Aparaty zza Oceanu - SERWIS

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Canonman
    Dopiero zaczyna
    • 2004
    • 31

Aparaty zza Oceanu - SERWIS

Witam Koledzy...

Mam pytanie apropo's aparatów holowanych np. z U.S.A.
    Powiedzcie mi czy prawdą jest, że w Polsce (całej Europie) jest problem z serwisowaniem takich maszyn? Że niby oprogramowanie serwisowe jest niby inne???
    Usłyszałem taką tezę w sklepie fotograficznym w chwili, gdy klient powiedział że bardziej opłaca się sprowadzić sprzęt z U.S.A.

Dzięki za odpowiedzi...
    Canon EOS 1D MkII-N, Canon EOS 5D, EF 20/2.8 USM, EF 28/1.8 USM, EF 50/1.8 MkI, EF 100/2.8 L IS USM MACRO, EF 70-200/4 L USM ,Speedlite 550EX, Manfrotto 055 XPROB
  • bebesky
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1231

jedyny problem to brak gwarancji.

Komentarz

• Krzychu
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3611

Zamieszczone przez Canonman
      Witam Koledzy...

Mam pytanie apropo's aparatów holowanych np. z U.S.A.
      Powiedzcie mi czy prawdą jest, że w Polsce (całej Europie) jest problem z serwisowaniem takich maszyn? Że niby oprogramowanie serwisowe jest niby inne???
      Usłyszałem taką tezę w sklepie fotograficznym w chwili, gdy klient powiedział że bardziej opłaca się sprowadzić sprzęt z U.S.A.

Dzięki za odpowiedzi...
      Ciemnotę Ci ktoś wciska, jest tak jak pisze bebesky...
      Pozdrowienia,
      KZ
      KZ Aviation Photography

Komentarz

• Canonman
        Dopiero zaczyna
        • 2004
        • 31

Tak myślałem...
        NA szczęście to nie mi ciemnotę wciskają
        Dzięki za odpowiedzi
        Pozdrawiam
        Canon EOS 1D MkII-N, Canon EOS 5D, EF 20/2.8 USM, EF 28/1.8 USM, EF 50/1.8 MkI, EF 100/2.8 L IS USM MACRO, EF 70-200/4 L USM ,Speedlite 550EX, Manfrotto 055 XPROB

Komentarz

• Bolek02
          Pełne uzależnienie
          • 2010
          • 3225

Sprzęt z USA tak naprawdę różni sie tylko nazwą
          Gwarancja spoza Unii oczywiście u nas nie działa
          Opłacalność jest mierzona jedynie ceną zakupu sprzętu.
          Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• oskardj92
            Początki nałogu
            • 2009
            • 423

O czyli np zakupie puszkę w Czechach z gwarancją to bez problemu powinienem mieć serwisowanie na Żytniej

50D, 1000D, 3000N, PS a530, EF-S 17-85mm IS USM, EF-S 18-55mm, EF 28-80mm, EF 75-300mm, Nissin Di622

Komentarz

• kuzi4
              Początki nałogu
              • 2008
              • 411

Tak, obowiązuje gwarancja europejska 12 m-cy. Jak kupisz w Polsce na paragon to masz 24 m-ce teoretycznie.
              WWW.RSMP.PL
              http://maciejko.net/cbsearch/ - przeszukaj CB
              WWW.BEZPIECZNERAJDY.PL
              www.rallynews.pl

Komentarz

• mar_ko
                Bywalec
                • 2010
                • 144

Zastanawiam się tylko, czy rzeczywiście kupowanie sprzętu za oceanem jest opłacalne. Za tydzień przylatuje moja siostra, która mieszka na stałe w Kanadzie. Wpadłem więc na pomysł, żeby mi coś przywiozła. Sprawdzałem (przyznaję, dość pobieżnie) obiektywy w sklepie internetowym w Kanadzie i na Ebay-u (nowe) USA i kanadyjskim. Okazało się, że po przeliczeniu cena wychodzi prawie identyczna jak w Polsce. (Nawet uwzględniając to, że siostra kupi sprzęt z opcją darmowej wysyłki do siebie i nie zapłaci cła).
                Autor wątku pisze co prawda o puszcze kupionej w Ameryce - tych nie sprawdzałem, więc może ich zakup jest bardziej opłacalny.
                Z obiektywu jednak uwzględniając powyższe zrezygnowałem - kupię u nas (co prawda używany, ale mogę szukać w pobliżu i spradzić jak współpracuje z moim 40D)

Komentarz

• Dreamer
                  Zablokowany
                  • 2010
                  • 116

Bo w zły czas sie wstrzeliles z tym sprowadzaniem Są momenty ze oplaca sie cholernie bardzo ze nawet warto na nogach biec po to byle przyniesc do Polski a sa momenty jak teraz gdzie nie ma sensu.

Komentarz

• Krzychu
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 3611

Tak jest - ja mam większość sprzętu z US (bo jeżdżę dość często) ale np. 24-105 w lutym kupowałem w Polsce bo różnica była praktycznie żadna....
                    Natomiast długie super-tele opłaca się przywieźć praktycznie zawsze...
                    Pozdrowienia,
                    KZ
                    KZ Aviation Photography

Komentarz

• mar_ko
                      Bywalec
                      • 2010
                      • 144

Zamieszczone przez Krzychu
                      Tak jest - ja mam większość sprzętu z US (bo jeżdżę dość często) ale np. 24-105 w lutym kupowałem w Polsce bo różnica była praktycznie żadna....
                      Natomiast długie super-tele opłaca się przywieźć praktycznie zawsze...
                      Jakieś konkretne masz na myśli?
                      Ja teraz sprzętu nie planowałem sprowadzać - przyjazd siostry wypadł jakoś tak niespodziewanie. Żałuję tylko, że za zakupy nie wziąłem się dwa lata temu, kiedy USD stał po jakies 2PLN. Nie miałem jeszcze lustrzanki, nie byłem zorientowany w obiektywach, a w ciemno nie chciałem kupować.
                      Dziś, kiedy już wiem nieco więcej wiem, że poprosiłbym siostrę żeby kupiła ze 3np. jakieś jasne stałki. Sprzedając dwie tutaj po atrakcyjnej cenie trzecią miałbym prawie za darmo.

Komentarz

• Krzychu
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 3611

Zamieszczone przez mar_ko
                        Jakieś konkretne masz na myśli?
                        300 f/2.8, 400 f/2.8, 500 f/4, 600 f/4
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        Z tym że z Kanady bedzie ciężko - dobre sklepy wysyłkowe AFAIK dołożą cło wysyłając do Kanady a zwykłe sklepy mają z reguły nieopłacalne ceny...
                        Ostatnio edytowany przez Krzychu; 475. Powód: Automerged Doublepost
                        Pozdrowienia,
                        KZ
                        KZ Aviation Photography

Komentarz

Pracuję...