Przestroga przed oszustwem
Zwiń
X
-
Amator, po prostu amator*
*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb -
Komentarz
-
Odp: Przestroga przed oszustwem
trzeba korzystać z ich opcji płatnosci typu PAYU a nie na dźwięk szekli zza wody szybciutko sprzedawać, zwłaszcza jak jakiś koleś z maczupikczu pisze ze chce 70-200 kupić, mi odrazu coś śmierdzi jak ktoś znikąd znajduje moje aukcje na ebayu w UK... chociaz ebay ogólnokrajowy tak allegro to platforma PL i kiedy jeszcze dostawalem pytania tego typu w PL to z bomby leciało to do kosza, to samo na OLX, czasem wole stracić coś z ceny jak stracić obiektyw. Szkoda mi autora wątku ale jak ktos juz napisał tutaj na w poście, selekcja naturalna.Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.Komentarz
-
Widzisz mógł posłać do Ciebie
i potem podesłać nigera do Ciebie po odbiór z gotówką
Widzę ostrość na nieskończoności...!Komentarz
-
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
Paypal jak najbardziej, payu nie daje ci żadnej ochrony.
Niemniej jednak kto wpada na pomysł wysyłania sprzętu bez kasy na koncie?
Przekręt nigeryjski jest wałkowany chyba od 10 latKomentarz
-
Nie wiem jak działa przesyłka ze sprawdzeniem zawartości (zakładam, że możesz najpierw otworzyć a dopiero później zapłacić albo i nie ?), ale to drugie "albo otwieram przy kurierze" to chyba nie wiele da, bo już zapłaciłeś?Komentarz
-
Jedyna usługa gdzie możesz odmówić zapłacenia po sprawdzeniu zawartości to usługa poczty - sprawdzenie zawartości
Kurier ma gdzieś czy chcesz coś sprawdzić - podpisujesz odbiór i na tym się kończy
nikt ci nie wyda przesyłki bez podpisania odbioruKomentarz
-
Tak, ale w przypadku cegły w paczce możesz spisać odpowiedni protokół i co chyba najważniejsze - masz świadka.I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
Jeżeli paczkę dostarcza ci kurier to reklamacja może dotyczyć tylko uszkodzenia zewnętrznego paczki. Na podstawie uszkodzenia opakowania możesz domagać się odszkodowania za uszkodzenie zawartości o ile zawartość była ubezpieczona.Komentarz
-
A czy ja mówię o dochodzeniu czegokolwiek od firmy kurierskiej? Protokół/notatka (nawet na standardowym formularzu szkody) pomoże dochodzić swoich prawd od nadawcy i/lub portalu pośredniczącego.I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
Kurier ma to za przeproszeniem gdzieś. Ma zapłacone za przesłanie paczki z punktu A do puntu B. W paczce może być cegła, go to nie interesuje
Jeżeli trafisz na oszusta to lepiej żeby ci nic nie wysłał, jezeli ma potwierdzenie nadania, waga nadania się zgadza to masz problem.Komentarz
-
Obecnie mam wystawione jedno szkło na allegro, i już miałem dwie próby wyłudzenia. Ale na szczęście słyszałem o tej metodzie i wiedziałem jak reagować.eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YNKomentarz
-
Komentarz
-
No oczywista oczywistość. Chodziło mi też bardziej o to, że od razu poszedł donos do allegro i konta zostały zablokowane.eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YNKomentarz
Komentarz