Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Przestrzegam wszystkich kupujących na allegro przed starą (ale jak się okazuje wciąż skuteczną) metodą oszustwa.
Polega ona na tym, że po zakończeniu aukcji kupujący dostaje fałszywego maila w którym ktoś podszywa się pod sprzedającego i podaje numer konta do wpłaty. Jak się okazuje kupujący często nie zwraca uwagi na automatycznego maila od allegro z rzeczywistymi namiarami na sprzedającego i daje się nabrać na fałszywego maila i wpłaca pieniądze na konto nie należące do sprzedającego.
Zetknąłem się z takim oszustwem osobiście jako sprzedający.
Przed takim przekrętem można się ustrzec następująco:
- nie podawać do publicznej wiadomości na allegro swojego adresu e-mail
W ten sposób potencjalny oszust nie wyśle nam maila po zakończeniu aukcji.
- sprawdzać z jakiego adresu przychodzi mail od rzekomego sprzedającego i weryfikować ten adres z mailem podanym przez allegro.
Zawsze też można zadzwonić do kontrahenta i potwierdzić numer konta.
Powyższe środki zapobiegawcze zaoszczędzą kupującemu nerwów i ochronią przed stratą pieniędzy a sprzedający nie będzie musiał tracić czasu na wizyty na policji aby przekonywać o swojej niewinności.
Niedawno Allegro umożliwiło dodanie numeru konta sprzedawcy do aukcji. Jest to dość dobre zabezpieczenie przed ww. próbą oszustwa, oczywiście pod warunkiem iż sprzedawca z możliwości tej skorzysta.
Niedawno Allegro umożliwiło dodanie numeru konta sprzedawcy do aukcji. Jest to dość dobre zabezpieczenie przed ww. próbą oszustwa, oczywiście pod warunkiem iż sprzedawca z możliwości tej skorzysta.
Myślę ,że to dobra opcja. Na pewno zmniejszy to prawdopodobieństwo wystąpienia takiego oszustwa
Znając przeróżne historie z allegro z autopsji niestety i czytając ten wątek tym bardziej już odchodzę od kupowania tam sprzętu, a nawet akcesoriów. Odkąd przysłano mi wadliwy obiektyw, a później nawet nie można było skontaktować się ze sprzedawcą, bo po prostu "uciekł:P", powiedziałam - STOP. Nie warto się denerwować i tracić pieniędzy. Nie wszędzie i nie zawsze czyhają oszuści, ale jednak czasem nie warto ryzykować. Sprzęt kupuję raczej w normalnych sklepach, z wyjątkiem przeróżnych akcesoriów, które bardzo często zdarza mi się kupić przez Internet, głównie w foto-tipie. Nie dość, że mam kontakt z firmą, przesyłka jest zawsze dobrze zabezpieczona, to mam gwarancję, że nie otworzę przesyłki, nie znajdę w niej pustego lub wypełnionego czymś dziwnym pudełka.
A jak już przez allegro - to kontakt telefoniczny rzeczywiście jest najlepszy. Jeśli oczywiście... sprzedawca odbiera telefon:P
hehe puste pudełko zdarzyło mi się raz - pudło wypełnione "śmieciami", tak by waga mniej więcej się zgadzała z wagą sprzętu. Chciałam wtedy kupić statyw do oświetlenia studia, no i przepłaciłam...Nie dość, że nic nie kupiłam, tak musiałam dwa razy zapłacić Trzeba uważać, czasem można nieźle dostać po kieszeni, czasem się uda. Statyw w końcu kupiłam w quantuum i tam też zapatrzamy się teraz w inne akcesoria do studia.
Chyba grubo przesadzacie. A jak chodzicie po internecie i wyświetli się baner ze właśnie wygrałeś 10000000$ to też w niego klikacie? Wystarczy trochę zdrowego rozsądku, przeczytanie kilku komentarzy i sprawa załatwiona. Ja sprzedaje i kupuje na Allegro od 8 lat. Nigdy nie dostałem pustego pudełka lub tego czego nie zamawiałem. A jeżeli ktoś kupuje od kogoś z zerową liczbą komentarzy niech ma do siebie pretensje nie do Allegro. Zresztą teraz aukcje są ubezpieczone i nie ma z tym problemu. Dla mnie Allegro to wygoda, oszczędność czasu i gotówki.
Chyba grubo przesadzacie. A jak chodzicie po internecie i wyświetli się baner ze właśnie wygrałeś 10000000$ to też w niego klikacie? Wystarczy trochę zdrowego rozsądku, przeczytanie kilku komentarzy i sprawa załatwiona. Ja sprzedaje i kupuje na Allegro od 8 lat. Nigdy nie dostałem pustego pudełka lub tego czego nie zamawiałem. A jeżeli ktoś kupuje od kogoś z zerową liczbą komentarzy niech ma do siebie pretensje nie do Allegro. Zresztą teraz aukcje są ubezpieczone i nie ma z tym problemu. Dla mnie Allegro to wygoda, oszczędność czasu i gotówki.
Dokładnie
allegro jest bardzo dobrą stronką aukcyjną.
Znajdziecie na niej kupe rzeczy (czasami drożej, czasami taniej)
Ale trzeba zwracać uwagę na komentarze(wiarygodność).
No i na opis. Bo to też różnie bywa na allegro.
Najbardziej polecam tzw. sklepy allegro
tzn. firma rejestruj na allegro konto sklepowe-tak jak foto-tip itp.
Te firmy dizałają jako sklep-no i przez allegro ceny też sa nieco tańsze
nie wystarczy sprawdzić czy ma pozytywy, ale równierz zobaczyć za co. było raz na canon board, że gościu ma same pozytywy a kogoś z nas oszukał sprzedając aparat za grubą kwotę - którego nie było. otuż sprawdzając jego poprzednie aukcje pokazało się, że punkty zdobył za kupno sznurówek, plastra, nici...... wszystko to razem za cenę może 7zł. a tu nagle aparat za 4000zł. takie coś daje do myślenia
To proszę bardzo wejdź na Allegro i wyświetl sobie informacje o użytkowniku "dragonusek". A co do procedur Allegro to wszyscy wiemy jak działają, ale nie znaczy to że program ochrony kupujących w ogóle nie działa.
...nie znaczy to że program ochrony kupujących w ogóle nie działa.
Oczywiście że działa - w teorii. Przypadek opisany powyżej jest jednym z wielu opisujących (nie)działanie tego "programu". Allegro nie zarabia na kupujących, tak więc nie ma żadnego interesu aby zabezpieczać ich transakcje - nie ma w tym niczego dziwnego, ale jeżeli ktoś chce wierzyć iż Allegro tak bardzo troszczy się o kupujących, to proszę bardzo.
Komentarz