Gdzie kupić ostrą, sprawdzoną Sigmę 30mm f1.4

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michkk
    • 2010
    • 8

Gdzie kupić ostrą, sprawdzoną Sigmę 30mm f1.4

Witam, czy wiecie w którym sklepie wysyłkowo można kupić nową Sigmę 30mm f1.4 do Canona, ale tak aby wcześniej była sprawdzona czy jest ostra na f/1.4 ? Wiem że AF można wykalibrować w serwisie, ale jak trafię mydlany egzemplarz to nic z tym już nie zrobię. Pozdrawiam.
  • mac_27
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 31

Proponuję udać się do Sigma Pro Centrum. Jak kupowałem swoją (w Poznaniu) to były 3 sztuki na stanie. Mimo, że byłem zadowolony z pierwszej sztuki (testowałem w sklepie przez 15 minut) to sprzedawca zachęcał do wypróbowania pozostałych dwóch. Jednak nie stwierdziłem jakiś znaczących różnic w ostrości. Zdecydowałem się na tą pierwszą bo męczyłem ją długo i nie zauważyłem większych problemów z AF.

Komentarz

• michkk
      • 2010
      • 8

mac_27, jestem z Lublina i mam trochę daleko do Poznania, najbliżej do Warszawy, ale to i tak bym musiał wydać za 150zł na benzynę, dlatego chcę wysyłkowo. Kiedyś kupiłem na allegro "u Cichego" samyanga 8mm, ten pan sprawdza przed wysyłką, ostrość idelana, lepsza niż mojego Canona 17-55 2.8is po kalibracji :-)

Komentarz

• Bartek_902
        Uzależniony
        • 2010
        • 690

To chyba nie ma reguły gdzie kupisz ostrą...chyba nie myślisz sobie że w warszawie w sklepie mają same ostre a we wrocławiu nie...
        Idz do sklepu tam gdzie mają na stanie pare sztuk i wybieraj wzgledem swojego body
        EOS + L i kupa gratów ...

Komentarz

• Kinski
          Początki nałogu
          • 2007
          • 273

"u Cichego" samyanga 8mm, ten pan sprawdza przed wysyłką, ostrość idelana
          Obiektyw kalibruje się pod to body, którego będziesz używał.
          150zł na benzynę
          Taniej wyjdzie, jak kupisz obiektyw i wyślesz wcześniej body do kalibracji.
          Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!

Komentarz

• robaczek
            Coś już napisał
            • 2009
            • 61

Tylko, że koledze nie chodzi o celność AF ale o ostrość szkiełka a tego w serwisie niestety nie poprawią.

Komentarz

• rostek andrzej
              Bywalec
              • 2008
              • 218

Zapytaj Towersa

Komentarz

• michkk
                • 2010
                • 8

Witam, kalibracja body raczej nie wchodzi w grę, do tego body mam skalibrowane przez serwis dwa obiektywy Canona. Jedynie kalibracja obiektywu. Słusznie zauważył robaczek, nie chodzi mi o celność tylko o nieostrą sztukę. Pozdrawiam

Komentarz

• kołaj
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 123

Towersa można zapytać, dlaczego nie!
                  Ale z tego co mi wiadomo, sam nie zajmuje się sprzedażą obiektywów Sigmy.
                  K.M.Ż

Komentarz

• robaczek
                    Coś już napisał
                    • 2009
                    • 61

A może ktoś się zajmuje sprzedażą (tak kolega Cichy wybranymi, ostrymi Tamronami) obiektywów Sigma???

Komentarz

• Kinski
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 273

Jedynie kalibracja obiektywu.
                      Sigma grzebie w elektronice obiektywu, nie body.
                      Tu jest lista autoryzowanych sprzedawców, dilerów i czarna lista.

Komentarz

• robaczek
                        Coś już napisał
                        • 2009
                        • 61

Kolego michkk a może lepiej przymierzyć się do C28 1.8. Zamówisz np u Towersa i masz dobry sprzęt w dobrej cenie? Ja właśnie chyba tak zrobię, bo jak nie masz możliwości osobiście przestrzelić kilku S30 i ocenić, to w necie kupowanie jest mocno ryzykowne.
                        Ja pisałem do sigma sklep w Wawie z prośbą o sample z S30, miły Pan przesłał mi szybciutko na f1.4 i f2.8 jpg ale zrobione jakiejś czarnej figurce i ciężko było ocenić ostrość. Poprosiłem o RAWy z kilku szkieł i że ja sobie wybiorę która mi pasuje i...na tym korespondencja się urwała. Dlatego też odpuściłem sobie S30 i na dniach zakupię C28.

Komentarz

• Kinski
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 273

Pewnie, niech kupuje. 1900 zł [tyle, co Sigma z futerałem do pasa, filtrem marumi i kilkoma innymi dodatkami] - to, że niedostępny to nie problem. Najlepiej niech towers zamówi kilka szkieł, żeby kolega mógł sobie wybrać. A bo nuż trafi na mydlany egzemplarz. O dziwo, 28 1.8 też się takie zdarzają.
                          Aha, poproś jeszcze o sample na 1.8 i 2.8. Najlepiej RAWy z tych kilku szkieł. I niech wyśle te kilkadziesiąt czy kilkaset MB (upload 1 MB to ca. 1 minuta).
                          Ciężko mi uwierzyć, żeby w Lublinie nie było tej czy innej Sigmy.

Komentarz

• robaczek
                            Coś już napisał
                            • 2009
                            • 61

Jeżeli dla kolegów sprzedających swoje szkła na giełdzie CB, nie jest problem wysłać kilka sampli w RAWach, to moim zdaniem dla Pana ze sklepu, który z tego żyje, też nie powinien być. No ale nie róbmy OT.
                            PZDR

Komentarz

• Merde
                              Grzeczny i układny podpis
                              • 2008
                              • 7756

Zamieszczone przez robaczek
                              Jeżeli dla kolegów sprzedających swoje szkła na giełdzie CB, nie jest problem wysłać kilka sampli w RAWach, to moim zdaniem dla Pana ze sklepu, który z tego żyje, też nie powinien być.
                              Przepraszam, jak to sobie wyobrażasz? Scenka testowa w sklepie i robienie zdjęć w przerwach pomiędzy klientami/telefonami, czy może sprzedawca ma brać partię obiektywów do domu i po godzinach wysyłać sample do klienta?
                              Nie mówiąc już o takich drobiazgach jak rozmiar rawów czy też możliwość, że dostaniesz super sample (bo ostrzone na LV) kiedy w rzeczywistości AF będzie loterią?
                              Takie rzeczy to IMHO tylko z konkretnym klientem z kasą przy ladzie, chyba że ktoś cierpi na nadmiar czasu w pracy.
                              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

Pracuję...