Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Jako, że nie ma jeszcze oficjalnego tematu o tym sprzedawcy postanowilem ze chyba warto o Nim troche popisac. To ze robi testy wiemy, to ze sprzet kupowany u Cichego = testowany przez Cichego = pewny wiemy i nie przypominam sobie zeby ktos na to testowanie narzekal. Za to nie raz sprzedajacy pisze ze np sloik kupiony u Cichego jakby to oznaczalo conajmniej "special edition".
W kazdym razie moja historia zakupow bardzo dobrze pasuje do tego wszystkiego:
2 Dni temu przypadkiem wpadlem na test szkla Samyang 14mm. Spodobal mi sie i chwile pozniej wyslalem mail z zapytaniem czy jeszcze jest 1 szt. Mimo ze bylo dosc pozno w nocy otrzymalem odpowiedz i na drugi dzien mialem juz paczke wyslana. O czym zostalem poinformowany, dodatkowo bez upominania sie dostalem rabat. Transakcja przebiegła sprawnie, szkło doszło bardzo dobrze zapakowane, z faktura, a co najwazniejsze dziala idealnie.
ktos mial inne doswiadczenia? Bo mi pozostaje tylko ladnie podziekowac (do tej pory jezdzilem po szkla nawet kilkaset km)
Dziekuje
Wg mojego doświadczenia ( prowadzę firmę -produkcyjną, nie fotograficzną - już 20 lat) najlepszym świadectwem rzetelności kontrahenta jest to jego sposób załatwiania reklamacji. Usterki zawsze się zdarzają nawet w najlepszych wyrobach.
Zgłosiłem usterkę mały FF po 6-ciu miesiącach używania mojego tamrona, w ciągu 3 dni otrzymałem nowe szkiełko na wymianę. Na tym forum narzekałem sporo na tamrony, ale nie ma szkła o lepszym stosunku ceny do jakości, Jeśli ktoś na takie szkło się decyduje to zakup tylko u Cichego.
Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8
Po szklo u Cichego bylem osobiscie, milo sie rozmawialo przy okazji testow, bez pospiechu i rzeczowo. Obiektyw do dzis smiga bez zadnych problemow. Ja rowniez moge polecic forumowego Kolege.
Sprzętu kupionego (pośrednio lub bezpośrednio) trochę już było. Począwszy od Olympusa C4000, poprzez dwa EOSY, trzy Tamrony aż po koreańskiego fisza. Złego słowa nie powiem.
Ja kupilem ostatnio od niego 2 Samyangi 14mm po 1075zł.
Chyba teraz to bardzo dobra cena. No i dodatkowo nie sa to koty w worku jak w zwyklych sklepach internetowych, bo warto nawet poczekac 1-2 dni dluzej, zeby Cichy podpial je do puszki i troche przestrzelil.
Ale cen to powalających to nie mają.
Przy takich cena to wole iść do sklepu i pomacać na miejscu w Krakowie.
Ale każdy oczywiście swój rozum ma.
Jeśli ktoś się szczypie z kasą i ma dużo wolnego czasu, pewnie że skorzysta bardziej na samodzielnym poszukiwaniu dobrego egzemplarza obiektywu (lub używanego).
Niemniej jednak ceny u Cichego uważam za dobre, płacisz bowiem nie tylko za przedmiot, ale również za jego uprzednie przetestowanie oraz, jak ktoś w poście wyżej napisał, błyskawiczną reakcję w przypadku reklamacji.
Canon 5dm2, C 100/2.0, C35/2.0, Tamron 28-75/2.8, Sigma 50/1.4, S14/2.8, 580EX II
Chodzisz z laptopem i sprawdzasz w sklepie każde szkło ? ;]
A jaki w tym problem? Jeżeli mam wydać większą kwotę to wolę mieć pewność że wydaje ją na egzemplarz który spełni moje wymagania/oczekiwania. Oczywiście nie wszystko można sprawdzić podczas testów w sklepie, niemniej jeżeli mamy możliwość przeprowadzenia takich testów to warto z takiej możliwości skorzystać.
kupowalem tamrona od cichego jakies pare lat temu. szklo smiga do dzis bez zednych wad, aczkolwiek ja juz z niego nei korzystam (stalko maniak). z tego co pamietam, to szklo potrzebowalem w jakims dziwnie szybkim terminie, tak sie zlozylo, ze cichy jechal przez wroclaw gdzies pociagiem, wiec na drugi dzien odebralem obiektyw z dworca. przy rozrzucie jakosciowym tamrona, to zakup u cichego super opcja!
5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR
adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB
W dawnych czasach kupowałem G5, Pro1, później jakiegoś Sonego (H5 czy coś w ten deseń) w ostatnim czasie Tamrona 70-300 wszystko to od Cichego, z odbiorem osobistym.
Cichego tylko można polecać, profesjonalne podejście do klienta, obsługa też spoko. W planach Koreańczyk 8mm, pozdrawiam serdecznie :-)
Komentarz