moja opinia o lider 24

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MC_
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 3444

Pozew do sądu, choć kasa i tak będzie trudna do odzyskania.

Komentarz

• BioFreak
      • 2012
      • 10

No to super . Mialem jeszcze jakies nadzieje, poniewaz kolega zamowil u nich rzeczy na 7000zł . Oddali po miesiacu. W PN wysylam listem poleconym wezwanie do zaplaty (czy jak to sie tam nazywa). Potem zaczynam pisac pozew. Ja p*****e....

Moze złozymy jakis grupowy pozew?

Komentarz

• Em Es
        Zablokowany
        • 2011
        • 394

ciekawe kiedy ta piramidka się zawali na dobre... bo że tak będzie chyba nikt nie ma wątpliwości

Komentarz

• kawo
          Bywalec
          • 2006
          • 238

Zamieszczone przez BioFreak
          Witam, jestem kolejnym poszkodowanym przez sklep Lider Media 24 Paweł Maszycki. Od miesiąca nie mam ani aparatu ( canon 60d) ani pieniędzy 3300zł. Nie śpie, daremnie wysyłam maile z prośba o zwrot pieniędzy i dzwonie do firmy gdzie cały czas jestem zwodzony. Z tego stresu sporo schudłem co moze brzmi smiesznie ale smiesznym nie jest. Pieniadze na aparat byly z dofinansowania z UE. Musze przedstawic faktury na zakupy albo wszystko szlag trafi. Sprawe zglosilem juz na policje. Co jeszcze moge zrobic?

nic. masz nauczke życiową, a nowy, pachnący 60d w fotojorkerze np. kosztuje raptem ok. 150 zł więcej... dlatego ja np. wole zapłącić te sto czy dwieście więcej i: spać po nocahc, nie martwić sie, ze sprzet jest niewiadomoego pochodzenia, wiedziec, że mam go z poskiej dystrybucji i na gwarancji i tyle. nie chcę Cię absolutnie pouczać, bo nie o to chodzi. po prostu z tego wątku jasno wynika, że czasem lepiej się zastanowić i nie walić jak w dym zawsze tam gdzie jest (minimalnie) taniej.
          70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Komentarz

• Drithor
            Dopiero zaczyna
            • 2011
            • 34

Zamieszczone przez BioFreak
            Witam, jestem kolejnym poszkodowanym przez sklep Lider Media 24 Paweł Maszycki. Od miesiąca nie mam ani aparatu ( canon 60d) ani pieniędzy 3300zł. Nie śpie, daremnie wysyłam maile z prośba o zwrot pieniędzy i dzwonie do firmy gdzie cały czas jestem zwodzony. Z tego stresu sporo schudłem co moze brzmi smiesznie ale smiesznym nie jest. Pieniadze na aparat byly z dofinansowania z UE. Musze przedstawic faktury na zakupy albo wszystko szlag trafi. Sprawe zglosilem juz na policje. Co jeszcze moge zrobic?
            Nie zastanawiaj się, wal do prawnika i składaj pozew. To jedyna dobra broń na nich. Ja też walczę o kasę i idę taką drogą, a zawiadomienie na policji swoją drogą. Piramidka pewnie się zawali, no cóż... mamy nauczkę, to prawda.. :/ postaraj się nie denerwować, uzbrój w cierpliwość. Stracisz tylko zdrowie, przynajmniej tego im nie oddawaj.

Komentarz

• nowart
              Uzależniony
              • 2007
              • 809

Tylu poszkodowanych, tylu narzekających ... a na allegro oba ich profile okraszone zaledwie kilkunastoma negatywami z czego z ostatniego roku mniej niż połowa z nich
              Kupujący tacy łaskawi czy konkurencja taka niedobra..? (pomijając najaktywniejszego w tym wątku adama_j1969 vel Foto-net )
              Ostatnio edytowany przez nowart; 12039.

Komentarz

• adam_j1969
                Zablokowany
                • 2007
                • 37

Zamieszczone przez nowart
                Tylu poszkodowanych, tylu narzekających ... a na allegro oba ich profile okraszone zaledwie kilkunastoma negatywami z czego z ostatniego roku mniej niż połowa z nich )
                Na opineo sami sobie wystawiają komentarze, co zresztą wyłapuje system Jeśli chodzi o allegro warto sprawdzić za co dostali pozytywy, za drobiazgi lub używki lub inne rzeczy nie związane z działalnością Jestem przyjacielem firmy o której piszesz i od jej pracowników wiem o lider24, mają nawał klientów którzy przychodzą i żalą się na ten sklep (sam byłem świadkiem takich spotkań, gość wpłacił na dotacje i został z niczym). Ponieważ poniekąd zawodowo zajmuję się podobnymi sprawami konsumenckimi jestem aktywny w wątku, co zresztą wychodzi niektórym na dobre, kilku osobom na priv udało mi się pomóc. Myślę, że bycie biernym gdy dzieje się coś niedobrego nie jest dobrym wyjściem a wskazówki bywają pomocne
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                BTW nie nazywajmy konkurencją oszustów, chyba, ze konkurencją dla innych oszustów.
                Ostatnio edytowany przez adam_j1969; 11522. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• nowart
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 809

Zamieszczone przez adam_j1969
                  Na opineo sami sobie wystawiają komentarze, co zresztą wyłapuje system
                  Piszę o allegro jakbyś nie zauważył. Co robią na portalach, których skuteczność i wiarygodność opinii jest na poziomie zera niezbyt mnie interesuje.

Jestem przyjacielem firmy o której piszesz i od jej pracowników wiem o lider24, mają nawał klientów którzy przychodzą i żalą się na ten sklep (sam byłem świadkiem takich spotkań, gość wpłacił na dotacje i został z niczym). Ponieważ poniekąd zawodowo zajmuję się podobnymi sprawami konsumenckimi jestem aktywny w wątku, co zresztą wychodzi niektórym na dobre, kilku osobom na priv udało mi się pomóc. Myślę, że bycie biernym gdy dzieje się coś niedobrego nie jest dobrym wyjściem a wskazówki bywają pomocne
                  Dobrze, dobrze przyjacielu rodziny Aleś Ty rycerski. Szkoda tylko, że w momencie krytyki największego lokalnego konkurenta. Jakoś w poprzednich latach, gdy ostrzegałem ludzi przed wieloma innymi mataczami i oszustami Twojej aktywności i chęci pomocy innym nie dostrzegłem...
                  Poddałem tylko pod wątpliwość (żartobliwie, ale masz tak spięte pośladki, że nie zauważyłeś) kwestię ocen transakcji na allegro a wasze lokalne potyczki i niesnaski guzik mnie obchodzą więc wypisuję się z tego wątku życząc wszystkim poszkodowanym pomyślnego zakończenia.

Komentarz

• adam_j1969
                    Zablokowany
                    • 2007
                    • 37

Jakoś w poprzednich latach, gdy ostrzegałem ludzi przed wieloma innymi mataczami i oszustami Twojej aktywności i chęci pomocy innym nie dostrzegłem...
                    Nowart, używając Twoich słów, jako przygodny handlarz przed nikim nie ostrzegałeś tylko tępiłeś konkurencję. A wpadłeś na to, że ktoś może mieć więcej kont? Masz dobrą reputację na tym i innym forum oraz cięty język. Utemperuj go trochę a być może społeczne przyzwolenie na robienie tego co robisz nie zostanie zmącone przez niepokornych. Odbierasz ten wątek zbyt osobiście i obydwoje wiemy dlaczego.

Komentarz

• Drithor
                      Dopiero zaczyna
                      • 2011
                      • 34

Tylu poszkodowanych, tylu narzekających ... a na allegro oba ich profile okraszone zaledwie kilkunastoma negatywami z czego z ostatniego roku mniej niż połowa z nich
                      Kupujący tacy łaskawi czy konkurencja taka niedobra..? (pomijając najaktywniejszego w tym wątku adama_j1969 vel Foto-net )
                      Tak, też właśnie na to się naciąłem, na pozytywy Lider24 na allegro. Wszystko prawie za sprzęt używany lub o małej wartości. Przez to nie szukałem dalej. Uważam, że niezależnie kto - konkurencja czy osoba fizyczna - jeśli ma do czynienia z oszustwem, powinna z tym walczyć i tyle. Nowart, ja mieszkam jakieś 500 km od pruszcza, nie prowadzę sklepu, od wpłaty kasy na konto Lider24 mija już przeszło 1,5 miesiąca. Z całym szacunkiem, ale konkurencja w stylu Lider24 powinna zniknąć z powierzchni ziemi, a parający się podobnymi praktykami ludzie - siedzieć w więzieniu. Ja rozumiem, że prawo ma chronić dwie strony, ale w tym przypadku uczciwy sprzedawca przegrywa, bo np. taki naiwniak jak ja połasiłem się na tańszy sprzęt w Lider24, którego właściciele śmieją mi się w twarz żyjąc z moich pieniędzy i mając wszystko gdzieś. Natomiast uczciwy dwoi się i troi, żeby wyjść na swoje, bo kto do niego zawita, jak gdzieś indziej ma taniej, a że później "mądry po szkodzie" to już inna historia. Myślę, że uczciwa konkurencja akurat nie musi się obawiać. Jakoś o Lider24 bardzo dużo w necie, a o tych, którzy nie oszukują, niewiele negatywnych opinii.

Komentarz

• BioFreak
                        • 2012
                        • 10

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Na prawnika niestety mnie nie stać. Jestem goły i nie do końca wesoły Teraz bym zapłacił nawet 300zł więcej żeby uniknąć tych wszystkich nerwów. Pisał ktoś już taki pozew? Jesli tak to moze moglby sie nim podzielic?

Komentarz

• fotocoto
                          Coś już napisał
                          • 2008
                          • 91

Witajcie, historia mojego szwagra. W zeszłym roku (2011 końcem) dostał dotacje na sprzęt Canona, miał harmonogram opiewający na zakup sprzętu za ponad 20 tys zł. Znalazł ofertę lidera i dogadał sprawę. Wpłacił kasę, w sumie 23 tys zł i czekał. Wszystko odbywało się dokładnie tak jak napisali koledzy, zwodzeniom i kłamstwom nie było końca. Wyprosił (bo inaczej nazwać tego nie można) realizację części zamówienia, był to konkretnie obiektyw 24-70 po 3 miesiącach. Obiektyw otrzymał bez faktury i jakiegokolwiek dowodu zakupu, którego nie otrzymał do tej pory (w każdym razie to co otrzymał to na pewno nie jest faktura). W zasadzie uniemożliwia to rozliczenie dotacji. W międzyczasie minął termin kiedy musiał zakupić sprzęt w/g harmonogramu. Wyobraźcie sobie te nerwy bo warunkiem dofinansowania jest zakup konkretnego sprzętu w konkretnym terminie. W końcu by nie stracić dotacji wziął kredyt komercyjny w banku i zakupił sprzęt w normalnym sklepie, jednocześnie wystosowaliśmy wezwania do zapłaty wszelkimi możliwymi drogami. Do tej pory nie wydarzyło się nic w temacie zwrotów gotówki oprócz tego co opisali na tym i innych forach koledzy. Nie będę się rozpisywał jak wygląda korespondencja bo to już nie jedna osoba emocjonalnie opisała. W każdym razie tydzień temu zostało złożony pozew do sądu i sprawa jest w toku. Żądamy w nim nie tylko zapłaty ale i odsetek oraz pokrycia strat z tytułu zaciągniętego kredytu.

Niemniej jednak zmierzam do pewnej konkluzji, otóż zakupiony 24-70 który jeszcze nie przeszedł w papierach na co mamy nadzieję, trafił do serwisu z powodu niepokojących objawów dotyczących AF. Marek dostał po tygodniu od wysyłki telefon w którym zakwestionowana "dowód zakupu" co raczej nie dziwi, poinformowano go, że znają ten sklep i że numer seryjny obiektywu znajduje się na liście sprzętu, który jest dystrybuowany przez punkt którego legalność budzi poważne wątpliwości, nie tyle co do pochodzenia ale co do wprowadzenia do obrotu na terenie kraju. Przedstawiono również mu wyliczenia na podstawie dowodu zakupu jaki załączył (pytają uprzednio o warunki transakcji), z których wynika, że sklep aby legalnie zakupić u tego niemieckiego dostawcy towar, musiał by dołożyć do całego interesu kilkaset złotych - chodzi o towar owatowany. Wnioski postawiam do wyciągnięcia samemu. W tej sytuacji chodzi nie tylko o uczciwość względem kupującego ale również o uczciwy obrót towarem. Zgadza się, są handlarze którzy parają się sprzedażą "bez faktury taniej" na zasadach bez VAT, co jest oczywiście nielegalne, jednak w tym przypadku jest to jakaś chora piramida finansowa która odbija się nie nie tylko na kieszeni ale na zdrowiu tych co dali się nabrać. Sprawa ma wiele wątków i miejmy nadzieję, że niebawem zakończy się tak jak powinna. Mnie osobiście uderza to, że unia daje kasę na rozpoczęcie legalnej działalności a kasa trafia do oszustów. Na koniec dodam, ze za naprawę obiektywu a w zasadzie diagnozę, bo okazało się, że nic się takiego nie dzieje, trzeba było zapłacić.

O tym jak sprawa się zakończyła poinformuję jak tylko czegoś się dowiem.
                          -^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^
                          5D MK II, 70-200/2.8 IS USM, EF 24-70, 12-24 Sigma, 50/1.4, 580 + 430 EX i pocketwizzard Sigma i kilka drobiazgów

Komentarz

• MC_
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 3444

Kasa trafia do oszustow nie przez UE, lecz "przedsiebiorcow".

Komentarz

• SoA
                              Dopiero zaczyna
                              • 2011
                              • 32

Rozumiem oszczędzanie 100-200 zł na sztuce sprzętu jeśli mamy na zestaw ze 4000 zł.
                              Ale przy zakupach za ponad 20, i to w dodatku wysępionych z "łunii" to już głupota do kwadratu.
                              A "z końcem 2011" Lider24 miał już bardzo konkretną opinię na swój temat, pisano o nich chyba na każdym forum foto w kraju, także nie tylko głupota ale i lenistwo.

Komentarz

• fotocoto
                                Coś już napisał
                                • 2008
                                • 91

Witam ponownie, oszczędność była spora (nie 300-400 zł) a ryzyko świadome. Chodziło o to, że euro skoczyło względem wyceny z wniosku w momencie przyznania dotacji i musiał by dopłacić do całego zakupu bo ceny były zaporowe. Znał złe opinie ale zaryzykował bo po prostu nie starczyło by mu kasy na wszystko. Ja również uważam, że to głupota ale stało się. Myślę, że nie trzeba oceniać ludzi za ich głupotę bo żyjąc mówiąc górnolotnie w Państwie prawa powinni czuć się bezpiecznie przy zawieraniu umów, a sklep który istnieje od tylu lat i funkcjonuje daje poczucie małego ryzyka, bo jeśli by był nielegalny już by go zamknęli (to nie moje słowa). Być może dlatego ludzie wierzyli z pozytywne komentarze bardziej niż negatywne.
                                -^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^
                                5D MK II, 70-200/2.8 IS USM, EF 24-70, 12-24 Sigma, 50/1.4, 580 + 430 EX i pocketwizzard Sigma i kilka drobiazgów

Komentarz

Pracuję...