Kabel synchro - uniwersalny?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • endrju
    Początki nałogu
    • 2008
    • 275

Kabel synchro - uniwersalny?

Interesuje mnie kabel, jak powyższy, jednak nie dla Canona, ani tym bardziej Pentaksa, Olympusa czy Nikona.

Chcę podłączyć swoją starą lampę zwykłym kabelkiem, gdyż wystający z niej kilkunastocentymetrowy kikut mi nie wystarcza.

Allegro przeczesane, sklepy także.

Nie produkują już takich? :/
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Owszem, teoretycznie mógłbym kupić np. kabel dla lamp Canona i mieć go na przyszłość. Ale na razie nie potrzebuję „tyle” przepłacać.
    Ostatnio edytowany przez endrju; 17484. Powód: Automerged Doublepost
    C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
    &
    C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)

:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody
  • merger
    Uzależniony
    • 2006
    • 619

no w czym problem kupujesz/zdobywasz koncowke pc, kupujesz kabel mono, tniesz koncowke od starej lampy. lutujesz wszystko razem i masz kabel synchro dowolnej dlugosci..
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Komentarz

• endrju
      Początki nałogu
      • 2008
      • 275

Niestety, w miejscu w którym przebywam (patrz: profil ) nie mam dostępnych narzędzi potrzebnych do wykonania tego.

Idealnym rozwiązaniem byłby właśnie kabel synchro z gniazdka w aparacie do stopki lampy, ale pytanie nadal aktualne: gdzie go dostać? Chcę zapłacić, ale nie za kabel do lamp Canona...

Chyba, że ktoś chciałby wykonać coś takiego solidnie za rozsądne pieniądze.
      C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
      &

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Zamieszczone przez endrju
        Interesuje mnie kabel, ...
        Chcę podłączyć swoją starą lampę zwykłym kabelkiem, gdyż wystający z niej kilkunastocentymetrowy kikut mi nie wystarcza.
        Allegro przeczesane, sklepy także.
        kostka + kabel PC-PC + gorąca stopka:

http://www.allegro.pl/item380042031.html
        http://www.allegro.pl/item380972666.html
        http://www.allegro.pl/item383821245.html
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• endrju
          Początki nałogu
          • 2008
          • 275

Nie pomyślałem o takim rozwiązaniu

W zasadzie to wystarczyłby mi kabel synchro (tylko znacznie krótszy ) i gorąca stopka - C40D ma wyjście nań.

Dzięki. Czasami na najprostsze rozwiązania najtrudniej wpaść...
          &

Komentarz

• endrju
            Początki nałogu
            • 2008
            • 275

Zastanawiam się jeszcze - czy dla moich zastosowań (kierowanie lampy bez ruchomej głowicy na odbicia od ścian itp.) oraz czasami doświetlanie w terenie nie lepsza będzie fotocela, jak chociażby ta na Allegro?

Nawet wyszłoby taniej, niż skompletowanie w/w zestawu.
            Nie korzystałem wcześniej z fotoceli - czy trzeba błyskać bezpośrednio na nią, czy zareaguje też na światło odbite?
            &

Komentarz

• gwozdzt
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 5780

Zastanawiam się jeszcze - czy dla moich zastosowań (kierowanie lampy bez ruchomej głowicy na odbicia od ścian itp.) oraz czasami doświetlanie w terenie nie lepsza będzie fotocela, jak chociażby ta na Allegro?
              http://www.allegro.pl/item384142252.html

Nawet wyszłoby taniej, niż skompletowanie w/w zestawu.
              Ta fotocela jest dla Ciebie nieprzydatna, ponieważ nie da się wyłączyć przedbłysku lampy wbudowanej i lampa na tej fotoceli po prostu błyśnie za wcześnie.

musiałbyś szukać fotoceli, która potrafi zareagować na drugi błysk (lub z opóźnieniem). np:
              http://www.allegro.pl/item385443721.html

ale to już przestaje być opłacalne.

Nie korzystałem wcześniej z fotoceli - czy trzeba błyskać bezpośrednio na nią, czy zareaguje też na światło odbite?
              w pomieszczeniach zareaguje również na odbite (im mniejsze i ciemniejsze pomieszczenie tym lepiej).

na zewnątrz tylko bezpośrednio.
              Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

Pracuję...