Tama - Co to za firma

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Zamieszczone przez nandoo
    dzieki ale slyszalem ze ten "hamski" plyn nie jest zbyt rewelacyjny,straszne smugi na SHMC zostawia
    To juz wina filtrow Hoyi... mi B+W czysci slicznie, szkla obiektywow tez.

Komentarz

• nandoo

To juz wina filtrow Hamy... mi B+W czysci slicznie, szkla obiektywow tez.
      hmm nie zrozumiales mnie ja wlasnie w tych postach czytalem o polaczeniu fitra UV Hoya z Hamskim zestawem (jak to niektorzy nazywaja)
      nie chcialbym tylko go uszkodzic

Komentarz

• Pszczola
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1760

a tak przy okazji jak sie czysci takie filtry np moja UV bo to srasznie lapie kusz niedajboze jak paluchem przejade
        http://canon-board.info/showthread.p...ghlight=ludwik
        EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

hmm nie zrozumiales mnie ja wlasnie w tych postach czytalem o polaczeniu fitra UV Hoya z Hamskim zestawem (jak to niektorzy nazywaja)
          nie chcialbym tylko go uszkodzic
          Znowu sie walnalem. Chodzi o to ze filtry Hoyi kiepsko sie czyszcza i smuza a nie ze ten plyn Hamy jest kiepski. Juz poprawilem.
          Wczoraj wyczyscilem swoje 4 szkielka i 6 filtrow tym wlasnie plynem - slicznie dziala... tyle ze zadnego filtru Hoyi nie mam 8)

Komentarz

• nandoo

co do tego luwika to juz czytalem ale to chyba bedzie to ostateczna bron na paluchy na refleskach ktore juz mam a filterek ma caly jeden dzionek

narazie dzieki za odp.

Vitez dzieki co do rady zakupu lepszego filterka :grin:

pozdrawaim

Komentarz

• Pszczola
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1760

co do tego luwika to juz czytalem ale to chyba bedzie to ostateczna bron na paluchy na refleskach ktore juz mam a filterek ma caly jeden dzionek
              Ja w zasadzie zmienilem priorytety co do plynow do czyszczenia filtrow i teraz tylko jade na Ludwiku ;-) Takze czyszcze tym moje B&W. Z efektow jestem zadowolony. Lepsze niz Hamowskie plyny do optyki. Ni eczyszcze Ludwikiem obiektywow - ni ebylo jeszcze potrzeby.
              EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• nandoo

nie chcialbym aby po kilku czyszczeniach okazalo sie ze to juz tylko zwykle szkielko ktore teraz chroni tylko optyke przed opalcowaniem :-D ale prsed promieniami UV juz nie

pozdrawiam

Komentarz

• Pszczola
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1760

nie chcialbym aby po kilku czyszczeniach okazalo sie ze to juz tylko zwykle szkielko ktore teraz chroni tylko optyke przed opalcowaniem :-D ale prsed promieniami UV juz nie
                  Przed promieniami UV to chyba kazde szklo chroni. Szkoda raczej byloby powlok antyodblaskowych. Wielu moich znajomych uzywa roznych plynow dedykowanych do czyszczenia optyki, Kilku stosuje Ludwika. Klikoro z nich (tych od plynow do optyki) skarzylo sie, ze chyba poszly im w las powloki, Ci od Ludika nigdy sie na to jeszcze nie skarzyli. Problemem moze byc plyn, nieumiejetne jego stosowanie, albo i to, ze ci od Ludwika nie zauwazyli jak im powloki zniknely. U mnie Ludwik dziala ok.

Komentarz

• nandoo

Przed promieniami UV to chyba kazde szklo chroni. Szkoda raczej byloby powlok antyodblaskowych.
                    no wlasnie to mialem na mysli aby nie zetrzec tych pieknych powloczek

Komentarz

Pracuję...