Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
popatrzcie, gość ma 5D z przebiegiem 6 000, imho to jest 60 000... Mam 5D z przebiegiem ok 40-60tys i nie traktuję sprzętu jakoś specjalnie lecz też nie strzelam seriami , ale zarówno sanki, jak i wyślizganie newralgicznych naroznych miejsc u mnie wygląda lepiej niż tutaj: http://canon-board.info/showthread.php?t=45288
Powiedzcie, że się mylę ..?? Chciałbym kupić jakąś używkę, ale chyba sobie daruję...??
jeśli ktoś robi tyle zdjęć co ja to jest to możliwe, ale jak mówi mój kolega - tylko TY kupujesz aparaty po to by zrobić zdjęcie dziecku w piaskownicy. po pierwsze, jak widzę że ktoś ma taki przebieg z takiego rocznika a ma dwa akumulatory to obchodzę ogłoszenie z daleka. a dwa śluby to już jest około 2000 zdjęć
popatrzcie, gość ma 5D z przebiegiem 6 000, imho to jest 60 000... Mam 5D z przebiegiem ok 40-60tys i [...] u mnie wygląda lepiej niż tutaj:
może gościu przedzierał się z aparatem przez różne krzaczory i chaszcze, ale nie znalazł upragnionych kadrów i stąd mały przebieg migawki...
a serio - moze gość miał ten jeden raz w życiu pecha i spadł mu aparat?
bo ja też mam dwuletnia piątkę z przebiegiem 6500 :-) - fakt, że nie jest tak poobdzierana, ale ślady na sankach i przy prawym mocowaniu paska są...
i uprzedzajać pytania - nie, nie chcę sprzedać
Zamieszczone przez marekb
nie traktuję sprzętu jakoś specjalnie lecz też nie strzelam seriami , ale zarówno sanki, jak i wyślizganie newralgicznych naroznych miejsc u mnie wygląda lepiej...
a w jaki sposób tryb seryjny miałby wpływać na otarcia sanek lub naroży
wiesz, nie każdy wali w ciągu jednego dnia 1000-2000 fotek na ślubie. Są ludzie, którzy po analogowych przyzwyczajeniach dumają nad kadrem robiąc naprawdę niewielkie przebiegi. Potem te puszki są wymacane, wyświecone...
ale to już kwestie indywidualne i lepiej pytać właściciela. no i zawsze można podjechać do serwisu na sprawdzenie przebiegu. nawet gdyby była wymieniana migawka to jest to odnotowane raczej w ich dokumentacji.
Marek nie strzela seriami hehehe Popatrzyłem na stronkę właściciela - patrząc na landszafty całkiem to możliwe. Zresztą wiesz - jedna wizyta w serwisie prawdę Ci powie a i pocztówkę z w-wy przywieziesz
hmmm... facet, ktory sprzedaje ta 5-ke to zapalony landszafciarz, ktory zapewne niejedno z nia juz zrobil.
zuzycie zewnetrzne aparatu nie jest proporcjonalne do ilosci klatek. jeden zapieprza seriami do kotleta, a inny duzo lazi i mysli za to malo pstryka (bo nie musi).
z mojej perspektywy landszafciarza 10 tysiecy klatek to sa 2 lata czestego i intensywnego plenerowania. a hurtownik napieprzy taka ilosc w 2 miesiace i mu jeszcze wstyd nie bedzie. pol biedy jak na tym zarobi, ale jak ktos hobbystycznie produkcje na ilosc uprawia...
ja sie pytam czy to możliwe żeby ja tak wyślizgać i zrobić tylko 6k klatek. Też robiłem na analogu i jakoś łatwiej się z automatu naciska spust w cyfrze- to jasne.
rysiaczek, a jaki przebieg ma twoja piątka...??
ps. już wiem, w 2006roku jako nowość puszka trafiała do obmacywania wielu ciekawskich i stąd wyświecenie...
ja sie pytam czy to możliwe żeby ja tak wyślizgać i zrobić tylko 6k klatek. Też robiłem na analogu i jakoś łatwiej się z automatu naciska spust w cyfrze- to jasne.
mozliwe. jakby to byl reporter albo slubny to by w tym samym efektywnym czasie pracy aparatu narobil 10 razy tyle klatek. a landszafciarz wiecej to w lapie trzyma niz robi. taki typ fotografii...
Cały dzień landszafcenia to jakieś 60-80 klatek, w porywach do 100. Mnie zdarza się też, mimo że na plecach targam dwie puszki, kilka szkieł i statyw nie zrobić w ciągu takiego wypadu ani jednego zdjęcia (jak mi światło nie przypasuje to nawet nie sprawdzam czy może się uda, bo baz kłapania migawką i wgapiania się w LCD wiem że nie).
Należy też pamiętać że dużo zewnętrznych otarć powstaje podczas transportu, w wyniku zbytniego upchania sprzętu w torbie/plecaku.
Nie wyrokuję oczywiście w sprawie tej konkretnej puszki, ale stan z zewnętrzny i tak mały przebieg wydają się jak najbardziej możliwe.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Marek - może zaproś sprzedającego tutaj - niech podzieli się z nami swoją wersją :]
Bo jak narazie rozmawiacie tu hipotetycznie, a przecież on też jest forumowiczem i łatwo go tu ściągnąć
jestem ladnszafciarzem i przewaznie z jednego wypadu czy wyjazdu zrobie max 60-100 fotek dziennie, lacznie z portretami jesli takowe robie Moja pucha kupiona rok temu byla w czerwcu nowka a dotychczasowy przebieg ma 6tys. prawie 2 tys bylo nia sfocone na moim slubie - fotograf tego body uzywal wiec 4 tys w przeciagu niecalego roku (bez tego slubu ktorego ja nie focilem) i to jest taka norma raczej. 6 tys na 2 lata jak ten koles ma. Szkoda ze niestety w lustrach trzeba sie liczyc z tym ze kiedys migawka padnie. Troche to jak z samochodami gdzie trzeba martwic sie o przebieg
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1 Crazy Apple Fanboy Ex Linux User
właściciel też coś pisał o 2slubach poza tym puszka ma już 3lata. Ja nie mówię, bo na ślubie też można zrobić 300zdjec, ale raczej jeśli już nie musisz sie już z filmem liczyć to robi sie nieco więcej. Sam wiem, bo widoczkow nawet z expo do hdr nie robię więcej niż 100 za dzień
Jeszcze jedna ciekawostka: ten sam aparat we wcześniejszym ogłoszeniu jest o rok starszy, jak ktoś jest zainteresowany kupnem, to radzę poczekać. Lepiej mieć nowszą puszkę.
gwoli ścisłości jednak, nie ma szans aby aparat był z czerwca 2005r i nie był prototypem, poniewaz pojawił oficjalnie się dopiero w sierpniu :-) http://www.dpreview.com/reviews/spec...anon_eos5d.asp
Announced 22-Aug-05
Komentarz