Zamienniki akumulatorów LP-E6 do 5D MkII, 7D i 60D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MMM
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4250

Zamieszczone przez arturs
    cały czas się zastanawiam jak to jest - kupujecie aparat za 6-7 tysięcy albo więcej (z jednym oryginalnym akumulatorem) i szkoda wam kasy na drugi oryginalny akumulator..?
    Wykorzystując taki sposób myślenia Canon rżnie klientów ile wlezie. Czemu np. grip do 5D kosztuje 1000zł a do 60D - 700zł? Bo Canon sobie wymyślił że skoro kogoś stać na droższy aparat to przełknie zakup droższego gripa. W ten sam sposób nabija kasę na bateriach.
    Wracając do tematu, posiadam baterię Phottix LP-E6 i póki co działa tak samo jak oryginał.
    Digart

Komentarz

• gadget_zary
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1046

3 zamienniki Delta LP-E6, 2 zamienniki Delta BP511.

LP-E6 od sierpnia - działają trochę krócej niż oryginał ale za tą cenę są rewelacyjne
      BP-511 - mają 2 lata i działają o wiele lepiej niż 3 letni oryginał,

W sumie miałem zamiar brać oryginał ale z racji używania gripów i możliwości wsadzenia 2akk zdecydowałem się na zamienniki. 2 zamienniki cenowo nieco ponad 50% ceny oryginału a działają o wiele dłużej.

Komentarz

• softgbs
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 37

I jestem po wczorajszym ślubie. Obecnie mam martwe wszystkie zamienniki z dwóch felernych zakupów. Oryginał wg licznika w body zrobił 840 klatek i nadal ma 44% pojemności. Zaminniki (dychające) na 60-100 fot starczały. Jutro szykuję się na telefony do obu sprzedawców i będę reklamować nieszczęsne podróbki podróbek...
        Oczywiście zwrot kasy o ile się da. Nie chcę wymiany na kolejne łajno. Kolejny raz dostałem po uszach - teraz lecę po dwa oryginały.
        lovestorymakers com

Komentarz

• Bolek02
          Pełne uzależnienie
          • 2010
          • 3225

Byłem zwolennikiem porządnych zamienników Delta i Phottix W zasadzie nigdy sie nie zawiodłem na wersjach z nowym chipem, ale ostatnio zainwestowalem w dodatkowy oryginał i przestałem mysleć o tym, ze coś może być nie tak.
          Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• marfot
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 4605

Odp: Zamienniki akumulatorów LP-E6 do 5D MkII, 7D i 60D

W związku z problemami ze współpracą z 6D "uznanych zamienników" widzę ożywienie w temacie. Ale czy dla 5DII są jakieś nowe preferencje.
            Pytam bo przyszło mi dokupić kolejne aku a Delta jest trudno dostępna. Pojawiły się aku Newell w sumie bez ocen użytkowników. Nastapił wysyp podróbek w cenie ok 100 zł też nie znanej jakości.
            Jako preferowane zamienniki dla 6D przewijają się nowe firmy - trochę mam zamęt.
            https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
            EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• moregun
              Początki nałogu
              • 2006
              • 351

polecam phottixy - tanie a dobre używałem z 50 D i teraz z chipami używam - naprawdę dobrze trzymają na mrozie a tym bardziej w warunkach domowych

Komentarz

• ghiio
                Coś już napisał
                • 2012
                • 63

Czym sie roznia te z chipami?
                Odnosnie marki phottix podpisuje sie pod kolega wyzej. Posiadam pilot bezprzewodowy tej marki (wxd-189) i jest bardzo, bardzo zadny.
                Przezyl moje dwa aparaty.

Komentarz

• Cichy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 7450

Jeśli chodzi o akumulatory do 5d3/6d - tylko oryginały. Ja mam na dwa aparaty W SUMIE 3 akumulatory, a i tak rzadko korzystam z tego jednego dodatkowego. Na jednym łądowaniu w 6d wychodzi ponad 1000 zdjęć. Po co bawić się w badziewne zamienniki , nawet z działającym chipem ?
                  O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• wasniowski
                    • 2011
                    • 6

Ja mam 2 aparaty. Canona 50D i Canona 5DmkII. W przypadku 50tki - kupiłem zamiennik świadomie i po 2 latach szlag go trafił. Po całonocnym ładowaniu nawet nie uruchomił się aparat. Do 5tki kupiłem na allegro - jak sie okazało - oryginalny zamiennik. Aukcja brzmiała - oryginalny akumulator od złotówki. Licytacja skonczyła się chyba na 120 albo 130 zł, gdzie 'kup teraz' chodziły po ok 250. Myslałem - okazja! Złapałem byka za rogi Akumulator wygląda jak oryginał, ma wytłoczony napis Canon, ma niebieską naklejkę (nieco się jednak różniącą... ale nie przejąłem się tym bo mogą być różne linie produkcyjne). Pierwsze łądowanie przebiegło normalnie. 100% baterii, ale klatek ustrzelonych znacznie mniej. Myślałem, że trzeba sformatować baterię... ale potem już było tylko gorzej. Pomyslałem sobie że trudno. Nie bede tego zwracał, za połowe ceny - połowa jakości. Trudno. W tym roku zaczyna się drugi sezon ślubny tej baterii. I dobrze że ją przetestowałem przed pierwszym weselem bo sie okazało, że po pełnym ładowaniu ustrzeliła raptem 10 klatek. Patrze teraz na allegro i jest tam mnóstwo 'oryginalnych' lp-e6 za ok 130 zł. Z hologramem, identyczną naklejką... ale nie dajcie się nabrać.
                    Tymczasem oryginalny akumulator dalej wytrzymuje 800-1000 klapnięć migawki...

Komentarz

• fido70
                      Dopiero zaczyna
                      • 2015
                      • 38

Dziś zrobiłem testy zamiennika "Newell LP-E6+". Nie wnikając w szczegóły "pomiarów", ich wyniki są dość miarodajne, gdyż dla porównania wykonałem identyczny proces dla oryginalnego LP-E6.
                      Zamiennik - ok. 1500 mAh (deklarowane 2000 mAh)
                      Oryginał - ok. 1760 mAh (deklarowane 1800 mAh)
                      W obu przypadkach były to akumulatory nowe - ich 3 oraz 4 cykl ład/rozład., więc można uznać za "uformowane" (tym bardziej, że coraz więcej jest opinii twierdzących, że proces ten dla ogniw Li-Ion jest już przeprowadzony przez producenta i zbędne jest jego powielanie przez użytkownika).
                      Reasumując - jeżeli się okaże, że po 2 latach (średnio intensywnej) pracy zamiennik utrzyma powyższy poziom, uważam że za niespełna 1/4 ceny oryginału - jest wart rozważenia zakupu.
                      Ostatnio edytowany przez fido70; 53424.

Komentarz

• Bolek02
                        Pełne uzależnienie
                        • 2010
                        • 3225

Nieodpowiedni zamiennik to tylko kłopot. Jeśli już koniecznie ma być to tylko Phottix z nowym chipem daje jako takie rezultaty a kosztuje 96PLN.
                        Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• moregun
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 351

u mnie phottix po ok 4 latach padł - może to przypadek bo chwaliłem go. Teraz kupiłem Hamę i trzyma dłużej niż oryginał

Komentarz

• Domcia
                            Dopiero zaczyna
                            • 2012
                            • 29

U mnie phottix w 450D działa sprawnie już od 6 lat, w chwili obecnej da się zauważyć nieznaczne pogorszenie ilości klapnięć w stosunku do oryginału ale w pierwszych latach użytkowania nie widziałam żadnej różnicy w wytrzymałości, nie musiałam kontrolować tego który jest akurat w środku. Teraz do 7D zakupiłam zamiennik firmy Hahnell. Po wstępnych testach jest dobrze, bardziej konkretnie sprawdzę na wyjeździe za kilka dni.

Komentarz

• dapp
                              Coś już napisał
                              • 2008
                              • 57

Odgrzebuję stary temat. Używałem zamiennika LP-E6 Nevell przez ponad 2 lata Canonem 6D i wszystko było OK. Sprzedałem go wraz z aparatem. Czy taki zamiennik (który działał z 6D) będzie działał z 7DMkII? W instrukcji pisze, że można używać poprzednie wersje alumulatorów Lp-6E ale oczywiście oryginały. A zamienniki do 7DMkII?
                              7D MkII, C15-85, C 400 L 5.6, C35 IS 2.0 + statywy, plecaki i inne badziewie

Komentarz

• RMAx
                                Dopiero zaczyna
                                • 2010
                                • 40

A mi pada oryginał i zachowuje się jak podrób i nei widać stanu naładowania i pozostawiony w aparacie pomimo wyłączenia rozładowuję sie w kilka dni. A by było śmieszniej to co kilka ładowań zachowuje się znów jak oryginał - trzyma i jest komunikacja. Może powinienem wysłać go do serwisu

Komentarz

Pracuję...