Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
To ja przy okazji obsmaruje jeden sklep z allegro. Niby drobiazg, ale liczy się postawa. Sklep handluje m.in. tankami i gadżetami do komputerów -> darekb vel dbsoft. Kupiłem od nich tanka z dyskiem i do tego kontroler usb2.0.
Tank trochę szwankował (wykrywanie dysku, padła bateria) i wymienili go. Jednak głupio się zachowali i zakleili go plombą!! Nie mogę wyjąć dysku bez utraty gwarancji. Dobrze, że u nich nie kupowałem samochodu, bo by mi drzwi zaplombowali! Szczegół, ale irytuje.
Kontroler USB w ogóle nie chciał chodzić, sterowniki płakały (win & lin), nic nie pomagało. Spróbowałem podpiąć zewnętrzny śledź (w instrukcji nic o tym, ale z opisu na allegro wynika, że ma 6 portów zewnętrznych). Wtedy kontroler był łaskaw się spalić. Wysłałem do naprawy razem z tankiem. Sprzedawca (a raczej jego najemny pracownik) stwierdził, że wg. dystrybutora, jest to uszkodzenie mechaniczne! Niby czego? Że ja go palnikiem? I nie uznał reklamacji. Za to ma negatywa na kontrolerze.
Tank wrócił ze sprawną baterią, ale dysk znowu czasem gubi. Np. w niedziele mi z 50 zdjęć zjadł Będę słał jeszcze raz... Ale koleś mnie straszy już kosztami serwisowymi, jak nie uznają reklamacji...
Ja też muszę sie poskarżyc na _medfoto_ Obiektyw zamówiłem e-mailowo (troche opuścił cenę, bo poza allegro), ale zamiast odebrac szkło po 2 dniach odebrałem po jakichś 10 dniach. Zapewniał, że juz wysłał i to priorytetem i na pewno powinien być, ba! nawet twierdził, że już jest u jego znajomego na Placu 3 Krzyży (tam miałem odebrać). Znajomy nic w ogole nie wiedział o obiektywie, a jak zadzwoniłem po tygodniu, to nie bardzo kojarzył o co chodzi, ale w końcu sobie przyponiał i zaprosił po odbiór. Ale też tylko rano albo po 16, bo inaczej mu nie pasowało. Codziennie.
No i okazał się jakimś bucem z ING Nie ubliżając innym pracownikom ING
No i najdziwniejsza sprawa, że ów TIP jest z Łodzi, a faktura była wsytawiona przez sklep z Lublina Wił się i wił, twierdząć, że on u siebie nie miał i musial prosic kolegę z Lublina. Na szczęście obiektyw pracuje dobrze i mam nadzieję, że się nie sypnie, bo nie wiem przez co musiałbym przejść, żeby go odzyskać po serwisie
A na aukcjach pisze "nas profesjonalizm nie boli" ROTFL do kwadratu
Aha, obiektyw to mój Tamronek.
A ja za to chciałem polecić użytkownika "gofinek".Kupowałem u niego 50-tkę i wszystko profesjonalnie. Dostałem fakturę, gwarancję. Obiektyw był nowiutki, oczywiście bez problemów z wypróbowaniem go. No i cena... tylko 370 złotych.
Miłego dnia
adam jastrzębowski
cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod tutu
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
Jak zalatwie targ to zdam relacje, bo zamierzam sie go podpytac o to i owo po sasiedzku :wink:
No wiec zalatwilem targ, i z czystym sumieniem moge goraco polecic tego TIPa. Mlody chlopak, fascynat fotografii, przesympatyczny. Mimo, ze spedzilem dzis w pracy ponad 14 godzin i jestem solidnie zmeczony, z duza przyjemnoscia poswiecilem godzine na "sasiedzkie" ;-) ploty o fotografii i sprzecie :-)
A przy okazji zapoznal mnie z paroma faktami dot. wspominanego przeze mnie mareo200. Mial okazje z nim wspolpracowac i rzekl krotko - "zapomnij o nim".
Dzisiaj juz jestem zbyt padniety (choc przetestowac lampe musialem ofcoz ;-), ale jutro (jesli o jakiejs cywilizowanej godzinie wyjde z pracy ) pobawie sie moim nowym gadzetem ;-)
Fakt, fotomedia to sympatyczny gość, chociaż z nim intersu żadnego nie zrobiłem. Ale przez telefon był bardzo miły. Niestety nie miał wtedy Tamrona, a szkoda, bo tez niedaleko ode mnie ma biuro. Jednakże wykazywał dużą chęć załatwienia sprawy, czyli sprowadzenia od kogos znajomego. Ale ja byłem głupi, napalony i chciałem mieć od razu. W sumie medfoto tak mnie załatwił, że czasowo wyszło na to samo
Ale skoro kavoo ma dobre zdanie o nim, to chyba przy kolejnych zakupach będę sie zgłaszał tylko do niego.
Jak możesz to podziel sie opiniami na temat tego mareo200. Niech wszyscy wiedzą czy warto czy nie warto z nim się zadawać...
Jednej, dosc waznej dla mnie '*******ki' wszedzie brakowalo i mogla byc 'nazatydzien a i to nie wiadomo' - gripa
Na marginesie, 12 marca kupiłem przy okazji gripa w FOTOIT (testowałem inny egzemplarz 17-40) przy Czerniakowskiej. Całą szafę tego mieli A tu tydzień później taka pustynia
Zamieszczone przez kavoo
A przy okazji zapoznal mnie z paroma faktami dot. wspominanego przeze mnie mareo200. Mial okazje z nim wspolpracowac i rzekl krotko - "zapomnij o nim".
Ten mareo200 ma swoje stoisko w Stodole (pierwszy rząd, dosłownie na przeciwko chemii fotograficznej). Kiedyś kupiłem u niego 16-35 . Umawiał się na telefon i był na miejscu (powiedzmy, że punktualnie :wink. Ceny ma dość przystępne i są do negocjacji. Ostatnio kupiłem u niego nówkę 50/1.4 (potargowałem się trochę - bardziej dla zasady) i byłem o krok od kupienia nowej MR-14EX (opuścił do 1800 zł.).
Folecam FOTOIT z Allegro.
Byl w ciagu 30 min od zamownenia u mnie w pracy z faktura i lampa 580.
Z tego co pamietam ma tez stoisko na gieldzie w stodole.
Mam pytanko - będę robił zakupy u TIPa wojwet z Poznania. Jak dla mnie za sporą kwotę. Czy ktoś może podzielic sie doswiadczeniami z ta osoba?
Pozdrawiam
Adam
To, ze ceny ma przystepne to ja wiem - umowil sie ze mna na ta 580EX za 1500zl, za Sigme 70-300 APO II (z ktorej poki co rezygnuje, bo byc moze nie beda mi polsrodki potrzebne ) krzyknal 730zl, a 24-70L mial wystawione na Allegro za 4400 (prywatnie z pewnoscia byloby ze 2 stowki taniej).
Malo tego - jak w rozmowie telefonicznej wspomnialem "przypadek Arkana" ;-) (trzy podejscia do 24-70) to powiedzial, ze nie ma zadnego problemu... bo non stop ma 2-3 egzemplarze na stanie i mozna do niego podjechac, potestowac i wybrac ostry.
Coz... z jednej strony czlowiek chcialby byc obslugiwany tak, jak to ma miejsce w przypadku Tommy'ego_J badz Fotomedii, ale z drugiej strony pieniadze w doniczkach nie rosna... do indywidualnej decyzji pozostawiam ;-)
A o tym, ze ma wlasny kram ;-) na gieldzie nie wiedzialem, dzieki za info - bede w razie czego wiedzial gdzie go szukac ;-)
Jednej, dosc waznej dla mnie '*******ki' wszedzie brakowalo i mogla byc 'nazatydzien a i to nie wiadomo' - gripa
Na marginesie, 12 marca kupiłem przy okazji gripa w FOTOIT (testowałem inny egzemplarz 17-40) przy Czerniakowskiej. Całą szafę tego mieli A tu tydzień później taka pustynia
Gripa najpierw szukalem po aukcjach allegro a pozniej po googlach i sklepach internetowych z rozsadna cena. Akurat na Fotoit nie trafilem... moze i mial gripa ale moze go akurat nie mial wystawionego na allegro a w googlach byl dalej niz znalazlem.
Z tym ,,od rąsi'' - tak napiszę - to różnie bywa. Kupowałem kiedyś G5, u Tommyego, i mimo takiego opisu - akurat nie miał, bo mu syn sprzedał. Aparat miałem dopiero za 3 dni, akurat przywiózł zzagranicy (-: Wtedy od razu z 1GB MD. Odbierałem osobiście. Podobnie potem lampę i jeszze jakieś pierdoły.
U medfoto też kupowałem, ale u niego tylko filmy. Nie narzekam. Nie zawsze wszystko wystawia, dzwonię, pytam co ma i czy ma to o mnie in teresuje i po ile, umawiam się, podjeżdżam - odbieram i tyle.
Ja za spora kwote to biore tylko od Tommy_J i najchetniej osobiscie . Na ostatnich zakupach opuscil pareset zl, no ale kwota szla w grube tysiace .
Wolę kupować na swoich śmieciach a nie z drugiej strony Polski. I nie prosiłem żebyś mi napisał gdzie robisz zakupy Może nie zrozumiałeś pytania?
Prosiłem o informację na temat konkretnego TIPa a nie o reklamę Tommy'ego która sie przewija na tym forum z czestotliwością conajmniej zastanawiającą
Komentarz