Zamieszczone przez nandoo
Tama - Co to za firma
Zwiń
X
-
-
hmm nie zrozumiales mnie ja wlasnie w tych postach czytalem o polaczeniu fitra UV Hoya z Hamskim zestawem (jak to niektorzy nazywaja)To juz wina filtrow Hamy... mi B+W czysci slicznie, szkla obiektywow tez.
nie chcialbym tylko go uszkodzic
Komentarz
-
http://canon-board.info/showthread.p...ghlight=ludwikZamieszczone przez nandooa tak przy okazji jak sie czysci takie filtry np moja UV bo to srasznie lapie kusz niedajboze jak paluchem przejadeEOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000Komentarz
-
Znowu sie walnalem. Chodzi o to ze filtry Hoyi kiepsko sie czyszcza i smuza a nie ze ten plyn Hamy jest kiepski. Juz poprawilem.Zamieszczone przez nandoohmm nie zrozumiales mnie ja wlasnie w tych postach czytalem o polaczeniu fitra UV Hoya z Hamskim zestawem (jak to niektorzy nazywaja)
nie chcialbym tylko go uszkodzic
Wczoraj wyczyscilem swoje 4 szkielka i 6 filtrow tym wlasnie plynem - slicznie dziala... tyle ze zadnego filtru Hoyi nie mam 8)Komentarz
-
co do tego luwika to juz czytalem
ale to chyba bedzie to ostateczna bron na paluchy na refleskach ktore juz mam a filterek ma caly jeden dzionek
narazie dzieki za odp.
Vitez dzieki co do rady zakupu lepszego filterka :grin:
pozdrawaimKomentarz
-
Ja w zasadzie zmienilem priorytety co do plynow do czyszczenia filtrow i teraz tylko jade na Ludwiku ;-) Takze czyszcze tym moje B&W. Z efektow jestem zadowolony. Lepsze niz Hamowskie plyny do optyki. Ni eczyszcze Ludwikiem obiektywow - ni ebylo jeszcze potrzeby.Zamieszczone przez nandooco do tego luwika to juz czytalem
ale to chyba bedzie to ostateczna bron na paluchy na refleskach ktore juz mam a filterek ma caly jeden dzionek
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000Komentarz
-
nie chcialbym aby po kilku czyszczeniach okazalo sie ze to juz tylko zwykle szkielko ktore teraz chroni tylko optyke przed opalcowaniem :-D ale prsed promieniami UV juz nie
pozdrawiamKomentarz
-
Przed promieniami UV to chyba kazde szklo chroni. Szkoda raczej byloby powlok antyodblaskowych. Wielu moich znajomych uzywa roznych plynow dedykowanych do czyszczenia optyki, Kilku stosuje Ludwika. Klikoro z nich (tych od plynow do optyki) skarzylo sie, ze chyba poszly im w las powloki, Ci od Ludika nigdy sie na to jeszcze nie skarzyli. Problemem moze byc plyn, nieumiejetne jego stosowanie, albo i to, ze ci od Ludwika nie zauwazyli jak im powloki zniknely. U mnie Ludwik dziala ok.Zamieszczone przez nandoonie chcialbym aby po kilku czyszczeniach okazalo sie ze to juz tylko zwykle szkielko ktore teraz chroni tylko optyke przed opalcowaniem :-D ale prsed promieniami UV juz nieEOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000Komentarz
-
no wlasnie to mialem na mysli aby nie zetrzec tych pieknych powloczekPrzed promieniami UV to chyba kazde szklo chroni. Szkoda raczej byloby powlok antyodblaskowych.
Komentarz
Komentarz