Witam, mam problem. Pod koniec sierpnia planuję kupno Canona 50D, martwi mnie tylko jedna rzecz. Czy będzie on wtedy dostępny, bo z tego co widzę to już teraz są duże problemy ? Mam do wydania około 3,5 tys. Może macie jakieś alternatywy ? Nie chciałbym kupować 60D, bo dla mnie jest jednak trochę zbyt plastikowy, na 7D mnie nie stać. Może 5D Mk I czy 40D ? Potrzebuję aparatu głównie do reporterki. Chodzi oczywiście o BODY.
Canon 50D
Zwiń
X
-
Canon 50D
Fotoreporter
"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."Tagi: Brak -
Za 3500 pln będę trzymał do sierpnia dla ciebie mojego. Niski przebieg jak nówka. Będzie jeszcze na gwarancji :-D -
Haha
Serio szukam body dla siebie, czy jest opcja na to, że za 3 miesiące ten aparat będzie gdziekolwiek dostępny ? Jeśli nie to co wybrać ?
Fotoreporter
"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."Komentarz
-
Body 50D już nie jest dostępne, bo jakiś czas temu wycofane z produkcji.
5D do reporterki raczej się nie nada i za tyle ciężko kupić porządną sztukę.
Jeśli chodzi o 7D do stworzony wprost do reporterki i za 3800 - 4000zł swobodnie kupisz porządną używkę. Za 3 m-ce spokojnie dozbierasz te 3 stówy.Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXIIKomentarz
-
Gdzie znajdę 7D za mniej niż 4000 ?Fotoreporter
"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."Komentarz
-
Nie jest prosto, a za kilka miesięcy będzie jeszcze ciężej bo ceny galopują w górę i raczej wątpię, że będą szły w dół.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeśli 50d to nigdzie nie znajdziesz już nowej chociaż cuda się zdarzają. Można jednak dostać używaną w stanie jak nowym.Komentarz
-
A co oprócz 7D ?Fotoreporter
-
40D, 1D... używki się kłaniają.C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:Komentarz
-
W 40D ISO mnie martwi. A 50D używki są dostępne w miarę łatwo ?Fotoreporter
-
Przeglądaj allegro lub ebay czy nawet inne serwisy. Żeby wykorzystać potencjał FF czyli 5dmk1 musiałbyś zmienić szklarnię na pełno-klatkowe.Zamieszczone przez Fotograf1995Jak w sierpniu dalej będziesz miał to się odezwę
W 40D owszem iso jak i ekran mogą martwić, ale często bywając z kumplami w plenerze i robiąc na iso 3200 zdjęcia z 40D mają jakiś taki przyjemniejszy szum.Komentarz
-
Ale myślisz, że 40D daje jeszcze radę? To już jednak dość stary model.Fotoreporter
-
Baaardzo stary...
Tak jak koledzy wcześniej pisali 50D zostało wycofane z produkcji także nówki nie uświadczysz, jedynie używka.
40D to świetny aparat i gdybym kupował jeszcze raz 50D to bym się poważenie zastanowił nad nim. Ale wiadomo, człowiek się nie znał, nie wiedział co i jak...Komentarz
-
...i mało czytał
Fotograf1995, zastanów się szczerze, co takiego ma 50D czego nie ma 40D. Ja też z początku uważałem, że do 50D będę wykorzystywał mikro-regulację czy podgląd na żywo włącznie z lepszym ekranem. Niestety z mikro-regulacji skorzystałem całe 0,5 raza. Chciałem upewnić się jak, to się ma w praktyce. Z ekranu także nie korzystam, bo ani lv ani to sprawdzanie fotek na tym małym ekraniku mi nie pomaga.
Co mnie skłoniło do 50D? Miałem okazję trafić na 50-kę za 2100 (co prawda prawie 1,5 roku temu), kiedy to 40D chodziło po 1900. Jak wiadomo wolałem dopłacić.
Teraz sytuacja nie jest już taka kolorowa i niestety 50D kosztuje sporo za dużo. Ciężko też trafić na porządną sztukę. Zapoluj, poszperaj - masz do tego czasu nie mało
Jeśli chodzi o stare aparaty, ludzie kupują starą 5d starego 1dmk2 czy nawet mark 1 i nie martwią się tym. Jeśli migawka nie jest przeleciana czy zamontowana nowa, to warto to rozważyć.Komentarz
-
Dzięki panowie
Będę polował na 40D i zobaczymy. Jak się trafi 5D rozsądnie to też fajnie. W zasadzie każdy z tych modeli mi odpowiada, więc coś trafię na 100
Fotoreporter
-
Komentarz
Komentarz