Sprzedaż zdjęć

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marcinko
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 49

Sprzedaż zdjęć

WItam
    (piszę tu, ale jeśli nie odpowiednie miejsce na to jest to proszę o przeniesienie tamatu)

Chciałem sie zapytać jak dogadywać sie ze sprzedażą zdjęć. Dokładnie chodzi mi o coś takiego. robił bym zdjęcia na meczach piłkarskich. nie byłoby to co tydzien tylko w miare mojego wolnego czasu (szkoła, treningi i zaczynający się sozon mojej drużyy nie pozwolą mi na co tydzien jeździć).

jak sie rozliczać. od godziny, ilości zdjęć, brać od meczu..?? CHodzi mi o przykładowe stawki.
    zdjęcia trafiały by na portal internetowy.

i mam jeszcze jedno pytanie. Jesli ktoś chciałby zamieścić moje zdjęcie w gazecie to ile mozna byłoby za nie wziąć..?? gazeta lokalna i ma jakies 3000 3500 nakładu.

Z góry ziękuje za pomoc i pozdrawiam serdecznie
    Fotografia sportowa: http://www.marcinko.pl/sport, http://www.marcinko.pl/reportage
  • Buncol
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 35

Powiem Ci odnośnie portali internetowych, ponieważ sam jestem właścicielem jednego a dokładniej www.pilkarskiefakty.pl

W tej branży wynagrodzenia są różne, jedni fotki robią dla akredytacji, inni dla nauki, jeszcze inni chcą zarabiać. Ale raczej kokosów nie można się spodziewać, ponieważ:

- w przypadku dogadania się z właścicielem strony internetowej kwoty od fotogalerii są zazwyczaj bardzo niskie (od 20 zł za galerię).
    - w przypadku pracy w agencji co sprzedaje fotki masz płacone od sprzedanego zdjęcia, jeśli nikt go nie zakupi to Ty nie zarabiasz.

Najlepiej dostać się do jakieś agencji sportowej. Tam może być tak, że będziesz miał płacone normalne pieniądze za robienie dla nich zdjęć. Oni będą je dodawać do swoich informacji prasowych.

Ważne też jest jeszcze jakim sprzętem dysponujesz
    You Can

Komentarz

• MIC_a
      Coś już napisał
      • 2008
      • 69

Zamieszczone przez Buncol
      Ważne też jest jeszcze jakim sprzętem dysponujesz
      a ja myślałem ze ważne jest jakie zdjęcia robisz
      Canon 40D + 17-40 + C50/1.4 + 430EX + HOYA HMC
      Canon G5 + jakies filtry + duży plastikowy statyw
      HAMA DEFENDER 200

Komentarz

• robgr85
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1719

Zamieszczone przez MIC_a
        a ja myślałem ze ważne jest jakie zdjęcia robisz
        Ja też

Teraz rodzi mi się pytanie, czy fotografowanie dla was (buncol) np 1Ds mk3 z eLkami jest bardziej opłacalne (w sensie opłacalności współpracy :P) niż np 1000d z jakimś budżetowym zoomikiem . Trochę mnie dziwi ustalanie stawek zależnie od posiadanego sprzętu :P
        Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• Zemfira
          Coś już napisał
          • 2008
          • 72

Hmm... może zakładają, że ktoś z dobrym sprzętem umie go wykorzystać? Wtedy byłoby to całkiem logiczne.
          www.milenasobieraj.com
          www.milenasobieraj.blogspot.com

Komentarz

• Troyan
            Początki nałogu
            • 2007
            • 317

A ja mam wrażenie że pan z wielkim brzuchem, siedzący na stołeczku wędkarskim, mający przed sobą 2 Marki 1 z dużymi białymi lufami naciska spusty migawki serią karabinu maszynowego wtedy kiedy jest jakaś akcja. Później poprostu wybiera najlepsze jakie się trafiły, kadruje i fotki są. Tu nie potrzeba wielkich umiejętności, zmysłu estetycznego czy czego tam jeszcze związanego. Poprostu dobry sprzęt, refleks i skupienie na meczu.
            Założyłem sobie FOTOBLOGA

Komentarz

• banan82
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1165

troyan, swietnie to ujales, tak zapewne jest w tej branzy
              5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
              Crazy Apple Fanboy
              Ex Linux User

Komentarz

• bishop
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 21

To chyba był skrót myślowy....

Nie wierze w to że ktoś mając 1000d i sigme 70-300 zrobi lepsze zdjęcia od drugiego fotografa mającego marka III z podpiętym 300 2.8.

A druga sprawa to jeśli ktoś przynosi na stadion sprzęt za kilkanaście (kilkadziesiąt) tysięcy złotych to musi przecież umieć robić zdjęcia....
                Rejestrator światła, generator światła, dwie stałki, dwa zoom'y.

Komentarz

• arrow
                  Uzależniony
                  • 2009
                  • 637

święta racja przede wszystkim doświadczenie i wyczucie chwili
                  Canon FF

Komentarz

• zyyys
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 152

Jakaś zazdrość przez Was przemawia czy co?.
                    na rajd WRC pojechalibyście maluchem? przecież to umiejętności kierowcy są ważne

to oczywiste, że są różne zaawansowania sprzętu, który jest przeznaczony do konkretnej pracy. To nie przypadek, że zawodowcy używają właśnie sprzętu PRO.

Troyan miałeś kiedyś w ręku któregoś z marka?

A realizacja zlecenia jakimś amatorskim żółwiem jest dla mnie podejściem małoprofesjonalnym.
                    Umiejętności Foto to inna sprawa, jeden jest artystą drugi rzemieślnikiem.
                    Ale chyba nikt, nie kupuje sprzętu przewyższającego dobre auto by sprawdzić czy może będzie dobre zdjęcia robił nie? no może za wyjątkiem jakiś obrzydliwie bogatych hobbystów.
                    zyyys
                    photodesign-studio.pl
                    zbigniewswierczynski.com

Komentarz

• Pikczer
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2578

Zamieszczone przez zyyys
                      Jakaś zazdrość przez Was przemawia czy co?.
                      na rajd WRC pojechalibyście maluchem? przecież to umiejętności kierowcy są ważne
                      Zgadzam sie z Toba w zupelnosci.
                      Dostepnosc a la profesjonalnego sprzetu powoduje to, ze kazdy kto chce sie bawic w fotografie idzie do MM i na wyprzedazy bierze caly zestaw od reki na raty. Wychodzi - cyka kilka fotek i zaskoczony jakoscia i szybkoscia w porownaniu do starego analoga wpada na genialny pomysl - bede zarabial z fotografii :-P I z takich wspanialych mysli rodza sie tysiace fotografow slubnych, sportowych etc., ktorzy biora za sesje 500pln - ech... :-(

A odpowiadajac kolegom wyzej, to skoro nie liczy sie sprzet tylko umiejetnosci, to dlaczego tyle zakazow wnoszenia wlasnie tego "profesjonalnego" sprzetu np. na igrzyska, koncerty itp.?

Komentarz

• banan82
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1165

tak pikczer, ale nie robmy z fotografow zamknietego klanu. Ja jestem geodeta i to samo dzieje sie w geodezji. bardzo duzo uniwersytetow ksztalci ludzi w tym kierunki i w polsce jest totalny przesyt. Jest dokladnie taka sama sytuacja jak z foto, gdzie za duzo ludzi sie garnie ale czyj to problem? Powinni zakazac kupna aparatow czy chodzenia na studia?
                        5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
                        Crazy Apple Fanboy
                        Ex Linux User

Komentarz

• MIC_a
                          Coś już napisał
                          • 2008
                          • 69

ja bym taki zakaz wprowadzil
                          np. wszytsko co szybsze niz 2klatki per sekunda, z matryca wieksza niz crop i każdy obiektyw ze światlem ponizej 4.5 tylko dla wybranych
                          ja osobiscie znam kilka osob ktore maja sprzetu za 20-40 tysi i to nie jest wcale zasada ze taka osoba zrobi lepsze zdjecia niz ktos ze sprzetem za powiedzmy 10tysiecy złotych...
                          ostatnio na kreciąłku moj znajomy rodzinnym kombiakiem oska 1.6 objechal 2 lancery i inne teoretycznie szybsze samochody wiec ...
                          Canon 40D + 17-40 + C50/1.4 + 430EX + HOYA HMC
                          Canon G5 + jakies filtry + duży plastikowy statyw
                          HAMA DEFENDER 200

Komentarz

• zyyys
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 152

słuchajcie ale niech kupują, niech robią nawet za darmo - rynek i tak wszystko zweryfikuje. Jedni gotowi są za zdjęcia ślubne zapłacić 3000 czy 5000 PLN a dla innych i 500 PLN za dużo. Ale chyba o jakości pierwszych i drugich nie ma co dyskutować.
                            wiec IMO i ci Pro i ci co dorabiają znajdą klientów bo klientów nie brakuje.

Ja bym nie dzielił tego na kasę, ze kto zrobi lepsze foty ten co ma sprzętu za 10.000 czy za 20.000PLN
                            bo inne wymagania ma fotoreporter, a inne fotograf mody, który większość czasu spędza w studio, a jeszcze inne fotoreporter sportowy. Umiejętności ich to inna sprawa kto jakie ma ale sprzęt mają taki jaki potrzebują do danej pracy. By ją wykonywać sprawnie, szybko, dobrze i uzyskiwać zakładany efekt, a nie iść na mecz z 1000D i sigmą.
                            zyyys
                            photodesign-studio.pl
                            zbigniewswierczynski.com

Komentarz

• Pikczer
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2578

Zamieszczone przez banan82
                              tak pikczer, ale nie robmy z fotografow zamknietego klanu.
                              Nic takiego sobie nie przypominam, ze niby robilem czy staralem sie robic
                              Zamieszczone przez banan82
                              Ja jestem geodeta i to samo dzieje sie w geodezji
                              Z ta tylko roznica, ze raczej nie mozesz zostac geodeta w ciagu 5 minut a "profesjonalnym fotografem" (a dokladniej robiacym takie wrazenie) tak - wchodzisz do sklepu, wyjmujesz kase albo i nie, nastawiasz koleczko na zielony kwadracik i - WIO! Natomiast, zeby chciec zostac geodeta musisz troszke wysilku i pare lat nauki wlozyc.

Komentarz

Pracuję...