Fotolab maszyna Noritsu. Jak z jakością?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dentharg
    Uzależniony
    • 2005
    • 867

Fotolab maszyna Noritsu. Jak z jakością?

Hej!

Jedyny fotolab, który ma maszynę cyfrową na miejscu w Zgorzelcu, ma maszynę Noritsu. Marka zupełnie mi nieznana. Dlatego pytam, jak z jakością.

Pan profili kolorów do niej nie posiada, mówi, że robi na 'oko' bo przecież to zależy od dużej liczby czynników (wiadomo: chemia, papier, itp) i on to poprawia sam "na doświadczenie". Pytanie na ile jest to rozwiązanie stabilne..

Pytam dlatego, bo zastanawiam się nad wywoływaniem zdjęć zdalnie (np. Allegro Pamprofil czy fotogocha). Ale tutaj z kolei dochodzi możliwość wygniecienia fotek przez PP. No i ciężko reklamować odbitki.

To taka dygresja. A jak wy wywołujecie foty?
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
  • tadek
    Początki nałogu
    • 2004
    • 468

zanies jakas swoja fote popros goscia o odbitke bez powtrzam bez zadnej korekcji nawet gestosciowej a potem sobie zobacz jak to fota wyswietla sie u ciebie i sobie skoryguj to co chcesz wywolac
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Komentarz

• srad
      Coś już napisał
      • 2005
      • 98

kup se drukare do zdjec i bedzie git
      Canon Tamron Canon Canon Canon Canon Canon

Komentarz

• snow
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1145

Zamieszczone przez dentharg
        A jak wy wywołujecie foty?

Jakoś narazie się na nich nie zawiodłem.

Komentarz

• minek
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1386

Pierwsze zdanie na stronie http://noritsu.pl brzmi:
          ,,Noritsu jest pionierem w technologii obróbki fotograficznej i nadal stara się przewodzić we wdrażaniu nowych projektów i w produkcji systemów cyfrowych.''
          Czy to prawda - nie wiem.
          Ale robiłem odbitki 30x45 w labie, który robi na tej maszynie i jestem na prawdę zadowolony. Monitor mam skalibrowany na przysłowiowe oko, a efekty nie odbiegają zbytnio od tego czego się spodziewałem. Fakt, że większość to czarnobiałe skany (-: Ale mam też skany z Provii100F. Żeby stwierdzić czy jest dobrze musiał bym porównać z obrazem z rzutnika, a niestety takim nie dysponuję.

Komentarz

• gietrzy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 5727

Hej!
            Jedyny fotolab, który ma maszynę cyfrową na miejscu w Zgorzelcu, ma maszynę Noritsu. Marka zupełnie mi nieznana. Dlatego pytam, jak z jakością.
            Porównywalna z Frontierą (Fuji)

Pan profili kolorów do niej nie posiada, mówi, że robi na 'oko' bo przecież to zależy od dużej liczby czynników (wiadomo: chemia, papier, itp) i on to poprawia sam "na doświadczenie". Pytanie na ile jest to rozwiązanie stabilne..
            A to do ****. Na Frontierze, mają taki prosty kalibrator sprzężony z kompem - całość (kalibracja) trwa z 10 minut. Wiem, bo kiedyś akurat kurna przy mnie zmienili kasetę z papierem i biały był niebieski
            Pytam dlatego, bo zastanawiam się nad wywoływaniem zdjęć zdalnie (np. Allegro Pamprofil czy fotogocha). Ale tutaj z kolei dochodzi możliwość wygniecienia fotek przez PP. No i ciężko reklamować odbitki.
            Żartujesz? Na pewno zapakują to porządnie.
            To taka dygresja. A jak wy wywołujecie foty?

Fuji Frontier 350 i żeby Ci tu kiedyś odpisać co i jak zaniosę niedługo na Noritsu.
            the silence is deafening

Komentarz

• dentharg
              Uzależniony
              • 2005
              • 867

Byłbym wdzięczny bo mam do zrobienia jakieś 30-40 sztuk 15x21 i nie chciałbym kasy wywalać w błoto.
              Co do pakowania na allegro: możliwości PP w temacie załamania/wygniecenia przesyłek wydają się być nieskończone. Kolega zamawiał 20x30 w Pamprofilu; zdjęcia były między 2-ma tekturami a i tak miały rogi powygniatane.

Komentarz

• Kuzio
                Dopiero zaczyna
                • 2004
                • 18

Zamieszczone przez gietrzy

Na Frontierze, mają taki prosty kalibrator sprzężony z kompem - całość (kalibracja) trwa z 10 minut. Wiem, bo kiedyś akurat kurna przy mnie zmienili kasetę z papierem i biały był niebieski
                Niebieski papier, który widziałeś to była ześwietlona końcówka papieru który się skączył.
                50D

Komentarz

• kedar6890
                  Bywalec
                  • 2004
                  • 107

skąd chłopak mniał wiedzieć że jest end paper

Komentarz

• Kuzio
                    Dopiero zaczyna
                    • 2004
                    • 18

Nie musiał wiedziec, juz wie :smile:
                    50D

Komentarz

• gietrzy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 5727

Byłbym wdzięczny bo mam do zrobienia jakieś 30-40 sztuk 15x21 i nie chciałbym kasy wywalać w błoto.
                      Widziałem odbitki z 5D@50/1.8 w formacie 20x30 i Nikona D70@18-70 w formacie 15x21.
                      Nikona były po shopie bo kolorki były fajnie nasycone (oryginalne nefy mam na dysku )
                      Odbitka z 5D nie dość, że ostra to jeszcze kolory b. wierne - oglądałem odbitki prawie w miejscu, które było na obitce.

Zmieniam Frontierę (tylko dlatego, że obsługuje ją burak - Paderewskiego, Kielce, nie polecam!) na Noritsu.
                      the silence is deafening

Komentarz

• dentharg
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 867

O. I to jest konkret.
                        Ja wysłałem swoich kilka fotek do PamProfil z Allegro (studio Agfa), bo koledzy z firmy tam słali i byli zadowoleni. Też jestem zadowolony. Odbitki dobrej jakości, odpowiednio nasycone i niedrogie. Koszt 15x21 jest w labie na miejscu 2.5x droższy..

Komentarz

Pracuję...