Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam wszystkich serdecznie, to mój pierwszy post na forum
Przesiadam sie z Olka E-510 na Canona 550D i zaczynam wertować wasze forum. Niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie dlatego pozwoliłem sobie załozyc nowy wątek.
Do aparatu chciałbym dokupic sobie battery grip.
Ale okazało się że jest tego więcej niż do E-510 i nie wiem który wybrać
Czy ktoś miał do czynienia z w/w gripami?
Cena jak widać bardzo podobna.
Chodzi mi o grip który będzie najlepszy zarówno jesli chodzi o spasowanie, współpracę jak i wygląd (żeby kolory sie znacznie nie różniły) ...
Kilka tygodni temu do 450D zakupiłem lekko używany grip oryginalny Canona i jest rewelacja, aparat nabrał nowej funkcjonalności przy trzymaniu zarówno w poziomie i oczywiście w pionie. Ze stałką 50mm wygląda prawie jak Ds
Nie używałem nigdy gripów zamiennych, ale napewno polecam oryginał, może spróbuj polować na używkę, jest sporo ludzi którzy kupują nowy i nie używają, sprzedając po kliku miesiącach.
Kup taki jak mam ja - Alpha Digital, tzn. Meike, gdyż ponieważ właściwe jest to to samo nawet z tym samym pudełkiem
Używam i nie mam większych zarzutów, poza tym który opisałem w odpowiednim wątku o gripach , a konkretnie http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=321
Używam albo z oryginalną baterią, albo z 2 zamiennikami phottixa i wszytko śmiga jak należy.
Zanim przeszedłem na originalne canonowskie gripy używałem Phottixa i uważam, że konstrukcyjnie ten zamiennik jest najlepiej wykonany Te gripy z LCD to sobie daruj - zbędne wodotryski nic nie wnoszące i całkiem zbędne.
Kup taki jak mam ja - Alpha Digital, tzn. Meike...
Zamieszczone przez krolewicz
oryginalny lub żaden, zamienniki kupuje się dwa razy - pierwszy i ostatni
Jak widać kolega Bangi używa i chwali ... krolewicz czy możesz poprzeć czymś swoją teorie?
Czy używanie zamiennika czymś grozi?
Może sie wytłumaczę:
Zdecydowałem sie na zamiennik ponieważ oprócz aparatu mam do kupienia jeszcze pare sprzętów foto/video i robi sie z tego niezła sumka. Dlatego próbuje uciec troszkę z kosztami.
Dzięki za odpowiedzi.
(...)Może sie wytłumaczę:
Zdecydowałem sie na zamiennik ponieważ oprócz aparatu mam do kupienia jeszcze pare sprzętów foto/video i robi sie z tego niezła sumka. Dlatego próbuje uciec troszkę z kosztami.
Swego czasu kupiłem nieoryginalny grip do 400D i prawdopodobnie, a raczej na pewno rozładowywał mi aku i często się wieszał.Po sprzedaży kompletu i kupieniu 50D dokupiłem grip, ale już bez zastanowienia oryginalny. Mimo tego dopasowanie oryginału nie było takie jakbym sobie tego życzył. Także z tymi gripami to różnie bywa, ale obstaje przy oryginale.
Moim zdaniem takie uszkodzenie może zdarzyć się w każdym modelu niezależnie od zaawansowania puszki
A co do oryginalnego gripa i aku to ja używam aku firmy HAMA. Mogłem kupić sporo tańsze za cenę tego HAMA miałbym dwa akumulatory innej firmy, ale wolałem nie ryzykować i do tego czasu nie żałuje bo trzyma jak oryginał.
Ja ci radzę kupić zamiennik taki jak ma Bangi (Alpha) albo zamiennik Phottixa (czy jakoś tak) ponieważ te marki są sprawdzone. Druga sprawa to taka że jak masz 550D to z tą puszką długo nie pociągniesz max 2 lata bo potem będziesz potrzebował coś lepszego więc nie opłaca się inwestować w oryginał. Jak kupisz np. 50D albo 7D to tak wtedy warto bo to jest sprzęt na dłuższą metę.
Pozdrawiam Karol
Dopiero zaczynam.
Canon EOS 550D + Canon 18-55 mm f/3.5-5.6 IS + Canon EF 50 mm f/1.8 II + karta SanDisk SDHC Extreme 8GB class 10 + Lowepro SlingShot 302 AW
sigpic
Dziękuję za pomoc.
Faktycznie teraz zauważyłem że ten zamiennik nazywa sie MeiKe Alpha Digital - czyli to te same gripy
Zamieszczone przez Furman
Ja ci radzę kupić zamiennik taki jak ma Bangi (Alpha) Jak kupisz np. 50D albo 7D to tak wtedy warto bo to jest sprzęt na dłuższą metę.
A na dłuższą metę to czym różni sie 550D od 7D?
Aż tak drastycznych różnic nie ma jak pomiędzy E-510 a 550D.
Z testów 550d,60d,7d wnioskuję że zwykły amator nie musi przepłacać
A co do gripów to nadal sie zastanawiam.
Dzięki waszym postom mam już lekkie rozeznanie w temacie.
Mam jeszcze chwilkę czasu zanim kupię Canona
Właściwie to wszystkim :grin: ale jak się weźmie do ręki i porobi trochę zdjęć nie jak się czyta testy :cool:.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Komentarz