550D jaki grip wybrać?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • J.Graph
    Dopiero zaczyna
    • 2011
    • 15

550D jaki grip wybrać?

Witam wszystkich serdecznie, to mój pierwszy post na forum
    Przesiadam sie z Olka E-510 na Canona 550D i zaczynam wertować wasze forum. Niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie dlatego pozwoliłem sobie załozyc nowy wątek.

Do aparatu chciałbym dokupic sobie battery grip.
    Ale okazało się że jest tego więcej niż do E-510 i nie wiem który wybrać

Mamy Alpha Digital:
    http://allegro.pl/grip-alpha-digital...921617416.html

Meike:
    http://allegro.pl/battery-pack-grip-...895031159.html

Phottix:
    http://allegro.pl/grip-phottix-canon...915959167.html

Taki z LCD:
    http://allegro.pl/lcd-grip-canon-550...891473947.html

No i oczywiście firma krzak:
    http://allegro.pl/grip-canon-bg-e8-w...926211149.html

Czy ktoś miał do czynienia z w/w gripami?
    Cena jak widać bardzo podobna.
    Chodzi mi o grip który będzie najlepszy zarówno jesli chodzi o spasowanie, współpracę jak i wygląd (żeby kolory sie znacznie nie różniły) ...

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pomoc.
  • jaszczur78
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 27

Witaj na forum!!!

Kilka tygodni temu do 450D zakupiłem lekko używany grip oryginalny Canona i jest rewelacja, aparat nabrał nowej funkcjonalności przy trzymaniu zarówno w poziomie i oczywiście w pionie. Ze stałką 50mm wygląda prawie jak Ds

Nie używałem nigdy gripów zamiennych, ale napewno polecam oryginał, może spróbuj polować na używkę, jest sporo ludzi którzy kupują nowy i nie używają, sprzedając po kliku miesiącach.
    Canon 40D

Komentarz

• Bangi
      Moderator
      • 2010
      • 5501

Kup taki jak mam ja - Alpha Digital, tzn. Meike, gdyż ponieważ właściwe jest to to samo nawet z tym samym pudełkiem
      Używam i nie mam większych zarzutów, poza tym który opisałem w odpowiednim wątku o gripach , a konkretnie http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=321
      Używam albo z oryginalną baterią, albo z 2 zamiennikami phottixa i wszytko śmiga jak należy.
      Ostatnio edytowany przez Bangi; 34794.
      SAMOLOTY CB
      SAMOLOTY lotnictwo.net
      SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Bolek02
        Pełne uzależnienie
        • 2010
        • 3225

Zanim przeszedłem na originalne canonowskie gripy używałem Phottixa i uważam, że konstrukcyjnie ten zamiennik jest najlepiej wykonany Te gripy z LCD to sobie daruj - zbędne wodotryski nic nie wnoszące i całkiem zbędne.
        Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• teo5ooD
          Bywalec
          • 2009
          • 136

tylko oryginały, sam posiadam do 500D i jest rewelacyjny!
          Canon 5D MK IV+grip|Canon 17-40L f/4|Canon 50 f/1.4|Canon 85 f/1.8|Canon 70-200L f/2,8|Canon 600EX-RT|Canon 430EXII|Transmiter Canon ST-E3-RT|Sigma 105 f/2.8|Canon 24-70L USM II f/2.8|

Komentarz

• krolewicz
            Początki nałogu
            • 2010
            • 254

oryginalny lub żaden, zamienniki kupuje się dwa razy - pierwszy i ostatni

Komentarz

• J.Graph
              Dopiero zaczyna
              • 2011
              • 15

Dzięki za odpowiedzi.

Zamieszczone przez Bangi
              Kup taki jak mam ja - Alpha Digital, tzn. Meike...
              Zamieszczone przez krolewicz
              oryginalny lub żaden, zamienniki kupuje się dwa razy - pierwszy i ostatni

Jak widać kolega Bangi używa i chwali ...
              krolewicz czy możesz poprzeć czymś swoją teorie?
              Czy używanie zamiennika czymś grozi?

Może sie wytłumaczę:
              Zdecydowałem sie na zamiennik ponieważ oprócz aparatu mam do kupienia jeszcze pare sprzętów foto/video i robi sie z tego niezła sumka. Dlatego próbuje uciec troszkę z kosztami.

Komentarz

• Bangi
                Moderator
                • 2010
                • 5501

Zamieszczone przez J.Graph
                Dzięki za odpowiedzi.
                (...)Może sie wytłumaczę:
                Zdecydowałem sie na zamiennik ponieważ oprócz aparatu mam do kupienia jeszcze pare sprzętów foto/video i robi sie z tego niezła sumka. Dlatego próbuje uciec troszkę z kosztami.
                nie tłumacz się tylko kupój !!!
                rozważania dlaczego orginał lub nie możesz poczytać z powodzeniem http://www.canon-board.info/showthread.php?t=28235
                SAMOLOTY CB
                SAMOLOTY lotnictwo.net
                SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Natan
                  Coś już napisał
                  • 2009
                  • 91

Swego czasu kupiłem nieoryginalny grip do 400D i prawdopodobnie, a raczej na pewno rozładowywał mi aku i często się wieszał.Po sprzedaży kompletu i kupieniu 50D dokupiłem grip, ale już bez zastanowienia oryginalny. Mimo tego dopasowanie oryginału nie było takie jakbym sobie tego życzył. Także z tymi gripami to różnie bywa, ale obstaje przy oryginale.

Komentarz

• krolewicz
                    Początki nałogu
                    • 2010
                    • 254

znam parę przypadków, których efektem był serwis aparatu i kilkaset złotych za naprawę
                    a to padł wyświetlacz, a to coś innego

dotyczyło to co prawda d700, ale gripy tej samej (phottix, alpha itp)

ja mam oryginał w 50d, pamięta jeszcze czasy 30d, działa idealnie, nic się nie rozładowuje, wszystko pasuje i działa

Komentarz

• J.Graph
                      Dopiero zaczyna
                      • 2011
                      • 15

A czy są jakieś znane przypadki takich uszkodzeń w 550D?
                      Niemniej jednak Twój post dał mi do myślenia.

A jak wygląda sprawa oryginalnego gripa i aftermarketowych akumulatorków?

Komentarz

• Natan
                        Coś już napisał
                        • 2009
                        • 91

Moim zdaniem takie uszkodzenie może zdarzyć się w każdym modelu niezależnie od zaawansowania puszki
                        A co do oryginalnego gripa i aku to ja używam aku firmy HAMA. Mogłem kupić sporo tańsze za cenę tego HAMA miałbym dwa akumulatory innej firmy, ale wolałem nie ryzykować i do tego czasu nie żałuje bo trzyma jak oryginał.

Komentarz

• Furman
                          Coś już napisał
                          • 2011
                          • 80

Ja ci radzę kupić zamiennik taki jak ma Bangi (Alpha) albo zamiennik Phottixa (czy jakoś tak) ponieważ te marki są sprawdzone. Druga sprawa to taka że jak masz 550D to z tą puszką długo nie pociągniesz max 2 lata bo potem będziesz potrzebował coś lepszego więc nie opłaca się inwestować w oryginał. Jak kupisz np. 50D albo 7D to tak wtedy warto bo to jest sprzęt na dłuższą metę.

Pozdrawiam Karol
                          Dopiero zaczynam.
                          Canon EOS 550D + Canon 18-55 mm f/3.5-5.6 IS + Canon EF 50 mm f/1.8 II + karta SanDisk SDHC Extreme 8GB class 10 + Lowepro SlingShot 302 AW
                          sigpic

Komentarz

• J.Graph
                            Dopiero zaczyna
                            • 2011
                            • 15

Dziękuję za pomoc.
                            Faktycznie teraz zauważyłem że ten zamiennik nazywa sie MeiKe Alpha Digital - czyli to te same gripy

Zamieszczone przez Furman
                            Ja ci radzę kupić zamiennik taki jak ma Bangi (Alpha) Jak kupisz np. 50D albo 7D to tak wtedy warto bo to jest sprzęt na dłuższą metę.
                            A na dłuższą metę to czym różni sie 550D od 7D?
                            Aż tak drastycznych różnic nie ma jak pomiędzy E-510 a 550D.
                            Z testów 550d,60d,7d wnioskuję że zwykły amator nie musi przepłacać

A co do gripów to nadal sie zastanawiam.
                            Dzięki waszym postom mam już lekkie rozeznanie w temacie.
                            Mam jeszcze chwilkę czasu zanim kupię Canona

Pozdrawiam.

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18793

Zamieszczone przez J.Graph
                              A na dłuższą metę to czym różni sie 550D od 7D?
                              Właściwie to wszystkim :grin: ale jak się weźmie do ręki i porobi trochę zdjęć nie jak się czyta testy :cool:.
                              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                              Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...