allegro - uwaga na oszustów

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aptur
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3837

allegro - uwaga na oszustów

Przestrzegam wszystkich kupujących na allegro przed starą (ale jak się okazuje wciąż skuteczną) metodą oszustwa.
    Polega ona na tym, że po zakończeniu aukcji kupujący dostaje fałszywego maila w którym ktoś podszywa się pod sprzedającego i podaje numer konta do wpłaty. Jak się okazuje kupujący często nie zwraca uwagi na automatycznego maila od allegro z rzeczywistymi namiarami na sprzedającego i daje się nabrać na fałszywego maila i wpłaca pieniądze na konto nie należące do sprzedającego.
    Zetknąłem się z takim oszustwem osobiście jako sprzedający.
    Przed takim przekrętem można się ustrzec następująco:
    - nie podawać do publicznej wiadomości na allegro swojego adresu e-mail
    W ten sposób potencjalny oszust nie wyśle nam maila po zakończeniu aukcji.
    - sprawdzać z jakiego adresu przychodzi mail od rzekomego sprzedającego i weryfikować ten adres z mailem podanym przez allegro.
    Zawsze też można zadzwonić do kontrahenta i potwierdzić numer konta.

Powyższe środki zapobiegawcze zaoszczędzą kupującemu nerwów i ochronią przed stratą pieniędzy a sprzedający nie będzie musiał tracić czasu na wizyty na policji aby przekonywać o swojej niewinności.
  • RNz
    Uzależniony
    • 2007
    • 708

dostałem kiedyś takiego maila jak kupowałem szkło.
    Nie dałem się nabrać i zaoszczędziłem niecałe 2K PLN

Lepiej pięć razy się upewnić, niż raz dać sie oszukać.

Komentarz

• axk
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2027

Niedawno Allegro umożliwiło dodanie numeru konta sprzedawcy do aukcji. Jest to dość dobre zabezpieczenie przed ww. próbą oszustwa, oczywiście pod warunkiem iż sprzedawca z możliwości tej skorzysta.
      EOS + Speedlite

Komentarz

• pszczółka_maja
        Coś już napisał
        • 2009
        • 71

Zamieszczone przez axk
        Niedawno Allegro umożliwiło dodanie numeru konta sprzedawcy do aukcji. Jest to dość dobre zabezpieczenie przed ww. próbą oszustwa, oczywiście pod warunkiem iż sprzedawca z możliwości tej skorzysta.
        Myślę ,że to dobra opcja. Na pewno zmniejszy to prawdopodobieństwo wystąpienia takiego oszustwa

Komentarz

• lajf_entusiast
          Coś już napisał
          • 2009
          • 73

Znając przeróżne historie z allegro z autopsji niestety i czytając ten wątek tym bardziej już odchodzę od kupowania tam sprzętu, a nawet akcesoriów. Odkąd przysłano mi wadliwy obiektyw, a później nawet nie można było skontaktować się ze sprzedawcą, bo po prostu "uciekł:P", powiedziałam - STOP. Nie warto się denerwować i tracić pieniędzy. Nie wszędzie i nie zawsze czyhają oszuści, ale jednak czasem nie warto ryzykować. Sprzęt kupuję raczej w normalnych sklepach, z wyjątkiem przeróżnych akcesoriów, które bardzo często zdarza mi się kupić przez Internet, głównie w foto-tipie. Nie dość, że mam kontakt z firmą, przesyłka jest zawsze dobrze zabezpieczona, to mam gwarancję, że nie otworzę przesyłki, nie znajdę w niej pustego lub wypełnionego czymś dziwnym pudełka.
          A jak już przez allegro - to kontakt telefoniczny rzeczywiście jest najlepszy. Jeśli oczywiście... sprzedawca odbiera telefon:P

Komentarz

• pszczółka_maja
            Coś już napisał
            • 2009
            • 71

hehe puste pudełko zdarzyło mi się raz - pudło wypełnione "śmieciami", tak by waga mniej więcej się zgadzała z wagą sprzętu. Chciałam wtedy kupić statyw do oświetlenia studia, no i przepłaciłam...Nie dość, że nic nie kupiłam, tak musiałam dwa razy zapłacić Trzeba uważać, czasem można nieźle dostać po kieszeni, czasem się uda. Statyw w końcu kupiłam w quantuum i tam też zapatrzamy się teraz w inne akcesoria do studia.

Komentarz

• Canonek
              Bywalec
              • 2005
              • 150

Rowniez coraz rzadziej tam kupuje. Po pierwsze nigdy nie wiadomo co sie dostanie, a po drugie allegro raczej niezbyt skrupulatnie sciga oszustow.
              Canon 5DII, 1.8/50, 2/100, 24-70, 70-200
              inne sprzety

Komentarz

• efish
                Zablokowany
                • 2008
                • 78

Chyba grubo przesadzacie. A jak chodzicie po internecie i wyświetli się baner ze właśnie wygrałeś 10000000$ to też w niego klikacie? Wystarczy trochę zdrowego rozsądku, przeczytanie kilku komentarzy i sprawa załatwiona. Ja sprzedaje i kupuje na Allegro od 8 lat. Nigdy nie dostałem pustego pudełka lub tego czego nie zamawiałem. A jeżeli ktoś kupuje od kogoś z zerową liczbą komentarzy niech ma do siebie pretensje nie do Allegro. Zresztą teraz aukcje są ubezpieczone i nie ma z tym problemu. Dla mnie Allegro to wygoda, oszczędność czasu i gotówki.

Komentarz

• wojkij
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1915

Zamieszczone przez efish
                  Zresztą teraz aukcje są ubezpieczone i nie ma z tym problemu.
                  www.kwapisz.org

Komentarz

• Amok
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 256

Zamieszczone przez efish
                    Chyba grubo przesadzacie. A jak chodzicie po internecie i wyświetli się baner ze właśnie wygrałeś 10000000$ to też w niego klikacie? Wystarczy trochę zdrowego rozsądku, przeczytanie kilku komentarzy i sprawa załatwiona. Ja sprzedaje i kupuje na Allegro od 8 lat. Nigdy nie dostałem pustego pudełka lub tego czego nie zamawiałem. A jeżeli ktoś kupuje od kogoś z zerową liczbą komentarzy niech ma do siebie pretensje nie do Allegro. Zresztą teraz aukcje są ubezpieczone i nie ma z tym problemu. Dla mnie Allegro to wygoda, oszczędność czasu i gotówki.

Dokładnie
                    allegro jest bardzo dobrą stronką aukcyjną.
                    Znajdziecie na niej kupe rzeczy (czasami drożej, czasami taniej)
                    Ale trzeba zwracać uwagę na komentarze(wiarygodność).

No i na opis. Bo to też różnie bywa na allegro.
                    Najbardziej polecam tzw. sklepy allegro
                    tzn. firma rejestruj na allegro konto sklepowe-tak jak foto-tip itp.

Te firmy dizałają jako sklep-no i przez allegro ceny też sa nieco tańsze
                    / 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
                    http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
                    http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio

Komentarz

• axk
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2027

Zamieszczone przez efish
                      Zresztą teraz aukcje są ubezpieczone i nie ma z tym problemu.
                      Tak tak, tkwij w tym przekonaniu dalej.
                      EOS + Speedlite

Komentarz

• irekaro
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 262

nie wystarczy sprawdzić czy ma pozytywy, ale równierz zobaczyć za co. było raz na canon board, że gościu ma same pozytywy a kogoś z nas oszukał sprzedając aparat za grubą kwotę - którego nie było. otuż sprawdzając jego poprzednie aukcje pokazało się, że punkty zdobył za kupno sznurówek, plastra, nici...... wszystko to razem za cenę może 7zł. a tu nagle aparat za 4000zł. takie coś daje do myślenia
                        canon

Komentarz

• efish
                          Zablokowany
                          • 2008
                          • 78

Zamieszczone przez wojkij
                          To proszę bardzo wejdź na Allegro i wyświetl sobie informacje o użytkowniku "dragonusek". A co do procedur Allegro to wszyscy wiemy jak działają, ale nie znaczy to że program ochrony kupujących w ogóle nie działa.

Komentarz

• axk
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2027

Zamieszczone przez efish
                            ...nie znaczy to że program ochrony kupujących w ogóle nie działa.
                            Oczywiście że działa - w teorii. Przypadek opisany powyżej jest jednym z wielu opisujących (nie)działanie tego "programu". Allegro nie zarabia na kupujących, tak więc nie ma żadnego interesu aby zabezpieczać ich transakcje - nie ma w tym niczego dziwnego, ale jeżeli ktoś chce wierzyć iż Allegro tak bardzo troszczy się o kupujących, to proszę bardzo.
                            Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
                            EOS + Speedlite

Komentarz

Pracuję...