Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Bardzo proszę o poradę, zamierzam otworzyć profesjonalne studio/atelier fotograficzne, pytanie jak to zrobić krok po kroku?
Moja specjalizacja to ludzie, portret, etc. czyli wszystko nakierowane na człowieka.
Interesuje mnie w szczególności:
1. Jak zabrać się za stworzenie profesjonalnej strony WWW?
2. Na co zwrócić uwagę przy wyborze lokalu w Warszawie?
3. Jakie wyposażenie powinienem nabyć do ww projektu?
4. Jakie kroki podjąć aby stworzyć od zera coś profesjonalnego?
Wiem, że to temat rzeka ale od czegoś trzeba zacząć, może wśród Was są osoby, które już przeszły ten etap. Na razie poza talentem i podstawowym sprzętem foto (sorry, że nieskromnie) nic więcej nie robiłem w tym temacie.
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i porady.
Fotografia jest super, ale jeszcze lepsze jest możliwość dzielenia się swoją pracą, zarabianie na tym, dobre hobby i dawanie ludziom ich własnego piękna...
Patrząc po stopce, to z funduszami raczej problemów nie będzie... Proponuje poszukać lokalnego dystrybutora firm Bowens czy Hensel - on doradzi czego potrzebujesz do swojego studio pod względem oświetlenia i pewnie nie tylko.
Jeśli chodzi o lokal, to nie znam wawki, ale jeśli chodzi o lokal, to pomieszczenie do pstrykania wg. mnie minimum 10mx10m (wygodna praca na 85mm) x 4m(minimlna wysokość).
"Stopka" jak wiecie to nie wszystko, można mieć sprzet i nigdy nie wyjść z ukrycia, ja powoli dorastam do tego aby zacząć coś robić na poważnie, potrzebuję Waszych rad jak powietrza i to nie jest żart. Jak wiecie lepiej jest zapytać i zawsze można się czegoś nauczyć.
Jak będziesz w krakowie, zapraszam do mnie, pokaze Ci co i jak na podstawie własnego. Trudno jest napisac, lepiej pokazać i od razu chwycisz co jest ważne a co nie...
Sprzęt to podstawa, ale fizyka działa wszedzie tak samo... dlatego sensowne wydane pieniądze potem owocują...
Studio to nieco inna zabawa w fotografię, tutaj, każdy detal od razu wychodzi na zasadzie dobrze - źle - studio to wiecej pracy i duzo wiecej przygotowan do sesji...
Zapraszam do krakowa.
Ps. W przygotowaniu mamy cykl wykładów o kompozycji, mapie kolorów i cieni. Zajecia poprowadzi jeden z czołowych polskich artystów. Nie zdradzam jeszcze kto bo rozmowy trwają. Warsztaty będziemy prowadzic takze w warszawie wiec bedziesz miał okazje dowiedziec sie bardzo duzo waznych i ciekawych elementów z zakresu kompozycji ... itd.
1. Jak zabrać się za stworzenie profesjonalnej strony WWW?
Jest kilka opcji:
- dla ambitnych - uczysz się xhtml/css/php/sql i piszesz stronę od zera, według własnych potrzeb
- dla wygodnych - szukasz darmowego systemu cms
- dla leniwych - znajdujesz firmę która zrobi stronę za rozsądne pieniądze
Jest kilka opcji:
- dla ambitnych - uczysz się xhtml/css/php/sql i piszesz stronę od zera, według własnych potrzeb
- dla wygodnych - szukasz darmowego systemu cms
- dla leniwych - znajdujesz firmę która zrobi stronę za rozsądne pieniądze
Co do wersji dla ambitnych mówię od razu. Jak nigdy nie programowales to nie dasz rady no chyba ze po pol roku nauki Szczególnie mam na myśli CSS który lubi sie zachowywać w każdej przeglądarce inaczej Mimo poprawnego użycia DOCTYPE zgodnego z W3C strony potrafią sie rozjeżdżać z różnych względów. Zreszta nie będe sie tu rozwodził nad tym ale wg mnie osoba, która nigdy tego nie robiła za bardzo nie ma sie za co brać. Chyba, że użyje photoshopa i zapisze for WEB ze slice toolem a grafike potrafi zrobic to pozniej tylko zrobic iframe i bedzie staromodna strona tabelkowa zupelnie nie dynamiczna. Wszystko co ma być choć nieco bardziej rozwinięte to już spore naklady pracy.
A co do CMSów to nei wiem nigdy nie probowałem niczego darmowego.
Dla leniwych opcja najlepsza dla osoby, ktora nie wie jak za to sie zabrać pytanie tylko co dla kogo jest rozsądną ceną ???
Napisz jakie masz wymagania co do strony jakie ma mieć funkcje, możliwości.
Ja właśnie skończyłem strone na prace mgr ale klient nie życzy sobie żebym umieszczał linki dopoki nie bedzie działać oficjalnie. Graficznie to moze nie cudo ale wymagała sporo pracowitości. Wszystko na tej stronie dziala na bazie ajaxa więc naprawde trzeba sobie zdać sprawe, że cena rośnie proporcjonalnie do wymagań i funkcjonalności A i napisałem jeszcze do tego program w c# do obsługi i to taki całkiem podstawowy Strona sluzy do sprzedaży odbitek przez www. Myślę, że mogłbym to nawet gdzieś indziej zaimplementować i sprzedać JAk sie już obronie to zrobie może wersje demo
EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta
Sądzę, że wersja dla leniwych, macie jakieś namiary, linki na kreatorów takich serwisów www w wersji "pod klucz". Prawdę mówiąc jeszcze nie widziałem strony która by mnie zachwyciła swoją treścią, sposobem prezentacji prac etc.
Druga kwestia dla mnie równie ważna czyli studio. Macie może jakieś zdjęcia z wewnątrz takich miejsc, jak są urządzone, wyposażone...?
Trzecia kwestia to uruchomienie całości, promocja, zdobycie zainteresowania wśród innych agencji, potencjalnych modeli, etc.
Moim zdaniem trzeba szukać możliwości wyjścia do ludzi ze swoją pracą a nie tylko trzymać zdjęcia na dyskach.
Co do urządzenia studia i wyposażenia polecam książkę: Fotografia studyjna Michaela Freemana, teraz jest bardzo trudno dostępna bo ostatnie wydanie było chyba w 1993, ale dla chcącego nic trudnego.
Orany.
Skoro ,,powoli dorastasz'' by zacząć być profesjonalistą, to również powoli zacznij się nim stawać.
Od razu nie zbudujesz studia, nie zrobisz tego na podstawie rad. A jeśli mimo wszystko zrobisz, to wejdziesz do środka i nie będziesz wiedział co począć. Potrzebne Ci będzie doświadczenie.
Opracuj temat do zdjęć, wynajmij studio, model(k)i, wizażyst(k)ę, albo marwych natur ponaprzynoś i przedmiotów do fotgrafowania i zaczynaj. Poproś właściciela studia o pomoc, pytaj o wszystko.
Zobacz w jednym studiu jak jest, w drugim, albo załap się na parę sesji jako asystent, pooglądaj na czym to polega.
Kup małe lampy, porób drobne pakszoty w domu, zobacz co się dzieje ze światłem. Potem kup większe lampy i więcej akcesoriów do nich i kombinuj dalej. Jak Ci będzie za ciasno, to będziesz wiedział o ile więcej miejsca potrzebujesz, oraz jakiego lokalu Ci potrzeba. Jak już w nim wszystko sprawdzisz, potestujesz i zrobisz sporo zdjęć, będziesz z kolei wiedział, jakiego sprzętu musisz dołożyć, aby pracowało się wygodniej i wydajniej. Tak, wygodniej, a nie w ogóle. Bo zawsze można wykombinować coś z niczego, można przy lichych halogenach z parasolkami i kawałem styropianu robić świetne zdjęcia studyjne. Drogi sprzęt jedynie znacznie ułatwia pewne działania, ale musisz się samemu dowiedzieć jakie oraz co chcesz przy pomocy tego sprzętu osiągnąć.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez Zbigu
Jak się posunąć do przodu?
Zdjęcia rób!
Ostatnio edytowany przez minek; 1151.
Powód: Automerged Doublepost
Co do urządzenia studia i wyposażenia polecam książkę: Fotografia studyjna Michaela Freemana, teraz jest bardzo trudno dostępna bo ostatnie wydanie było chyba w 1993, ale dla chcącego nic trudnego.
ta ksiazka jest chyba w emulu?
sam jestem laikiem w kwesti swiatla studyjnego ale jesli chodzi o wyglad studia to polecam strobist.com, sam tez chetnie odwiedzilbym prawdziwe studio zeby zobaczyc co jest wazne, ile swiatla jak to wyglada, teoria bez praktyki jest ulotna
Komentarz