^^^^ Nie wiem ale ja też się spotkałem z zasadą, że zwrotów w zwykłych sklepach nie ma (wysyłkowo do 10 dni). Może coś się ostatnio zmieniło?
Fotopanorama kraków Problem!
Zwiń
X
-
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
-
No to kierownik nie zna prawa. To że w zwykłym sklepie mozesz oddać towar t o jest tylko i wyłącznie ich grzeczność.Skoro mowisz to wiesz, nie bede sie spieral.
Ostatnio oddawalem pare rzeczy do ZARY i tam wyraznie jest napisane przy kasie, ze klient ma prawo oddac towar do 30 dni, bez podania przyczyny, jesli towar nie nosi sladow uzytkowania.
Podana tez jest podstawa prawna, ktorej nie chcialo mi sie zapisywac.
Na pytanie o 30 dni, kierownik odparl, ze takie jest w polsce prawo i oni sie do tego stosuja.
A to ze ktos tam sobie napisze, ze nie przyjmuje zwrotow, to moze sobie wsadzic w buty. Bedzie wyzszy.
Co do podstawy prawnej to jest to ustawa o szczególnych zasadach sprzedaży konsumenckiej z lipca 2002.Komentarz
-
Z tego co mi wiadomo: ZAWSZE jest 10 dni na zwrot towaru zakupionego przez internet z tytulu niezgodnosci towaru z umowa (kiedys nazywalo sie to rekojmia) natomiast sklepy realne w ktorych kupujemy na zywo ustalaja taki regulamin osobno wg wlasnych kryteriow, wiec moze byc zwot ale nie musi
(jesli tak okres moze sie roznic) nie ma reguły. I dlatego np fotojoker ustalil sobie ze nei przyjmuje zwrotow bo w momencie zakupu kupujacy zna towar a wiec jest on zgodny z umowa gdyby sprzedawal on line musialoby byc prawo zwrotu 10 dni
A ja mam canona...
Komentarz
-
Dokladnie jest tak jak piszesz neat.. dlatego jesli chodzi o sprzet to w Fotojokerze moja noga wiecej nie postanie. Karty czy jakies drobiazgi to ok.. szklarnia i aparaty napewno nie Ostatnio w FJ w Galerii krakowskiej klient kupil obiektyw Tamrona, na nic zdaly sie tlumaczenia ze obiektyw niepoprawnie ostrzy a zakupil go wczoraj. Odeslano go do serwisu Fototechnika w Trojmiescie.
Natomiast jesli chodzi o zwrot, to np siec Saturn stosuje zasade, ze sprzet mozna oddac ale nie ma zwrotu pieniedzy, ale wymiana na inny towar w tej samej cenie lub wyzszej z koniecznoscia doplaty. Mozna oczywiscie i tanszy ale nie oddaja roznicy. Natomiast jesli chodzi o sam zwrot to nie robia najmniejszych problemow. Szkoda tylko ze jest to jakby zmuszanie klienta zeby i tak i tak wydal kase w danym sklepie. Bo co z tego ze np oddam obiektyw a taki jaki bym chcial po prostu nie ma na stanie? Musze kupic cos innego wtedy.
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żalujeKomentarz
-
Co innego zwrot bez podania przyczyny a co innego jesli sprzet jest niesprawny.
Co do rekojmi: Nabywca nie musi (jeśli na rzecz udzielono gwarancji) korzystać obowiązkowo najpierw z niej. czyli można pierw awanturowac sie u sprzedawcy z tytułu rekojmi LUB u producenta z tytuły gwarancji. Ale to nabywca decyduje z czego skorzysta.Komentarz
-
Kupowałam u nich aparat, odbierałam na miejscu, przyjechałam po sprzęt z Katowic, Pan obiecał dosłać podbitą gwarancję i instrukcję obsługi w języku polskim, mimo licznych telefonów się nie doczekałam. Życzę powodzenia w pertraktacjach i będę czekać na dalszy rozwój sprawy
Komentarz
-
I tak i nie, obawiam sie ze nawet w sadzie sprawa bylaby przegrana jesli np w takim fotojokerze kupimy na miejscu np obiektyw, nie mamy pretensji a po powrocie do domu zauwazamy, ze okaz jest zepsuty - niestety zostaje serwis gwarancyjny
??: zycze pomyslnego rozwiazania sprawy dla autora watku!
Inna rzecz nie ma juz takiego pojecia jak rekojmia, obecnie jest niezgodnosc towaru z umowa, tak poinformowal mnie prawnik do ktorego zwrocilem sie o pomocA ja mam canona...
Komentarz
-
W sądzie sprawa jest wygrana od kopa. Nawet sądu nie trzeba. Zwykle wystarcza mediator z federacji konsumentów.Komentarz
-
Komentarz
-
Przepraszam ze nie pisałem i przepraszam za niejasności. A wiec tak w dniu zakupu 23.08.08 no wiecie jak jest cieszyła się obiektywem itd wiec nie zwróciła uwagi czy są wszystkie papiery czy tez ich nie ma. Awaria wystąpiła jakoś 11.09 wiec 13.08 zaniosła do sklepu obiektyw zapakowany tak jak był zapakowany w momencie zakupu. Była przekonana (właścicielka) ze paragon wystarczy. Pani w sklepie przyjęła nie sprawdziła zawartości i wysłała. Obiektyw leży już miesiąc na żytniej bo Ci czekają na decyzje co robić czy płacić (330zł) czy czekać na gwarancja która nie była dostarczona przy zakupie . Na ten moment koleżanka była już 2 razy w sklepie i zawsze odsyłana jest z kwitkiem, tzn każą jej przyjść jak zadzwonią ale jeszcze ani razu nie zadzwonili...Teraz zasadnicze pytanie czy jest szansa na odzyskanie karty gwarancyjnej?Komentarz
-
Niech kupująca powoła się na rekojmię. To jest co innego i karta gwarancyjna nie jest konieczna. Powinien wystarczyć paragon.Komentarz
-
Hmm dobra dzięki. czyli co powinna pojsc do sklepu i powołac sie rekojmię a oni zalatwia reszte z serwisem?Komentarz
-
iktorn92 - napisz czy znajoma kupujac wyszla tylko z obiektywem? rozumiem ze gwarancji nie ma, czy jest jakas umowa ze sklepem spisana na papierze? Przed 2 tyg kupilem nowego gripa CANON w pewnej firmie na umowie widnialo nie ma zwrotow w przypadku kupna osobistego jedynie 10 dni z tytulu niezgodnosci towaru z umowa przez zakup online
Madry Polak po szkodzie, powodzenia zycze !
canis_lupus - wprowadzasz w blad, nie ma takiego terminu prawnego jak rekojmia...A ja mam canona...
Komentarz
-
Rękojmia – odpowiedzialność sprzedającego względem kupującego za wady fizyczne oraz prawne sprzedawanej rzeczy. W polskim prawie cywilnym jest uregulowana w art. 556-576 Kodeksu cywilnego) przy umowie sprzedaży, ma również odpowiednie zastosowanie do innych stosunków prawnych. W przypadku sprzedaży rzeczy ruchomej z udziałem konsumentów stosuje się niezgodność towaru z umową (Ustawa z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu Cywilnego (DzU 2002 Nr141, poz.1176)).Komentarz
-
Tak kupując wyszła z pudełkiem oraz instrukcja obslugi i paragonem oraz obiektywem lecz nie miała gwarancji... taki szkopuł..iktorn92 - napisz czy znajoma kupujac wyszla tylko z obiektywem? rozumiem ze gwarancji nie ma, czy jest jakas umowa ze sklepem spisana na papierze? Przed 2 tyg kupilem nowego gripa CANON w pewnej firmie na umowie widnialo nie ma zwrotow w przypadku kupna osobistego jedynie 10 dni z tytulu niezgodnosci towaru z umowa przez zakup onlineKomentarz
Komentarz