Podejrzane aukcje na Allegro II

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • luc_october
    Początki nałogu
    • 2009
    • 447

Zamieszczone przez Merde
    Niechlujny opis moim zdaniem nie jest powodem do podejrzeń, niektórzy tak po prostu mają. Jedyna rzecz która daje mi do myślenia to fakt, że sprzęt wystawia osoba z zerowym dorobkiem na allegro.
    Opis nie jest niechlujny tylko jest to opis osoby która się nie zna: "Obiektyw Canon Zoom Lens"
    http://500px.com/luc_october

Komentarz

• sebfoto
      Początki nałogu
      • 2009
      • 380

Zamieszczone przez Grimes
      Nie zginęła komuś jedynka?
      http://allegro.pl/canon-mark-iii-ds-...257355486.html
      Aukcja bardzo podejrzana. Kto posiadający jedynkę opisuje ją w ten sposób.
      Poprosiłem o dodatkowe zdjęcia i dostałem zdjęcia zrobione w ubiegłym roku. Być może nie przestawił daty. Poza tym został zakryty s/n.
      Sprzedawca określa aparat mianem kamery i jak pisze "kamera pochodzi z ameryki i w niedziele tam wraca".

Tu druga ciekawa aukcja
      Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Komentarz

• Darx
        Uzależniony
        • 2011
        • 725

Zamieszczone przez sebfoto
        Poprosiłem o dodatkowe zdjęcia i dostałem zdjęcia zrobione w ubiegłym roku
        Przypomina mi się użytkowniczka z jakiegoś forum. Miała w planach zakup FF, no i po 2 dniach zamieściła zdjęcia. Oczywiście wykonane ze 2 lata temu. Ktoś zażartował "zapomniałaś przestawić datę".

Odnośnie sprzedaży bez opisów. Niegdyś rozgadałem się z kobitką sprzedającą 70-200/4. Było mi pogawędzić dopóki nie doszliśmy do tematu obiektywu. Dowiedziałem się, że sprzedawane szkło to nikon 70-200/4 IS ()

Przez 30 minut użerałem się z nią o te szkiełko. W końcu zaczęły się rzucanie jedzenie - rozłączyłem się. Jakiś czas później ponownie zadzwoniłem. Znowu gadka długo trwała....
        |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Komentarz

• lukaszr
          Bywalec
          • 2009
          • 130

Witam,

może ten post nie do końca tu pasuje i nie wiem czy coś jest w tym podejrzanego, ale zapytam. Mój znajomy wynalazł sobie aparat u tego sprzedawcy:
          http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=10868148

i uparł się na zakup właśnie tu. Zapytał mnie o opinię, ale nie za bardzo znam tą firmę - może ktoś z Was miał styczność z tym sprzedawcą ? Ceny całkiem znośne, konto nie jest firmowe (mimo deklaracji wystawiania FVAT), człowiek nie podaje danych żadnych ani w sumie nazwy sklepu.

Dziękuję.

Komentarz

• darecky
            Początki nałogu
            • 2008
            • 256

Zamieszczone przez lukaszr
            Witam,

może ten post nie do końca tu pasuje i nie wiem czy coś jest w tym podejrzanego, ale zapytam. Mój znajomy wynalazł sobie aparat u tego sprzedawcy:
            http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=10868148

i uparł się na zakup właśnie tu. Zapytał mnie o opinię, ale nie za bardzo znam tą firmę - może ktoś z Was miał styczność z tym sprzedawcą ? Ceny całkiem znośne, konto nie jest firmowe (mimo deklaracji wystawiania FVAT), człowiek nie podaje danych żadnych ani w sumie nazwy sklepu.

Dziękuję.
            Jak masz działalność gosp i niewielkie obroty to nie musisz mieć konta stricte firmowego. Osobiste wystarczy. Działalność domowa w sensie sprzedaży nie musi mieć w nazwie firmy sklep. Nie trzeba mieć też w nazwie hurtownia, magazyn itp. Jak to jest FHU, FHUP, czy inny kotlet to też ujdzie. Najważniejsze czy to legal i czy odprowadza podatki.
            Aha, pieczątki też obecnie nie trzeba mieć, na fakturze musi być odnotowana osoba upoważniona do wystawiania, więc własnoręcznego podpisu (zgodnie z wymaganiami unijnymi, polskimi chyba też) nie trzeba. Jednak większość się na fakturach podpisuje.

Komentarz

• lukaszr
              Bywalec
              • 2009
              • 130

Zamieszczone przez darecky
              Jak masz działalność gosp i niewielkie obroty to nie musisz mieć konta stricte firmowego. Osobiste wystarczy. Działalność domowa w sensie sprzedaży nie musi mieć w nazwie firmy sklep.
              W sumie racja.

Nie trzeba mieć też w nazwie hurtownia, magazyn itp. Jak to jest FHU, FHUP, czy inny kotlet to też ujdzie. Najważniejsze czy to legal i czy odprowadza podatki.
              Aha, pieczątki też obecnie nie trzeba mieć, na fakturze musi być odnotowana osoba upoważniona do wystawiania, więc własnoręcznego podpisu (zgodnie z wymaganiami unijnymi, polskimi chyba też) nie trzeba. Jednak większość się na fakturach podpisuje.
              To oczywiste W każdym bądź razie chodzi mi bardziej o opinie i czy ktoś miał jakieś doświadczenia z tym sprzedawcą.

Komentarz

• szymkowski
                Bywalec
                • 2012
                • 179

W sumie od tego są komentarze na allegro. Jak się uparł koniecznie na tego sprzedawce to nie wiele można poradzić.
                5D MK III | 35 1.4 L II | 85 1.2 L II | 16-35 4.0 L IS | 40 2.8 STM
                blog.marcinszymkowski.pl | instagram

Komentarz

• lukaszr
                  Bywalec
                  • 2009
                  • 130

Zamieszczone przez szymkowski
                  W sumie od tego są komentarze na allegro. Jak się uparł koniecznie na tego sprzedawce to nie wiele można poradzić.
                  Komentarze na allegro jakoś nie do końca mnie przekonują
                  Na tą chwilę jednak jestem bliski przekonania go do zakupu u naszych forumowych, sprawdzonych sprzedawców :grin:

Komentarz

• domero
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 155

I słusznie.
                    Tak jakoś zawartość np. tego zestawu: http://allegro.pl/canon-eos-5d-mark-...260475609.html nie wydaje mi się adekwatna do ceny.
                    domero

Komentarz

• wlodal
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 198

Zamieszczone przez domero
                      I słusznie.
                      Tak jakoś zawartość np. tego zestawu: http://allegro.pl/canon-eos-5d-mark-...260475609.html nie wydaje mi się adekwatna do ceny.
                      Wg Ciebie - czegoś za mało , czy za dużo ?.
                      Mało umiejętności - dużo zacięcia .

Komentarz

• v.1958
                        Bywalec
                        • 2009
                        • 234

zwykły błąd, czy celowe działanie?

Zamieszczone przez wlodal
                        Wg Ciebie - czegoś za mało , czy za dużo ?.
                        cytuję z opisu aukcji:

"Zestaw zawiera:
                        Korpus Caon EOS 5D Mark II"

Komentarz

• GhostRider
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 335

No i o ten brak jednej literki się rzucasz?
                          Moje zdjęcia na forum
                          7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
                          http://jaceklosko.blogspot.com/

Komentarz

• szadam
                            Coś już napisał
                            • 2007
                            • 61

Zamieszczone przez GhostRider
                            No i o ten brak jednej literki się rzucasz?
                            A może w opisie i w tytule aukcji ktoś dał za dużo III a miało być II

Komentarz

• GhostRider
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 335

Ano Ale to chyba nie problem zadzwonić i zapytać
                              Moje zdjęcia na forum
                              7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
                              http://jaceklosko.blogspot.com/

Komentarz

• wlodal
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 198

Zamieszczone przez v.1958
                                cytuję z opisu aukcji:

"Zestaw zawiera:
                                Korpus Caon EOS 5D Mark II"
                                Cytujesz wybiórczo . Nawet na to nie zwróciłem uwagi .
                                W dwóch innych miejscach oraz na fotce są trzy "pałeczki" ?!
                                Myślę , że to tylko błąd i trzeba sprzedającego zapytać i/lub zapytać o zgodę na wysyłkę z opcją sprawdzenia .
                                Nie jest to znów taka okazja cenowa - są lepsze .
                                Przepraszam za skróty myślowe - jeszcze się nie obudziłem .
                                Ostatnio edytowany przez wlodal; 12157.
                                Mało umiejętności - dużo zacięcia .

Komentarz

Pracuję...