Co sprawdzać przy zakupie EOSa 350D?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ewa eoska

Co sprawdzać przy zakupie EOSa 350D?

Na pomoc! Proszę o konkretne porady (krok po kroku), co sprawdzić przy zakupie. Nie będzie zbyt komfortowej sytuacji: aparat przyjdzie kurierem, ale jednak proszę napiszcie, na co mam przede wszystkim zwrócic uwagę
  • Polaco
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1135

Jak kurierem to chyba tylko czy dziala, bo nie bedzioe mial czasu zeby czekac az zrobisz testy "dekielkowe" albo na FF/BF A jak kupujesz w sklepie internetowym to, wydaje mi sie ze, masz prawo do zwrotu przez 7 dni bez podawania przyczyn.
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Komentarz

• Janusz Body
      Moderator
      • 2004
      • 5757

Zamieszczone przez ewa eoska
      Na pomoc! Proszę o konkretne porady (krok po kroku), co sprawdzić przy zakupie. Nie będzie zbyt komfortowej sytuacji: aparat przyjdzie kurierem, ale jednak proszę napiszcie, na co mam przede wszystkim zwrócic uwagę
      Chyba tylko czy aparat wogóle jest i czy jest cały i zdrowy - zwykle wystarczy, ze opakowanie jest nieuszkodzone. Na ewentualny zwrot bez podania przyczyny masz cale 10 dni od zakupu. Ryzyko w dobrym, renomowanym sklepie internetowym jest praktycznie żadne. U wiekszosci TIP-ow z Allegro też. Ryzyko, że coś w aparaciku bedzie popsute jest jeszcze mniejsze. Pewnie 1 na milion.

Mimo wszystko warto otworzyc przy kurierze i zobaczyc czy w srodku nie ma cegły. I tyle.

Janusz

Janusz,
      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• p13ka
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1013

Zamieszczone przez Polaco
        A jak kupujesz w sklepie internetowym to, wydaje mi sie ze, masz prawo do zwrotu przez 7 dni bez podawania przyczyn.
        Zgodnie z Ustawą z 2 marca 2000 roku "O ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny" klient może zrezygnować z towaru bez podania przyczyny w ciągu 10 dni od daty odebrania przesyłki.

Najlepiej wyjaśnić sobie ze sklepem jeszcze jedną rzecz, bo niektóre korzystają z następującego zastrzeżenia:
        "Można to (zwrot) zrobić tylko wtedy, gdy towar nie był używany ( w przypadku aparatów cyfrowych sprawdzamy licznik zdjęć.)".
        W wyniku sprawdzania sprzętu w domciu może się okazać, że licznik nabił kilkadziesiąt fotek.

A jeżeli puszka przyjdzie już z "nabitym" licznikiem...

Zakładam , że zakup będzie w polskim sklepie.

Komentarz

• ewa eoska

Dzięki, uff odetchnęłam, ze mam 10 dni na sprawdzanie. A czy możecie mi teraz tez podać, co przez te 10 dni powinnam sprawdzić (i jak)... Dodam, że kupuje od prywatnego sprzedawcy aparat przywieziony z Niemiec.
          Ostatnio edytowany przez Gość; 2440.

Komentarz

• Polaco
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1135

Dzięki, uff odetchnęłam, ze mam 10 dni na sprawdzanie. A czy możecie mi teraz tez podać, co przez te 10 dni powinnam sprawdzić (i jak)...
            Poszukaj troche o FF/BF (Front Focus/Back Focus), zrob taki maly tescik. Jak koniecznie chcesz, to mozesz tez poszukac dead pixels i hot pixels

Dodam, że kupuje od prywatnego sprzedawcy aparat przywieziony z Niemiec.
            Hmmm, w takim wypadku chyba ustawa nie mozesz sie podpierac...

Milego uzywania aparatu
            Troche moich knotow

Komentarz

• Polaco
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1135

Zamieszczone przez p13ka
              Zgodnie z Ustawą z 2 marca 2000 roku "O ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny" klient może zrezygnować z towaru bez podania przyczyny w ciągu 10 dni od daty odebrania przesyłki.
              Dziekuje za sprostowanie.

Zamieszczone przez p13ka
              A jeżeli puszka przyjdzie już z "nabitym" licznikiem...
              Zawsze moze wyzerowac Podobno tylko serwis moze sprawdzic ile dokladnie zdjec zostalo zrobionych aparatem...
              Troche moich knotow

Komentarz

• gietrzy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 5727

Zobacz czy nie masz poziomych pasów (banding) na niedoświetlonych zdjęciach. Czułość ISO od 400 w górę. Szczególnie w niebieskim kanale, ale to nie reguła.
                Zobacz czy poprawnie ostrzy AF: kup/pożycz/przykręć b. jasne szkło (f/1.4-f/2) Tryb Av, ustaw jak najmniejszą wartość przysłony i zobacz na zdjęciu jest ostre to w co celowałaś.
                Tu przydatne może być oprogramowanie Canona EOS Viewer Utility, które wyświetla aktywne punkty ostrości.
                Zobacz czy poprawnie działa AI Servo.
                the silence is deafening

Komentarz

• rysiaczek
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 897

A ja proponuję taki test: zrób naście zdjęć znajomym, ich dzieciom, pieskom, rybkom etc etc
                  Pokaż im te zdjęcia
                  1) jak się będą podobać, to i puszka sprawna i fotograf
                  2) Jak się nie będą podobać - to puszka sprawna, fotograf lub znajomi mniej
                  3) Jak się nikomu będą podobać (pod względem jakości) to wtedy dopiero pomyśl o testach typu FF/BF czy hot/dead pixels..

Jeżeli (3) nie zajdzie to na Boga nie psuj sobie testami radości z zakupu super aparaciku...

P.S. Jeżeli przeprowadzisz ten ekhmm 'test', pochwal się 'wynikami'!! Nie ma lepszego testu dla aparatu i właściciela niż inni zawistni() pstrykacze...
                  Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

Pracuję...