Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Zamienniki akumulatorów LP-E6 do 5D MkII, 7D i 60D
1. Zawsze przed ważnym wydarzeniem ładuje akumulatorki
2. Zawsze masz jeden oryginał na tak ważne chwile
3. W sporcie zupełnie nie jest to problemem, bo zmiana aku zajmuję kilka sekund, poza tym patrz punkt 1
Ale nie sprzeczam się, jak kogoś stać to niech sobie kupi oryginalne. Ja uważam, że w większości przypadków i dla większości ludzi zamienniki są dużo lepszym rozwiązaniem. Mając 4 aku jestem niezależny od ładowania, a ilość zdjęć jakie mogę wtedy zrobić znacznie przekracza możliwości nawet na dłuższy wyjazd.
canon zrobił świństwo to fakt.
to że zamiennik nie pokazę mi stanu naładowania to pikuś - dla mnie gorsze jest to że muszę mieć dodatkową ładowarkę (chyba że ktoś próbował ładować zamienniki w oryginalnej ładowarce i mu się udało - to poproszę o info). Niby niewielkie ustrojstwo ale to kolejna rzecz o któej trzeba pamiętać przy wyjazdach - jedna ładowarka do 40d, dwie do 7d, jedna do telefonu, databank i baterie do niego - kurcze jeszcze trochę i trzeba będzie zabierać kolejną torbę na same ładowarki
Przydała by się jedna ładowarka uniwersalna
Przecież oryginał też ładujesz w tej co dostajesz do zamiennika. Dla mnie to w sumie nawet zaleta, do każdego zamiennika mam jedną ładowarkę, dzięki czemu mogę szybko naładować wszystkie na raz.
Przecież oryginał też ładujesz w tej co dostajesz do zamiennika. Dla mnie to w sumie nawet zaleta, do każdego zamiennika mam jedną ładowarkę, dzięki czemu mogę szybko naładować wszystkie na raz.
a to nie wiedziałem - myślałem że skoro zamiennika nie możesz ładować w ładowarce canona to w drugą stronę też nie dziąła.
a co do wielu ładowarek - w domu to zaleta - ale gdyby trzeba było do każdej baterii zabierać osobną ładowarkę w podróż - to byłby już problem.
Ale skoro baterie canona poprawnie ładują się w ładowarce zamiennika - problem się zmniejsza ))
1. Zawsze przed ważnym wydarzeniem ładuje akumulatorki
2. Zawsze masz jeden oryginał na tak ważne chwile
3. W sporcie zupełnie nie jest to problemem, bo zmiana aku zajmuję kilka sekund, poza tym patrz punkt 1
A ile trwa strzelenie bramki ?
W wielu dziedzinach fotografii brak info o stanie baterii nie stanowi żadnego problemu, ale w reportażu wole nie myśleć ile to ja zdjęć już zrobiłem na tej baterii i czy wymienić ją już czy za chwilę. Zresztą ...pamiętam już nie raz takie sytuacje kiedy natychmiast musiałem gdzieś jechać i zrobić jakiś event.
Po co mi dodatkowy stres "czy starczy czy nie starczy"
Masz kasę? Kup sobie nawet 4 oryginały. Jak ktoś nie ma to spokojnie może kupić zamienniki. Nigdy mi się jeszcze nie zdarzyło, żeby mi baterie w aparacie padły przy gripie i 2 zamiennikach.
A akumulatorki w lampie Was nie stresują? Przecież też nie widać ile zostało naładowane, i co w takim razie? Nie ładujecie przed każdą ważniejsza imprezą?
Masz kasę? Kup sobie nawet 4 oryginały. Jak ktoś nie ma to spokojnie może kupić zamienniki. Nigdy mi się jeszcze nie zdarzyło, żeby mi baterie w aparacie padły przy gripie i 2 zamiennikach.
A akumulatorki w lampie Was nie stresują? Przecież też nie widać ile zostało naładowane, i co w takim razie? Nie ładujecie przed każdą ważniejsza imprezą?
Ja osobiście staram się lampy używać jak najmniej. Ale jeśli już o tym mowa to lampa daje znać zanim padnie. Widać to wyraźnie.
ps.
Koledze zamiennik się zablokował w puszce na tyle skutecznie że nie mógł jej wyciągnąć nawet przyklejając do niej jakieś uchwyty. Nie pamiętam już czy to przez to że się rozgrzał czy od razu był za duży.
No wlasnie chodzilo mi o to, bo grip rozladowywuje oba rownoczesnie.
Z tego wynika zatem ze jesli oryginal bedzie wskazywal 1% wtedy wiadome bedzie ze nalezy wymienic oba.
A490+SDK Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy
No wlasnie chodzilo mi o to, bo grip rozladowywuje oba rownoczesnie.
Z tego wynika zatem ze jesli oryginal bedzie wskazywal 1% wtedy wiadome bedzie ze nalezy wymienic oba.
Podejrzewam że nie jest to jednoznaczne z tym wskazaniem 1%-owym.
W sumie nie od dziś wiadomo że zamienniki w 99% przypadków mają mniejszą pojemność od orginałów a dane producenta na ten temat są na wyrost.
Więc może się okazać że np przy wskazaniu 10% z orginału będącego w gripie nagle wszystko ci siądzie, ponieważ występuje zjawisko nierównomiernego rozładowywania się, i zamiennik może w tym momencie mieć już stan 0%.
Tylko jest jeszcze jedno pytanie które warto wyjaśnić.
Czy grip działa tak długo jak najsilniejsze ogniowo z dwójki, czy do momentu rozładowania pierwszego z dwóch akumulatorów?
W sumie sam używam orginału i zamiennika Delty i nie narzekam ponieważ na Delcie napstrykałem blisko 400 zdjęć plus kilka filmików i dopiero powędrowała ponownie do ładowarki.
Generalizując - ja bym nie polegał na takim wskazaniu.
Liony swoja pojemnosc reprezentuja poprzez napiecie. Zatem jesli oba maja np 6V na stykach wtedy oba maja np po 10% (strzelam) ale dla jednego bedzie to 140mAh a dla 2giego 180mAh zapasu. Na 99% grip utrzymuje identyczne napiecie na obu akusach a nie rowny pobor pradu z obu wiec oba procentowo (napieciowo) beda tak samo rozladowane. Idac dalej tym tropem oba akusy wyczerpia sie w tym samym czasie wiec grip dziala do konca obu.
Liony swoja pojemnosc reprezentuja poprzez napiecie. Zatem jesli oba maja np 6V na stykach wtedy oba maja np po 10% (strzelam) ale dla jednego bedzie to 140mAh a dla 2giego 180mAh zapasu. Na 99% grip utrzymuje identyczne napiecie na obu akusach a nie rowny pobor pradu z obu wiec oba procentowo (napieciowo) beda tak samo rozladowane. Idac dalej tym tropem oba akusy wyczerpia sie w tym samym czasie wiec grip dziala do konca obu.
Pytanie czy napewno, ponieważ według Twojej teorii Grip musiałby posiadać układ elektroniczny który kontrolowałby równomierne rozładowywanie akumulatora (w tym przypadku aku orginalnego i zamiennika).
Taki układ musiałby wiedzieć że w aku występuje różnica pojemności np taka jak przytoczyłeś powyżej czyli 140mAh oraz 180mAh. W związku z tym aby oba akumulatory zostały rozładowane jednocześnie, to ze 180-ki musiałby być pobierany większy prąd a ze 140 mniejszy...tak by przy finale różnica wynosiła 0.
Nie sądze by Gripy / przynajmniej zamienniki posiadały takowe ustrojstwo...najlepiej byłoby to sprawdzić w praktyce.
Pytanie czy napewno, ponieważ według Twojej teorii Grip musiałby posiadać układ elektroniczny który kontrolowałby równomierne rozładowywanie akumulatora (w tym przypadku aku orginalnego i zamiennika).
Taki układ musiałby wiedzieć że w aku występuje różnica pojemności np taka jak przytoczyłeś powyżej czyli 140mAh oraz 180mAh. W związku z tym aby oba akumulatory zostały rozładowane jednocześnie, to ze 180-ki musiałby być pobierany większy prąd a ze 140 mniejszy...tak by przy finale różnica wynosiła 0.
Nie sądze by Gripy / przynajmniej zamienniki posiadały takowe ustrojstwo...najlepiej byłoby to sprawdzić w praktyce.
No wlasnie do utrzymania rownego napiecia na akusach nie potrzeba zadnego ukladu. Wystarczy polaczyc ze soba 2 akumulatorki rownolegle :razz:
Elektronike najlepiej sobie wyobrazic na przykladzie hydrauliki. Jesli polaczymy ze soba 2 zbiorniki z ciecza jakas rurka u ich ujscia wtedy poziom cieczy w obu sie wyrowna - nie potrzeba do tego zadnego regulatora
Komentarz