersji angielskiej - wychodziło jakoś poniżej 10 EURO.

Komentarz

• StaszekAlkata
                  Dopiero zaczyna
                  • 2009
                  • 33

To ja z zapowiedzi dorzucę: http://www.galaktyka.com.pl/index.ph...=4&cathegory=9

Komentarz

• UrGuR
                    Początki nałogu
                    • 2009
                    • 300

jaka jest najlepsza ksiązka o obróbce zdjęć w photoshopie? Słyszałem, ze Scott Kelby jest świetnym autorem w tej dziedzinie, ale znalazłem kilka jego ksiązek o obróbce i nie wiem, która jest najlepsza.
                    https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
                    C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Komentarz

• wojkij
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1915

Każda jest na odrobinę inny temat.

Jeśli zaczynasz od zera to raczej to: http://helion.pl/ksiazki/obrcy4.htm
                      www.kwapisz.org

Komentarz

• Merauder
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1092

Zamieszczone przez StaszekAlkata
                        Jestem zianteresowany "Z pamiętnika lampy błyskowej. Wielka siła małych fleszy" - Joe McNally.

Zdaje mi sie, ze ktos wspominal o tej pozycji tutaj tylko w anglojezycznej wersji, teraz bedzie pl, ktos cos powie na jej temat?
                        7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• dark4blade
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 127

Na razie to nie jest w sklepach chyba jeszcze. Można zamawiać. Chyba ze ktoś już bezpośrednio od wydawcy ma to... Ja zamówiłem właśnie i myślę że w poniedziałek dotrze. Jak dostane to dam znać co i jak.

Komentarz

• vengo
                            Coś już napisał
                            • 2008
                            • 88

Na Fotopolis Expo mieli tę książkę,miałem nawet ją kupić.
                            W mojej ocenie warto mieć też pozostałe z tej serii-napisane prostym językiem przez co dla każdego powinny być zrozumiałe.
                            Na pytanie,czy są te pozycje dostępne w księgarniach,powiedzieli,że w tych większych lub ambitniejszych.

Komentarz

• mate00sh
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1312

Jestem zianteresowany "Z pamiętnika lampy błyskowej. Wielka siła małych fleszy" - Joe McNally.

Zdaje mi sie, ze ktos wspominal o tej pozycji tutaj tylko w anglojezycznej wersji, teraz bedzie pl, ktos cos powie na jej temat?
                              Mam wersję angielską - bardzo ciekawa pozycja, McNally jest typem gawędziarza (z ogromnym poczuciem humoru, mam nadzieje że nie zgubionym przy tłumaczeniu), opowiada o konkretnych zdjęciach - historię której dotyczą i konkretnych rozwiązań które zastosował. Czytało mi się bardzo dobrze. Tylko mała uwaga dla ortodoksyjnych, Joe używa systemu Nikona i przykłady pokazuje na nikonowskich lampach - nie znaczy to oczywiście, że trików nie da się zaadaptować do naszego systemu.

Komentarz

• vengo
                                Coś już napisał
                                • 2008
                                • 88

Zamieszczone przez mate00sh
                                Tylko mała uwaga dla ortodoksyjnych, Joe używa systemu Nikona i przykłady pokazuje na nikonowskich lampach - nie znaczy to oczywiście, że trików nie da się zaadaptować do naszego systemu.
                                Zaadaptować można nawet same lampy Nikona do strobowania Canonem,więc w zasadzie różnicy większej nie ma-sporo o tym wie choćby np.Gary.

Komentarz

Pracuję...