Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Poszukuję jakiegoś backupu, śledzę portale aukcyjne w Pl i na C-B i ciężko coś znaleźć z niezbyt dużym przebiegiem migawki.
Czy też macie takie wrażenie, że rynek wtórny na te body jakby zamarł?
Pewnie ludzie wolą sobie zostawić starą piątkę jako backup, niż sprzedać ją za 3500, tak samo z 40d. Czy to taki martwy sezon na sprzedaż?
Giełda C-B zamarła po ograniczeniach, ale allegro?
Poszukuję jakiegoś backupu, śledzę portale aukcyjne w Pl i na C-B i ciężko coś znaleźć z niezbyt dużym przebiegiem migawki.
Czy też macie takie wrażenie, że rynek wtórny na te body jakby zamarł?
Pewnie ludzie wolą sobie zostawić starą piątkę jako backup, niż sprzedać ją za 3500, tak samo z 40d. Czy to taki martwy sezon na sprzedaż?
Giełda C-B zamarła po ograniczeniach, ale allegro?
dokłądnie tak jak piszesz.. po co ktoś ma sprzedawać 5d za 3500 jak dał za puszkę ze 3-4 tysiące więcej, migawka to parę stówek tylko, matryca raczej się nie psuje więc jako backupy znakomicie się sprawdzają.. 40d to też przyzwoita puszka, teraz mamy już 50d, 60d i 7d które są jej następcami ale przez to gorszych zdjęć nie robi - więc szkoda sprzedawać taką puszkę za cenę oscylującą w granicach tysiąca..
Wysypu nie ma to fakt ale chyba na CB to nie przejrzałeś dokładnie ofert bo według mnie to trafiają się dość ciekawe oferty. A na alledrogo to najpierw wyłącz wszystkie filtry i dopiero przeglądaj.
Pozdrawiam.
mojego Canona EOS chciałbym zawsze mieć przy sobie
Na alledrogo sprawdzam dokładnie, ich wyszukiwarka czasami potrafi dziwnie działać. Chyba nie potrafią dokładnie skopiować Ebaya.
W grę też wchodzi może zakup jakiejś refurbished 50D z Ebaya, tylko ta wysyłka do PL trochę problematyczna, a czekać by ktoś znajomy z GB przywiózł nie za bardzo jest czas.
Mam 50D i nie pozbede sie go tak szybko, poniewaz nastepca, czyli 60D jest w moim mniemaniu krokiem w tyl a 7D nieadekwatnie drogim w stosunku do 50D. 40D w odczuciu wielu jego posiadaczy robi lepsze zdjecia od 50D a co za tym idzie tez osoby te nie widza sensu zamiany tego body.
A490+SDK Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy
A na alledrogo to najpierw wyłącz wszystkie filtry i dopiero przeglądaj..
Dokładnie, na starcie masz np.600 obiektywów C a po wyłaczeniu 1500.
Nie śledzę tych wszystkich nowości które wprowadzili i kilka dni szukałem i też się dziwiłem ,ze ze szkłami krucho.
A co do modeli z pytania, 5D zostaje do końca u mnie u kilku znajomych podobnie .
5D, 30D, C 50/1.4 , 85/1.8 , 300/4L , 17-40/4L , 70-200/4L , z16/2.8 , N Di866
Ostatnio probowalem sprzedac 40D na allegro z gripem trzema akku i obiektywem 19-35 i powiem szczerze - ze propozycje rzedu 1800-2000 byly smieszne :/ - i tak jak kolega pisze - samo body troche glupio sprzedawac za cene powiedzmy 1200 zl :/
Ja sprzedaję 50D z grotem. Nie powrotem że jest lekko. Najgorsza jest kwestia gripa za który dałem sporo a teraz za 300 jest nowy. Cena jest jaka jest bo jak ktoś szuka igły to znajdzie. Podobnie 5D .. Ofert z przebiegiem do 20 tys. kilka jest i cena ok.. Trzeba szukać..
5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...
Mam 50D i nie pozbede sie go tak szybko, poniewaz nastepca, czyli 60D jest w moim mniemaniu krokiem w tyl...
Ja mam podobnie z 5D Mk I. Nie uważam może że Mk II jest krokiem w tył ale nie ma w sobie nic za co ja byłbym skłony dopłacić kilka kzł.
...a 7D nieadekwatnie drogim w stosunku do 50D.
Tu bym polemizował, miałem okazję pobawić się zarówno 50D jak też 7D i między tą parą dostrzegam bardzo istotne różnice użytkowe. Ale różnica w cenie robi swoje.
40D w odczuciu wielu jego posiadaczy robi lepsze zdjecia od 50D a co za tym idzie tez osoby te nie widza sensu zamiany tego body.
Też tak uważam. Jeśli pstryka się wyłącznie w rawach, na niskich czułościach, to tej różnicy aż tak nie widać, ale jpg na ISO 1600 w moim mniemaniu lepszy jest z 40D. No i megapixele, te 10 wystarcza w zupełności do 99,5% zastosowań, a dodatkowe MB w każdym zdjęciu to nie tylko kolejne karty ale i następny twardy dysk.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Ostatnio myslalem o pozbycu sie 40D. Na eBayu (UK) srednia cena to £280-320. Czyli srednio za £300. Za ta kwote wole trzymac aparat poniewaz jest swietny. Wole zeby sie kurzyl (jeszcze nie wymienilem na 7D ale wymienie jakos na dniach) niz mam sprzedac za niska kwote. Moze zonka bedzie nim pstrykala, kto wie (ona wolala 350D - byl lzejszy)
Ja mam podobnie z 5D Mk I. Nie uważam może że Mk II jest krokiem w tył ale nie ma w sobie nic za co ja byłbym skłony dopłacić kilka kzł..
ISO, Mpix, filmy, korekta winietowania, mikro regulacja, mechanizm czyszczenia matrycy (jednak coś daje), menu w jęz. polskim, i pewność że nowy sprzęt od Towersa nie miał raczej przygód w swoim zyciu. To mnie przekonało. Różnica w cenie 3k, za towar używany w przypadku 5d i nowy, na gwarancji, 5DmkII.
Co do tematu to miałem pozbyć się czterdziestki i uzupełnić brak 50-tką, ale już mi przeszło po zapoznaniu się z jej dostępnością.
Komentarz