Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam
Zainteresowała mnie jedna rzecz co do strony digital24.pl http://www.digital24.pl/index.php?cP...page=1&sort=3a
Obiektyw Canon EF-S 18-55/3,5-5,6 IS /bez kartonika - koszt 389zł
Obiektyw Canon EF-S 18-55/3,5-5,6 IS koszt 829zł
Ten tańszy jest oczywiście wyciągany z pudełek z body, moje pytanie jednak brzmi
Czy samo to, że obiektyw nie ma kartonika(i w związku z tym CHYBA gwarancji) jest warte ...440zł?
Uprzedzam, nie zamierzam kupować tego obiektywu, napisałem z czystej ciekawości
5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L
Jak bez kartonika i bez gwarancji w życiu nie dałbym 400zł jest mnóstwo osób które sprzedadzą taniej na allegro nówki z kartonem lub jeszcze taniej bez kartonu.
...Ja tu tylko sprzątam C 5D II :: C 6D :: s 14mm 2.8 :: c 35 1.4mm :: c 40mm 2.8 :: c 85mm 1.8 :: c 70-200mm 2.8 :: Y 565ex :: rf-603 :: 055xprob x2:: 804cr2 :: 701 HDV
Z tego co wiem digital24 daje swoje gwarancje zostawiając sobie oryginalne.
Naprawiałem u nich (przez nich) gwarancyjnie gripa - nie było żadnego problemu tylko chcieli zobaczyć swój paragon.
....robiłbym lepsze zdjęcia jak miałbym lepszy aparat
Kupowałem kilka rzeczy w Digital24 i nigdy nie było najmniejszego problemu ze sprzętem. Jeszcze w ich czasach nieco "garażowych" kupiłem Minoltę Z2, która miała wypalony piksel na wyświetlaczu, co zasadniczo nie było wadą, a mimo to bez problemu dostałem inną sztukę. Tak jak napisał BigDog dają swoją gwarancję, którą w pełni respektują. Sądzę, że taki rozrzut cenowy wynika właśnie wyłącznie z faktu, że w kartoniku jest standardowa wersja, a nie kit z zestawu (albo mają błąd w cenie na stronie). Gwarancja będzie taka sama. Zresztą można bez problemu skontaktować się z nimi telefonicznie lub przez GG. Ja ich zdecydowanie polecam.
Czy samo to, że obiektyw nie ma kartonika(i w związku z tym CHYBA gwarancji)
Kartonik nie jest załącznikiem do gwarancji.
To normalny śmieć jest. Kawałek papieru potrzebny tylko do tego, żeby obiektyw nie zniszczył się w transporcie. Nie ma nic wspólnego z gwarancją.
Praktyka "rozczłonkowywania" zestawów jest często stosowana przez sprzedawców. Wiąże się to czasami z niedostępnością danego towaru w magazynach canona. A czasami po prostu ma to związek z tym, że cena zestawu jest niższa od ceny poszczególnych jego komponentów sprzedawanych osobno.
Ten sklep chwali się, że jest oficjalnym partnerem Canon Polska. Kiedy jednak kupowałem tam sprzęt, w pudełku znalazłem papierowe instrukcje w czterech różnych językach, tylko nie po polsku. Tę przesłali mi mailem w wersji elektronicznej. Gwarancja jednak jest, paragon też jest, więc zupełnie mi to nie przeszkadza. Cenowo plasują się w czołówce sklepów internetowych, a ponadto sklep znajduje się na moim osiedlu, zaś towar dostępny jest od ręki (dostawy mają regularnie raz czy dwa razy w tygodniu). Można pomacać, pogadać z obsługą, która zna się na rzeczy i nie wciska ściemy. Teraz robię zakupy w zasadzie tylko tam. Polecam.
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
Kartonik nie jest załącznikiem do gwarancji.
To normalny śmieć jest. Kawałek papieru potrzebny tylko do tego, żeby obiektyw nie zniszczył się w transporcie. Nie ma nic wspólnego z gwarancją.
To prawda, kartonik nie wpływa na "moc" gwarancji, ale oryginalna karta gwarancyjna tak, a jak czytałem dalej w wątku to niby dodawane są "swoje" co zmusza do realizacji gwarancji przez sklep (o ile będzie istniał).
Zamieszczone przez bebesky
Praktyka "rozczłonkowywania" zestawów jest często stosowana przez sprzedawców. Wiąże się to czasami z niedostępnością danego towaru w magazynach canona. A czasami po prostu ma to związek z tym, że cena zestawu jest niższa od ceny poszczególnych jego komponentów sprzedawanych osobno.
Zazwyczaj jest to kwestia niższej ceny. Polska ceną stoi i każdy staje na głowie byle jak byle taniej. Są jednak ludzie, którzy mają pieniądze i nie chcę obiektywu w woreczku, ma być w kartonie. Z resztą jeśli nie kupują dla siebie tylko na prezent to się nie dziwię.
TSą jednak ludzie, którzy mają pieniądze i nie chcę obiektywu w woreczku, ma być w kartonie.
Całkiem poza tematem - z punktu widzenia mojego kolegi ekologa: A co na to drzewa? Żebyś mógł się cieszyć tym bezużytecznym kawałkiem kartonu zabija się kilkudziesięcioletnie żywe organizmy, którym ty zawdzięczasz to że żyjesz.
Całkiem poza tematem - z punktu widzenia mojego kolegi ekologa: A co na to drzewa? Żebyś mógł się cieszyć tym bezużytecznym kawałkiem kartonu zabija się kilkudziesięcioletnie żywe organizmy, którym ty zawdzięczasz to że żyjesz.
No tak mocno poza tematem. To nie forum ekologiczne i bez sensu dyskutować teraz nad tym ile papieru i kartonu na świecie idzie na opakowania.
Jak chciałbyś aby z Japonii przyjeżdżały do Europy obiektywy? W biodegradowalnych woreczkach upchane w metalowych beczkach wielokrotnego użytku?
Ma ktoś pieniądze to niech się cieszy kawałkiem kartonu. I tyle.
A tak w ramach tych oszczędnych zakupów proponuję zamiast paragonu poprosić o imienną fakturę, nie ma potrzeby posiadania działalności gospodarczej. Jest trwalsza od paragonów z drukarki fiskalnej i może zawierać więcej informacji na temat kupowanego towaru. Roszczenia w przypadku wad proponuję prowadzić z tytułu rękojmi niż gwarancji - mamy prawo wyboru jako kupujący. Z tytułu rękojmi mamy więcej praw roszczeniowych zagwarantowanych ustawą np. wymiana towaru i zawsze rękojmia jest dwuletnia, a z gwarancjami się często spotykamy 12 mies.
EOSik + C 18-135, S 10-20, filterki Marumi, Sunpak i Velbon do podparcia:-D
Witam
I jeszcze jedno : rekojmia trwa 1rok od daty zakupu. Ma zastosowanie w przypadku prowadzenia działalności gospodarczej.
Możemy jako klienci reklamować w ramach niezgodności towaru z umową i wtedy odpowiedzialność sprzedawcy trwa 2 lata.
Witam
I jeszcze jedno : rekojmia trwa 1rok od daty zakupu. Ma zastosowanie w przypadku prowadzenia działalności gospodarczej.
Możemy jako klienci reklamować w ramach niezgodności towaru z umową i wtedy odpowiedzialność sprzedawcy trwa 2 lata.
Pozdrawiam
Mirek
Zgadza się - częściowo:razz:
Cytując: Odpowiedzialność z tytułu rękojmi jest odpowiedzialnością bezwzględną, gwarantowaną każdemu nabywcy przepisami Kodeksu cywilnego i ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie kodeksu cywilnego.
Jakiekolwiek ograniczenia bądź wyłączenia odpowiedzialności z tytułu rękojmi są zakazane w sprzedaży konsumenckiej, której stroną jest konsument dokonujący nabycia towaru niezwiązanego bezpośrednio z jego działalnością gospodarczą lub zawodową. Wyłącznie przedsiębiorcy w relacjach między sobą mogą ustalać ograniczenia odpowiedzialności wynikającej z rękojmi.
Ważnym elementem jest prawo do zwrotu wadliwego towaru: jeżeli niezgodność towaru z umową została stwierdzona w ciągu 6 miesięcy od dnia zakupu to domniemywa się, że istniała ona w chwili wydania towaru.
Ja ilekroć miałem problemy zawsze korzystałem z rękojmi, na szczęście zazwyczaj było to obuwie.:rolleyes:
Niezgodność towaru z umową jest najpotężniejszym narzędziem ale o tym można długo a to nie to forum Zagalopowałem się sorki.
Ale abyśmy nie musieli korzystać z naszymi fotozabaweczkami
EOSik + C 18-135, S 10-20, filterki Marumi, Sunpak i Velbon do podparcia:-D
Bogdan, ale skoro cytujesz, to podaj jeszcze źródło, bo według mnie autor jednak błędnie nie różnicuje odpowiedzialności z tytułu niezgodności z umową i rękojmi co najmniej w zakresie nazewnictwa. Doktryna i judykatura są w tej sprawie zgodne, iż rękojmia i odpowiedzialność z tytułu niezgodności towaru z umową to dwie różne instytucje.
Komentarz