Jakość odbitek w empiku - skandal

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dziobolek
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2634

Zamieszczone przez Bart3k
    Lista partnerów cewe jest na ich stronie www http://www.fotoksiazka.pl/program_do_fotoksiazki.php

dziobolek... a tą fotoksiażkę to robiłeś na odbitkach czy na druku cyfrowym... bo kiedyś były tylko na papierze kredowym i jakość fotoksiążki to nie była na pewno.
    Nieee, no... zwykłą Fotoksiążkę (wedle ichniejszej nomenklatury) drukowaną zamawiałem.
    Zresztą EmpikFoto chyba tylko takie drukowane ma w ofercie...

Bardzo fajnie to wyszło i bez żadnych przekłamań - to co było na ekranie laptopa,
    tak samo wyszło w książce. A robiłem dwie w odstępie ok. 3 m-cy.

Odbitki na papierze fotograficznym, to jest teraz jako Fotoalbum coraz częściej określane
    przez wiele innych firm, właśnie po to, by wyróżnić jakość odbitek od druku cyfrowego.

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowany przez dziobolek; 20044.
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• Bart3k
      Początki nałogu
      • 2008
      • 316

Zamieszczone przez dziobolek
      Nieee, no... zwykłą Fotoksiążkę (wedle ichniejszej nomenklatury) drukowaną zamawiałem.
      Zresztą EmpikFoto chyba tylko takie drukowane ma w ofercie...
      to samo jest w fotojokerze ale mnie to nie urzekło... co prawda było to 3 lata temu i może siecoś zmieniło w jakosci ale... dobre to jest na album z wakacji ale na pewno nie na ślubne foty
      Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Komentarz

• dziobolek
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2634

to samo jest w fotojokerze ale mnie to nie urzekło... co prawda było to 3 lata temu i może siecoś zmieniło w jakosci ale... dobre to jest na album z wakacji ale na pewno nie na ślubne foty
        No, ja właśnie takie wakacyjne pamiątki robiłem...
        Fajna sprawa, bo można wiele stron zamieścić i przyjemne to jest w odbiorze,
        gdyż, ponieważ, albowiem... dłuuugo się ogląda, a nie jest ciężkie. ;-)

Ślubne albumy to mi się podobają tylko z grubymi, sztywnymi "kartonowymi" stronami,
        i wcale niekoniecznie w wersji błyszczącej.

Pozdrówka!
        Ostatnio edytowany przez dziobolek; 20044.
        "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
        Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
        tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• x-mac
          Początki nałogu
          • 2009
          • 285

Zamieszczone przez anna-bio
          Odbitki, a jest ich 935, są nie do zaakceptowania.
          Na pewno to jest (co najmniej) przykre, ale... czy to był pierwszy raz kiedy złożyłaś tam zlecenie? Być może się mylę, ale wygląda na to, że zabrakło tutaj ostatniego kroku po stronie fotografa - najprościej mówiąc: wydruków próbnych.
          Przy poważnych zleceniach zwyczajowo już wykonuję odbitki próbne np. 9x13, nawet jeśli jest dostępne oprofilowanie maszyn, znany papier, itd. 3zł "dla spokoju duszy" to niewielka stawka. Z natury, po doświadczeniach sprzed lat, omijam sieciówki typu fj/empik/mm =cewe - te doświadczenia to jakieś "kalendarze dla babci, kubki", więc moralnie stratny mocno nie byłem, a obdarowany nie czuł się urażony wątpliwą jakością tej usługi.

Jedyny lab z masówek, który lokalnie mógłbym polecić z racji pozytywnych doświadczeń to S* w Magnolii (żeby nie było reklamy), choć też bez wglądówek nie wywalam kilku setek na odbitki. Wykonuję tam różne formaty, do 30x45 włącznie (większych nie mają) - dość dobry sprzęt (Frontiery 500cośtam), można umówić się na nietypowe warunki zlecenia i jest fizycznie obecny laborant, który obsługuje te maszyny.

Poza tym są wątki dedykowane labom i odbitkom, np.:
          http://www.canon-board.info/showthread.php?t=2992
          http://www.canon-board.info/showthread.php?t=9893
          itp. lokalne.

1 2 3

Komentarz

• dziki
            Dopiero zaczyna
            • 2011
            • 25

Zamieszczone przez rosim
            W empiku wywyływałem kilka lat temu, na szczęście tylko kilka, czy kilkanaście odbitek. Jakość była fatalna, oddałem do wykonania zdjęcia w najwyższej rozdzielczości, a na odbitkach nie wiadomo skąd pojawiła się pikseloza, ponadto kolory przekłamane, pojawiła sie jakaś mora wokół twarzy
            Miałem identyczną sytuację przy wykonywaniu odbitek w labie w salonie Empiku - były tragiczne.
            A odbitki zamówione przez Internet (robi to wtedy jakiś ich lab centralny) były OK. Inna sprawa że interfejs ma błąd i dla papieru premium pokazywał słabą jakość odbitek (mimo że parametry trzymały).
            Ostatnio edytowany przez dziki; 40371.

Komentarz

• Pikczer
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2578

Najlepiej mozna to zaobserwowac jak Empik wywola zdjecie B&W - zawsze z zafarbem - i to juz od lat!
              Czasem pomagala reklamacja ale nie zawsze ??:

Komentarz

• Bart3k
                Początki nałogu
                • 2008
                • 316

Zamieszczone przez Pikczer
                Najlepiej mozna to zaobserwowac jak Empik wywola zdjecie B&W - zawsze z zafarbem - i to juz od lat!
                Czasem pomagala reklamacja ale nie zawsze ??:
                ja ostatnio robiłem fotoksiażkę w extrema w krakowie... czarno białe zdjęcia wyszły jak sepia... rozmawiałem z moim specem od odbitek i mówił że jak chcesz trzymać jakość to każdą nową rolkę papieru trzeba kalibrować z maszyną wg jakiegoś kodu z opakowania... inaczej zawsze będzie przekłamanie bo co partia papieru to inne parametry... a wątpię że taka hurtowania jak cewe... obsługująca min empik robi coś takiego po każdej rolce... po prostu leci papier i co wyjdzie to będzie. Prawda jest taka że 99% ich klientów nie zwróci na to uwagi
                Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Komentarz

• jacek_73
                  Pełne uzależnienie
                  • 2010
                  • 2587

... a wątpię że taka hurtowania jak cewe... obsługująca min empik robi coś takiego po każdej rolce... po prostu leci papier i co wyjdzie to będzie. Prawda jest taka że 99% ich klientów nie zwróci na to uwagi
                  Jest to nie hurtownia tylko, hm? wielka fabryka usług foto. Wątpisz że nie robią testów kolorystycznych, ale nie byłeś nie widziałeś. Pewnie się zdarza że pójdzie czasami bez testów, ale to jak nikt nie widzi :-D

pozdrawiam.
                  Jestę fotografę
                  miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• Bart3k
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 316

Zamieszczone przez jacek_73
                    Jest to nie hurtownia tylko, hm? wielka fabryka usług foto. Wątpisz że nie robią testów kolorystycznych, ale nie byłeś nie widziałeś. Pewnie się zdarza że pójdzie czasami bez testów, ale to jak nikt nie widzi :-D

pozdrawiam.
                    fakt nie byłem nie widziałem jak to robią... ale widziałem efekty... zdjęcie czarno białe - całkowicie zdjety kolor a wyszła sepia... z czego?? z niedbałości z pośpiechu z partactwa. jak zwał tak zwał wiem jedno... z daleka od takiego kombinatu jeżeli chcesz mieć dobre odbitki.

Komentarz

• olga123

znałam takiego gentelmena który 4000 zdjęć wywołał w fotojokerze dziwił się że dostał zielone a tyle kasy zapłacił eh....... a kiedyś nawet na to uwagi nie zwracałam, to były piękne czasy, jeszcze się na siebie nie zarabiało.... cudowna nieświadomość i beztroska....

Komentarz

• dora
                        • 2012
                        • 1

Odp: Jakość odbitek w empiku - skandal

dddorotaaaa

SKANDAL UWAŻAJCIE NA EMPIK FOTO

Zamówiłam ponad 500 zdjęć. Nie mogłam się ich doczekać, bo to były zdjęcia z ostatnich kliku lat. Jak je zobaczyłam to się popłakałam... Bardzo słabej jakości, zdjęcia mają dziwne kolory, niektóre są rozmazane na innych totalna pikseloza tak, że twarzy nie widać. Ogólnie katastrofa... myślę czy by nie zgłosić ich do reklamacji ale czy wtedy zrobią lepsze

Komentarz

• Kliniak
                          Dopiero zaczyna
                          • 2007
                          • 32

Reklamuj!!! Nie można tolerować partactwa i jeszcze za nie płacić! Zrób w porządnym labie kilka odbitek, aby "spece" z empiku mogli sobie porównać efekt końcowy i żądaj podobnych rezultatów. W razie czego "zaatakuj" z pomocą Inspekcji Handlowej. Zyczę powodzenia!

Komentarz

• Czacha
                            fotograf
                            • 2004
                            • 4868

A skad pewnosc ze dora nie wyslala do zrobienia fotek ze zdjec z fejsa albo z telefonu VGA? O kolorach tez nie ma co sie wypowiadac za wczasu - ludzie ogladaja zdjecia na laptopach z biedronki a potem sie dziwia ze na odbitkach widac cos innego. Najlepiej jednak nawrzucac od partactwa i "speców"...

BTW majac w planach zamowienie duzej liczby odbitek warto na poczatek wyslac kilka dla zrobienia proby jak dany lab sobie radzi, aby potem nie byc zaskoczonym.
                            https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• tlustyx
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1304

Zamieszczone przez dora
                              dddorotaaaa

SKANDAL UWAŻAJCIE NA EMPIK FOTO

Zamówiłam ponad 500 zdjęć. ... Ogólnie katastrofa...
                              Jakiej wielkości odbitki (10x15 cm)? Jakiej wielkości zdjęcia dałaś ??? piks x ??? piks ile MB (lub kB ) miało średnio jedno zdjęcie ?
                              "Zamówiłam" tzn zaniosłaś na płycie (lub innym nośniku) czy wysłałaś przez Internet?
                              6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
                              Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• najeli
                                Uzależniony
                                • 2008
                                • 992

Ja tam nie wiem, dużo fot wywoływałam w empiku (pewnie łącznie spokojnie pod 2k szt, bo szybko i promocje), w różnych rozmiarach i na różnych papierach, czy to z kompaktu czy z lustra, nigdy nie miałam z tym problemów, a wręcz czasem było "łał, wyszło lepiej niż myślałam"
                                www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
                                C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Komentarz

Pracuję...