Niestety porysowałem przednią soczewkę w Samyangu 8mm f/3.5. Ryska jest widoczna na zdjęcia. Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek informację, gdzie mogę nabyć taką soczewkę.
Przednia soczewka Samyang 8mm - gdzie kupić?
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Odp: Przednia soczewka Samyang 8mm - gdzie kupić?
Oczywiście próbowałeś już u dystrybutorów Samyanga?I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it -
Zero odpowiedzi na maila z oficjalnej strony www Samyanga i sklepu Foto-Tip.Komentarz
-
To spróbuj zapukać do Towersa.
Przy okazji wspomnij mu, żeby sobie literówkę na stronie poprawił (ma "obietywy Samyang") ;-)I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
-
naprawdę widać taką rysę na zdjęciach?
nie chce mi się wierzyć
mam szkło Olka OM 135/2.8, które ktoś przez pomyłkę czyścił papierem ściernym, wygląda to koszmarnie, ale na zdjęciach ni śladuKomentarz
-
Ale 8mm nie można porównać ze 135mm, gdzie obszar głębi ostrości jest zdecydowanie mniejszy niż na tak szerokim kącie...400D, 60D, G11
Canon EF-S 3,5-5,6/18-55, Canon EF 1,8/50 II, Tamron 4,0-5,6/55-200, Samyang 3,5/8, Canon EF-S 2,8/60, Canon EF-S 4-5,6/17-85, Canon EF 2,8/100
M42: Helios 44-6, Jupiter 37AM, Tair 3Phs, Zeiss Tessar.Komentarz
-
-
Wybacz, ale gdzie jest ta rysa?Jakby nie było widać, to bym od pół roku nie szukał soczewki ze względów estetycznych...
http://img513.imageshack.us/img513/6599/img22842.jpgKomentarz
-
Uszkodzenia soczewki nigdy nie są widoczne na zdjęciach jako rysy, tylko jako mocny spadek kontrastu. Najbardziej widoczne są przy mocnym źródle światła padającym bezpośrednio na soczewkę. Jak kolega j_M007 zauważył istnieje zależność - im mniejsza ogniskowa tym wszelkie uszkodzenia, zabrudzenia soczewek są bardziej widoczne. Defekty tylnej soczewki dają jeszcze większe zniekształcenia obrazu niż przedniej.
Na zamieszczonym przykładzie te dwa punkty o zmniejszonym kontraście, z których jeden wygląda jak flara, to właśnie dosyć głęboka, ale mała rysa na przedniej soczewce.Komentarz
-
Komentarz
-
lexer - kolega j_M007 jest płci żeńskiej...
400D, 60D, G11
Canon EF-S 3,5-5,6/18-55, Canon EF 1,8/50 II, Tamron 4,0-5,6/55-200, Samyang 3,5/8, Canon EF-S 2,8/60, Canon EF-S 4-5,6/17-85, Canon EF 2,8/100
M42: Helios 44-6, Jupiter 37AM, Tair 3Phs, Zeiss Tessar.Komentarz
-
W takim razie przepraszam koleżankę
Znalazłem rozwiązanie.
Przednią soczewkę do obiektywu Samyang można dokupić w serwisie Foto-Tip.
Mail do serwisu: serwis(małpa)foto-tip.pl
Cena to 224 zł + 15 zł wysyłka.
Dziękuję wszystkim za pomoc.Komentarz
-
A ja dziękuję za uzupełnienie braków w wiedzy
Myślałem że to normalna flara od wpadającego światła
Komentarz

Komentarz