Jakie lustro FF po 600d?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zowa
    Bywalec
    • 2013
    • 120

Odp: Jakie lustro FF po 600d?

Jestem po zmianie 600d na 5Dc i nie żałuję. Brak mi gibanego, ale nie tęsknię za 600-tka; mam MLantern z focus peakiem i wielką przyjemność z focenia staruszkiem <3
    Człowiek myślał, że jak kupi lustereczko, to będzie jak w bajce...A tu gniot za gniotem
    c600d; c 50/1.8; t 17-50/2.8->5Dc;50 1.4;70-210 3.5; 35 2.0 i inne...
    mój FB
    mój Flickr

Komentarz

• igor58
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1872

to będzie długi wątek...

Komentarz

• zoomi
        Uzależniony
        • 2012
        • 551

mam 5d3 a zdjęcia z 5d classic oglądam z przyjemnością

może podjedź do kogoś kto ma, zrób kilka zdjęć i sam będziesz wiedział

Komentarz

• mar_ko
          Bywalec
          • 2010
          • 144

Zamieszczone przez flipflap
          Zaczales od tego czy juz takie stare kupiles?
          Zacząłem od 40D, ale po kilku latach przesiadłem się na starą 5D. Trafiłem używkę w rozsądnej cenie i z potwierdzonym przebiegiem. Może zadziałała "magia FF", ale ja widzę różnicę. Jako że używam sprzętu czysto amatorsko, to braków nie dostrzegam. Tym bardziej, że nigdy nie miałem w rękach żadnej innej puszki FF i nie mam z czym porównać.
          Teraz jestem na etapie "kombinowania" ze szkłami - napaliłem sie na coś bardzo szerokiego (ale nie fisha).
          Ostatnio edytowany przez mar_ko; 32146.

Komentarz

• flipflap
            Bywalec
            • 2014
            • 110

Zamieszczone przez mar_ko
            ... napaliłem sie na coś bardzo szerokiego (ale nie fisha).
            C16-35 F4 - calkiem przyjemne i niesamowicie ostre

Komentarz

• flipflap
              Bywalec
              • 2014
              • 110

Powiem tak. C600 i 5D robia dobre zdjecia. Zalezy do czego sie je uzywa. Przy swietle roznice w jakosci sa niewielkie. Full frame ma z regoly lepsze parametry przy niskim swietle gdzie mozna podniesc ISO wiecej niz w cropi-e. Natomiast do takich zabaw juz sa potrzebne szybsze szkla. Ja przez dlugi czas bawilem sie z Z C550 i tez bylem bardzo zadowolony. Nie robilem portretow ani w ciemnosci. Wolalem inwestowac w szkla. Radzilem zeby nie ladowac sie w stare FF bo to nie mam za bardzo sensu. Lepiej poczekac i dolozyc do 6D lub 5DII. Wtedy roznica zauwazalna jest w kazdej kategorii szczegolnie przy dobrych szklach.

Komentarz

• Zowa
                Bywalec
                • 2013
                • 120

Zamieszczone przez flipflap
                Powiem tak. C600 i 5D robia dobre zdjecia. Zalezy do czego sie je uzywa. Przy swietle roznice w jakosci sa niewielkie. Full frame ma z regoly lepsze parametry przy niskim swietle gdzie mozna podniesc ISO wiecej niz w cropi-e.
                Zgadzam sie w 100%.
                Człowiek myślał, że jak kupi lustereczko, to będzie jak w bajce...A tu gniot za gniotem
                c600d; c 50/1.8; t 17-50/2.8->5Dc;50 1.4;70-210 3.5; 35 2.0 i inne...
                mój FB
                mój Flickr

Komentarz

• jaś
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 2601

zakup FF bez bez optyki to chybiony zakup, optyka jest ważniejszym czynnikiem wpływającym na zdjęcie, a w przypadku takiego starocia jak 5Dc trzeba pomyśleć dwa razy jak nadal wychodzi ze chcesz kupić to pomyśl trzeci raz.
                  Jestem szumofobem
                  S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                  Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• becekpl
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 4318

tak szczerze,to jakbym trafił za grosze taki aparat to bym go kupił dla "Miecia"
                    do portretów jak znalazł
                    ale jako jedyny to chyba jednak nie
                    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• jaś
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 2601

Zamieszczone przez becekpl
                      tak szczerze,to jakbym trafił za grosze taki aparat to bym go kupił dla "Miecia"
                      do portretów jak znalazł
                      ale jako jedyny to chyba jednak nie
                      tu się zgadzam dla "mania" jak najbardziej, ale jako jedyny aparat pomyłka
                      Jestem szumofobem
                      Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• banan82
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1165

Zamieszczone przez jaś
                        zakup FF bez bez optyki to chybiony zakup, optyka jest ważniejszym czynnikiem wpływającym na zdjęcie, a w przypadku takiego starocia jak 5Dc trzeba pomyśleć dwa razy jak nadal wychodzi ze chcesz kupić to pomyśl trzeci raz.
                        Nie do konca prawda. Kazda stalka praktycznie lepiej na 5D pracuje. Co prawda bardziej winietuje, ale w dobie LR i PS kto sie winieta przejmuje.

Focilem 5Dc przez 6 lat do 2012 roku. Genialny aparat pomimo braku bajerow.
                        5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
                        Crazy Apple Fanboy
                        Ex Linux User

Komentarz

• jaś
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 2601

Zamieszczone przez QBANIN
                          Kilka stałek M42 50/1,4 , 35/2,4 , 135/3,5 (budżetowe początki zabawy), kita (odpada przy FF) no i Canon 50-200 3,5-4,5. Obecnie głównie robię foty typu street fashion + trochę w warunkach studyjnych. Mój wzrok kieruje się nieśmiało w kierunku 6D, ale cena lekko przeraża
                          Zamieszczone przez banan82
                          Nie do konca prawda. Kazda stalka praktycznie lepiej na 5D pracuje. Co prawda bardziej winietuje, ale w dobie LR i PS kto sie winieta przejmuje.

Focilem 5Dc przez 6 lat do 2012 roku. Genialny aparat pomimo braku bajerow.
                          wszystko to prawda, ale te stałki trzeba mieć - jak zrozumiałem pytający ma dwa kity EFS (jeśli 50-200 to kit 55-200) i stałki M42 czyli oględnie mówiąc optyki (systemowej) do fullframa brak, zaryzykuję stwierdzenie że nawet na cropie ta optyka nie powala na kolana.
                          Jestem szumofobem

Komentarz

• banan82
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1165

Zamieszczone przez jaś
                            wszystko to prawda, ale te stałki trzeba mieć - jak zrozumiałem pytający ma dwa kity EFS (jeśli 50-200 to kit 55-200) i stałki M42 czyli oględnie mówiąc optyki (systemowej) do fullframa brak, zaryzykuję stwierdzenie że nawet na cropie ta optyka nie powala na kolana.
                            Nie mowie o Lkach stalkach ale o standardowych 50tkach czy 40mm albo 85 1.8. Wszystkie te szkla super graja z 5D.

Ja mam tylko jedno m42 - zenitara fisheye i jakosc obrazu z tego szkla jest bardzo dobra. Nie popadajmy w przesade.
                            5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
                            Crazy Apple Fanboy
                            Ex Linux User

Komentarz

• QBANIN
                              Dopiero zaczyna
                              • 2013
                              • 40

Zamieszczone przez jaś
                              jak zrozumiałem pytający ma dwa kity EFS (jeśli 50-200 to kit 55-200)
                              To akurat nie do końca 50-200 to Canon EF 50-200 mm f/3.5-4.5 - Optyczne.pl

Natomiast jesli chodzi o puszkę*to pytanie co takiego ma 600D czego nie ma 5D (i odwrotnie). Opcji filmów nie biorę pod uwagę bo mnie to nie bawi, trochę*szkoda odchylanego ekanu i LV, ale da się*przyżyć.

P.S. czemu forum czasami wstawia mi w postach gwiazdki zamiast spacji?
                              Ostatnio edytowany przez QBANIN; 48700.

Komentarz

• jaś
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 2601

Zamieszczone przez QBANIN
                                trochę*szkoda odchylanego ekanu i LV, ale da się*przyżyć.
                                można napisać że trochę szkoda ekranu ale da się przeżyć - z 5Dc nada się do sprawdzenia histogramu , ostatnio Leica wypuściła cyfrówkę bez ekranu też da się przeżyć - czekam na karty "36 zdjęć jednorazowy zapis"
                                Jestem szumofobem

Komentarz

Pracuję...