Gdzie są produkowane ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomeksad2
    Bywalec
    • 2008
    • 211

Gdzie są produkowane ?

Tak się zastanawiam czy wszystkie 40D i 50D są produkowane w Japonii, czy może też są produkowane w innych krajach. Chciałbym nabyć któryś z nich i może napis made in China nie oznacza, że to kiszka bo nazwa firmy do czegoś zobowiązuje, ale jakoś nie wzbudza mojego zaufania i między innymi też z tego powodu kupiłem 580 a nie 430 bo podobno ta druga jest właśnie made in China.
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.
  • koy
    Bywalec
    • 2007
    • 108

Powiem tak, mialem 430 i nie uwazam zeby to ze byla produkowana w Chinach mialo jakis wplyw na dzialanie. Sadze ze tak samo jest z ww aparatami. Obecnie wiekszosc artykulow jest produkowana w Chinach, nawet elektronika. Nie orientuje sie czy byly rozne miejsca produkcji ale roznica w jakosci nie powinno byc. Moja czterdziestka jest zrobiona w Japonii i wszystko gra. Jak dla mnie moze byc zrobiona nawet ba Bora-bora, jesli bedzie porzadnie zrobiona.

Komentarz

• airhead
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2495

a Canon nie ma przypadkiem fabryki na Tajwanie?
      Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
      Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• axk
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2027

To iż dany sprzęt (w tym przypadku Canon-a) produkowany jest w Chinach, wcale nie oznacza iż jest on gorszy jakościowo czy też bardziej zawodny. Sprzęt taki musi spełniać te same, ściśle określone normy bez względu na to czy jest produkowany w Japonii czy też w Chinach. Produkowanie danego sprzętu w Chinach czy też na Tajwanie podyktowane jest obniżeniem kosztów produkcji a nie jakości, w przeciwnym razie firma taka jak Canon na pewno nie wprowadziła by takiego sprzętu na rynek.
        EOS + Speedlite

Komentarz

• Tomeksad2
          Bywalec
          • 2008
          • 211

Zamieszczone przez axk
          Produkowanie danego sprzętu w Chinach czy też na Tajwanie podyktowane jest obniżeniem kosztów produkcji a nie jakości, w przeciwnym razie firma taka jak Canon na pewno nie wprowadziła by takiego sprzętu na rynek.
          Mam nadzieję, że obniżenie kosztów produkcji polega na niższych płacach, a nie jakości wyrobu, ale jednak wolałbym żeby na sprzęcie za ponad 2 czy 3k było napisane made in Japan chociaż jak wiadomo wszystko ma prawo się zepsuć.

Komentarz

• galekeg
            Bywalec
            • 2008
            • 167

Podobno jeden np. telefon składa 300 chińczyków , przykręca jedną część i podaje dalej a więc jest mniejsze prawdopodobieństwo pomyłki niż składał by to jeden np. Japończyk .
            Ponadto jeżeli części są odpowiedniej jakości i odpowiednie narzędzia to nawet Chinka w ciąży w dodatku na strychu potrafi złożyć dobry i niezawodny sprzęt.
            SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2

Komentarz

• jar14
              Bywalec
              • 2007
              • 104

a tak pozatym to nie w chinach tylko na tajwanie

Komentarz

• axk
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2027

Zamieszczone przez Tomeksad2
                ... wolałbym żeby na sprzęcie za ponad 2 czy 3k było napisane made in Japan ...
                Chyba tylko aby poprawić swoje samopoczucie, ponieważ pod względem "jakościowym" są to dokładnie takie same produkty spełniające takie same kryteria i normy.

Zamieszczone przez jar14
                a tak pozatym to nie w chinach tylko na tajwanie
                Jeżeli chodzi na przykład o lampy, to model 430EX produkowany jest właśnie w Chinach.
                Ostatnio edytowany przez axk; 16601. Powód: Automerged Doublepost
                EOS + Speedlite

Komentarz

• radmro
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 196

Pomijając już kwestie czysto jakościowe to ja jednak czuję sie lepiej gdy na rzeczach, które kupuję nie widnieje napis "Made in Peoples Rep. of China". I nie hodzi tu o moje samopoczucie tylko tych co zapierdzielają przy taśmie po dziesięć godzin za śmieszne pieniądze podczas gdy prawdziwą kasę czesze management i właściciele firm (gdziekolwiek by one nie miały swoich siedzib - w USA, Japonii czy Polsce). Sorry za OT.
                  5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
                  flickr

Komentarz

• Tomeksad2
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 211

Zamieszczone przez axk
                    Chyba tylko aby poprawić swoje samopoczucie
                    No to też jest ważne. Cena 40D też stała sie bardziej dostępna i mam nadzieję, że nie kosztem jakości.
                    Ostatnio edytowany przez Tomeksad2; 17197.

Komentarz

• Krzychu
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 3611

Zamieszczone przez radmro
                      Pomijając już kwestie czysto jakościowe to ja jednak czuję sie lepiej gdy na rzeczach, które kupuję nie widnieje napis "Made in Peoples Rep. of China". I nie hodzi tu o moje samopoczucie tylko tych co zapierdzielają przy taśmie po dziesięć godzin za śmieszne pieniądze podczas gdy prawdziwą kasę czesze management i właściciele firm (gdziekolwiek by one nie miały swoich siedzib - w USA, Japonii czy Polsce). Sorry za OT.
                      Ale weź pod uwagę że jakby nie zapierdzielali przy tej taśmie to może nie mieli by co jeść ?
                      Pozdrowienia,
                      KZ
                      KZ Aviation Photography

Komentarz

• axk
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2027

Cena 40D też stała sie bardziej dostępna i mam nadzieję, że nie kosztem jakości.
                        W momencie wprowadzania nowych modeli korpusów na rynek cena "starych" jest obniżana, co wynika z działań marketingowych firmy a nie z obniżenia jakości oferowanego produktu.
                        EOS + Speedlite

Komentarz

• Krzychu
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 3611

Mam nadzieję, że obniżenie kosztów produkcji polega na niższych płacach, a nie jakości wyrobu, ale jednak wolałbym żeby na sprzęcie za ponad 2 czy 3k było napisane made in Japan chociaż jak wiadomo wszystko ma prawo się zepsuć.
                          To poszukaj artykułu z wyborczej jak w Polskiej fabryce LCD naklejali naklejki "Made In Japan" LOL
                          Pozdrowienia,
                          KZ
                          KZ Aviation Photography

Komentarz

• Tomeksad2
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 211

Zamieszczone przez Krzychu
                            To poszukaj artykułu z wyborczej jak w Polskiej fabryce LCD naklejali naklejki "Made In Japan" LOL
                            Wiadomo Polak potrafi. Dochodzi jeszcze kwestia motywacji. Jaką motywację ma Japończyk, pracujący za konkretną kasę, a jaką Chińczyk tyrający za miskę ryżu. Procedury procedurami, ale jest powiedzenie "Z niewolnika nie ma dobrego pracownika", chociaż na pewno ktoś na tym łapę trzyma i nie pozwala odwalać chińszczyzny. Obojętnie czy to w Chinach czy w Tajwanie.

Komentarz

• Hermenegild102
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 38

wszystko jest robione w chinach,
                              małe żółte rączki zrobią wszystko szybko za miskę ryżu
                              tak to niestety jest, tania siła robocza
                              dSLR żarówa szkło

Komentarz

Pracuję...