50d czy 5d

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ARN
    Uzależniony
    • 2008
    • 757

Zamieszczone przez airhead
    pod względem budowy 5D i 50D są prawie takie same - 5 ma większy wizjer, ale 50D ekran z LV
    trochę przesadziłeś :-)

Komentarz

• airhead
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2495

Zamieszczone przez ARN
      trochę przesadziłeś :-)
      jak to? przecież różnią jest tylko wizjerem
      Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
      Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• mate00sh
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1312

Zamieszczone przez airhead
        pod względem budowy 5D i 50D są prawie takie same - 5 ma większy wizjer, ale 50D ekran z LV
        Ty tak na serio piszesz?

Komentarz

• aseptyczny
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 30

Zamieszczone przez fahrenheit
          a początek mojego posta kolega czytał, czy jak ma więcej niż 3 zdania to czytasz tylko końcówkę.
          Staram sie czytac czarne, a opuszczac biale.

Co do kolegów, którzy się przesiadą (albo nie na 5d mkII) to będą to może zadbane puchy ale małego przebiegu nie będą miały.
          Chodzilo o to, ze pojawi sie wiecej puszek na rynku, nie o ich stan.

Widzę we wcześniejszych postach aseptycznego,że szuka właśnie za 3k 5d. Ale post cały czas aktualny, więc rozumiem,że nie sypią się oferty.
          Skad ten nawyk szpiegowania, z naszej-klasy?

Przepraszam za początkową zgryźliwość
          Ja za moja nie przepraszam. Zostala sprowokowana.
          facebook.com/aseptyczny

Komentarz

• banan82
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1165

fahrenheit - ja swoja piatke kupilem u Kea-photo z przesylka do UK. Pomimo pochodzenia nic jej nie brakuje Wszystko zalezy od sprzedawcow, ale co jak co Kea byl najlepsze - teraz cos chyba albo splajtowal albo konczy biznes, w kazdym razie z HK czy nie, nie powinno byc problemu.
            5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
            Crazy Apple Fanboy
            Ex Linux User

Komentarz

• djcargo
              Początki nałogu
              • 2007
              • 353

Teraz moja miała mieć 600 klatek. Troszkę za stary jestem żeby w bajki wierzyć, więc sprawdziłem - 3600 klatek.
              Widzę po postach w tym wątku, że kolega ma manię przebiegu. Nie potępiam, rozumiem.
              Ale nie dajmy się zwariować! Aparaty nie leżą w szafach pancernych, wyciągane raz w roku na Boże Narodzenie! Sam bym nie kupił puszki z przebiegiem 120.000 klatek, ale 3600? Nie przesadzajmy, to tyle co nic, jeśli ktoś trochę częściej fotografuje.
              Regulamin pkt 8.

Komentarz

• Adam_O

Witam
                Podłączę się do tematu bo mam ten sam problem, tyle że ja aktualnie siedze w systemie Minolty i zamierzam zmienić na Canona. Jak kolega z pierwszego posta robię zdjęcia amatorsko a może bardziej hobbistycznie .
                Od razu powiem że najbardziej mi zależy na ładnych zdjęciach portretowych, zarówno w plenerze jak i pomieszczeniach. Dlatego z miejsca chcę zainwestować w 85/1.8, 50/1.8 oraz T 17-50/2.8. Do tego wszystkiego będzie jeszcze S 150-500/5-6.3, ponieważ niedługo wybieram się na safari (w przypadku safari chyba bym wolał mnieć cropa ale mnie poprawci jeśli się mylę).
                Powiedźcie czy z tymi szkiełkami będzie duża róźnica w zdjęciach pomiędzy 50d a 5d ?

Komentarz

• djcargo
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 353

Tamron 17-50/2.8 nie będzie Ci działał z 5d. Jeśli już to T 28-75/2.8
                  Regulamin pkt 8.

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18793

T 17-50 to szkło z polem krycia pod cropa więc stosowanie go w 5D ma znikomy sens.

Edit: kolega był szybszy .
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• MM-architekci
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2227

efekt podpiecia pod 5d tamiego 17-50 ;]

na safari pewnie crop by sie lepiej sprawdzil ale i tak wolal bym 5d
                      no comment...

Komentarz

• fahrenheit
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 360

w pełnie się z djcargo zgadzam i ma wiele manii, akurat m.przebiegu
                        nie zauważyłem,ale widocznie też. Nie chodzi,że 3600 to dużo, ale jak pisze ktoś na aukcji 600 to niech bierze za to odpowiedzialność. Mój post był w formie ostrzeżenia przed lekko używanymi, właśnie na gwiazdkę tylko aparatami z małym przebiegiem, bo potem się okazuje,że miało być mało, albo ktoś podaje orientacyjnie a w rzeczywistości puszka już przebieg ma. Ten sam człowiek oferował wcześniej puszkę z 40k i zarzekał się,że więcej nie ma. Pisałem o niej wcześniej, wyglądała jakby ją papierem ściernym popieścić. Dobrze że wtedy nie uwierzyłem, bo strach pomyśleć ile mogła mieć przebiegu. Ale sprawę,że sprzedawcą wyjaśniłem i mógłbym go polecić acz niesmak został

Komentarz

• Adam_O

No dobra. Więc jeśli bym wybrał 50d to wezmę T 17-50 a jeśli 5d to T 28-75/2.8 lub C 17-40/4.
                          Dalej jednak nie wiem które body lepiej wybrać.
                          Zapomniałem dodać że potrzebuję w pełni używalne iso 800 ale 1600 też będzie mile widziane.
                          Najchętnie zobaczyłbym zdjęcie z tych dwóch body z podpiętym 85/1.8 (oczywiście to samo ujęcie).

Komentarz

• Blindseeker
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 522

Zamieszczone przez Adam_O
                            No dobra. Więc jeśli bym wybrał 50d to wezmę T 17-50 a jeśli 5d to T 28-75/2.8 lub C 17-40/4.
                            Dalej jednak nie wiem które body lepiej wybrać.
                            Zapomniałem dodać że potrzebuję w pełni używalne iso 800 ale 1600 też będzie mile widziane.
                            Najchętnie zobaczyłbym zdjęcie z tych dwóch body z podpiętym 85/1.8 (oczywiście to samo ujęcie).
                            Ja bym zdecydowanie brał 5d.

Komentarz

• airhead
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2495

akurat jeżeli chodzi o safari to 50 będzie dużo lepszy (Af i szybkość), ale do wszystkiego innego lepszy będzie 5D - to naprawdę udany aparat
                              Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                              Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Tomek S.
                                Dopiero zaczyna
                                • 2008
                                • 37

Zamieszczone przez brodaty
                                Bawię się amatorsko, ale przez kilka lat przyzwyczaiłem się do starej 5. Teraz mam 400d, t.28-75, c.70-300is i s.10-20. W puszce tej czegoś mi brakuje, zdecydowanie zle lezy w ręku, brak punktowego pomiaru światła i ogólnie to nie to. Pierwotnie myślałem o kupnie uzywanego 5d, a obecnie biorę pod uwagę 50d. W 50d zmienili procesor i poprawili dynamikę, na szybkości strzelania na sek. tak bardzo mi nie zalezy. Z jednej strony co nowe to nowe, a z drugiej strony FF. Sigmę ewentualnie zamienię na canona 17-40 jeżeli kupię 5d. Ale tak naprawdę nie wiem na co się zdecydować. Po nowym roku ceny powinny przynajmniej trochę zjechać, ale problem wyboru pozostaje. Z czego będę bardziej zadowolony, co da lepsze efekty mojej zabawy naprawdę nie wiem.
                                Po przeczytaniu stwierdzam, że z piątki będziesz zadowolony.
                                Bawiłeś się piątką i przesiądź się na ... . Dobrze leży w dłoni, punktowy pomiar światła, a szybkość strzelania jest "dla Ciebie" wystarczająca. :smile: Jak wiesz pełna klatka daje możliwość uzyskania płytkiej głębi ostrości. (w końcu miałeś/masz FF który do tego Cię przyzwyczaił -EOS5) :smile:
                                Jeśli masz jakieś pytania wal na pw. chętnie odpowiem.
                                Pozdrawiam Tomek
                                Ostatnio edytowany przez Tomek S.; 14377.
                                Umiejętność wykorzystania w pełni tego co posiadamy jest wspaniałym darem, który otrzymujemy z rąk stwórcy.
                                Tomek S.

Komentarz

Pracuję...