UWAGA oszuści na Allegro.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Krzychu
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3611

Zamieszczone przez rene
    Może np... hmmm... niech pomyślę... hmmmm... BRAK ALTERNATYW??
    No i ? Jeszcxe raz powtorze druga czesc pytania - jest jakis przymus ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Komentarz

• Tomasz1972
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3042

Proponuję załóżyć własny serwis aukcyjny, utrzymywać potężne serwery i nie brać opłat

Komentarz

• lukep
        Początki nałogu
        • 2006
        • 387

Tak, raz zglosilem i odpowiedzieli wielkim echem...
        Po drugie ten serwis wycofa.pl, nie jest w pelni wiarygodny, nie podaje wszystkich wycofanych aukcji. Wiem, bo podalem login z ktorego w ostatnim czasie byly wycofane oferty z licytacjami i nie podal ich, wiec...

Zdrowko

Komentarz

• gwozdzt
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 5780

Zamieszczone przez lukep
          wycofa.pl, nie jest w pelni wiarygodny, nie podaje wszystkich wycofanych aukcji. Wiem, bo podalem login z ktorego w ostatnim czasie byly wycofane oferty z licytacjami i nie podal ich, wiec...
          moze byłeś zbyt szybki :-)

Zamieszczone przez http://www.wycofa.pl
          UWAGA: Dane o zakończonych aukcjach pojawiają się na wycofa.pl po ok. 2 tygodniach.
          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• piast9
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3267

Zamieszczone przez rene
            Może np... hmmm... niech pomyślę... hmmmm... BRAK ALTERNATYW??
            Ile razy już to słyszałem... Nie mam pieniędzy na program więc ukradnę. Nie ma w Polsce autostrad to po szosie jadę 150. Nie rozumiem takiego toku myślenia.

Można:
            - korzystać z ebay
            - założyć swój sklepik internetowy
            - zająć się inną działalnością
            650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• rene
              Początki nałogu
              • 2006
              • 283

Trzy razy się przymierzałem do riposty, ale po zastanowieniu uznałem - szkoda mojego czasu, bo ta argumentacja jest po prostu niegodna mojej uwagi

Komentarz

• marfot
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 4605

Allegro oferuje ciekawą atrakcję: "aukcja prywatna". Jak rozumiem jest to forma zawierania transakcji poza serwisem. Każda moja próba ( 3 razy) uzyskania "pozwolenia" na uczestnictwo w aukcji kończyła się propozycją transakcji poza Allegro. Tak wydałem łącznie ok. 11k zł, wszystko było OK ale jakieś wrażenie ryzyka pozostaje.
                Zamieszczam taką refleksję akurat w tym wątku - podkreślam sam nie zostałem oszukany w takiej transakcji.
                Ostatnio edytowany przez marfot; 13342.
                https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Max78
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 172

1jac - Witam :, dzieki za odpowiedz
                  W moim przypadku rowniez jest to odsetek (ponizej 1%), niemniej - zdarzylo sie. W calej kwocie transakcji zawartych przez serwisy aukcyjne, to nieduza wartosc, ale niesmak pozostaje (podkreslam - ten najwiekszy przypadek to moj pospiech z racji dluzszego wyjazdu)).

Coz - nigdy 100% nie ma

Allegro - jest jedna alternatywa - Ebay.
                  Jakos obslugi jest moim zdaniem slabsza niz w Allegro.
                  Poza tym jak wiecie - Allegro to takze firma i aby istniec musi zarabiac.
                  Mnie bardziej wkurzaja osoby, ktore wygraly aukcje, a potem przez kilka-kilkanascie tygodni trzeba sie z nimi 'bujac' aby w koncu sie dowiedziec, ze nie zaplaca :/
                  Wycofujacy aukcje przed czasem - tepic! Zglaszac do Allegro i dzwonic do nich! Uswiadamiac, ze jesli beda mieli tak kiepska obsluge (zero reakcji), to traca tylko klientow (z ktorych zyja!)
                  ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...

Komentarz

• axk
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2027

"Aukcja prywatna" może ale nie musi być formą zawierania transakcji poza Allegro. Jest to bardzo wygodna forma aukcji w której uczestniczy tylko "wybrany" kupujący z którym możemy się dokładnie umówić co do sfinalizowania transakcji. "Aukcję prywatną" strosuje się także aby zaoszczędzić na prowizji np. sprzedający i kupujący umawiają się iż cena przedmiotu wystawionego na aukcji będzie wynosiła 10% jego faktycznej wartości. Kupujący wpłaca kwotę na którą umówił się ze sprzedającym a sprzedający płaci dużo mniejszą prowizję. Kupujący może kupić sprzęt taniej o tą właśnie różnicę w prowizji. Oczywiście zawsze istnieje ryzyko takiej transakcji ale to już inny temat.
                    Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
                    EOS + Speedlite

Komentarz

• marfot
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 4605

Dla mnie prośba o udział w "aukcji prywatnej" kończyła się taką umową "mailową" ze sprzedającym, że ja przelewam kwotę podaną w "Kup teraz" + koszty przesyłki a on po otrzymaniu pieniędzy czuje się zobowiązany do przesłania mi towaru. Allegro nic o tym nie wie. Na czym polega moja "wygoda" takiej transakcji to nie wiem. Komfort psychiczny po przelaniu pieniędzy na konto podane w mailu bez żadnych dowodów transakcji też jest taki sobie. Tak było za każdym razem z różnymi sprzedającymi. Jak sobie popatrzeć na Allegro to zakup C 10-22 na innej aukcji niż prywatna to unikat.
                      EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Tomasz1972
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3042

Aukcje prywatne są b.wygodną formą sprzedaży i sam taką stosuję w przypadku :
                        gdy towaru nie mam na stanie, ale mam już zamówiony i nie wiem kiedy do mnie dotrze ( mogę o tym porozmawiać z kupującym i jeśli się na to zdecyduje, to udostępniam licytację, itd.)
                        gdy sprzedaję usługę i ważne jest wcześniejsze ustalenie terminu (unikam sytuacji, gdy ktoś nie doczytał że taki termin musi ustalić przd licytacją i licytuje)

Komentarz

• axk
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2027

"Wygodna" ponieważ klient który kupuje towar nie jest przypadkową osobą licytującą. Można wystawiając "aukcję prywatną" skontaktować się z klientem, uzgodnić wszelkie szczegóły płatności, uzyskać informację o wypłacalności (choć nie zawsze jest to wiarygodne), jednym słowem zmniejsza to prawdopodobieństwo iż po aukcji będziemy się np. "szarpać" z przypadkowym kupującym aby uregulował należność. Zmniejsza prawdopodobieństwo lecz wcale go nie eliminuje. Przeprowadziłem kilka aukcji prywatnych i moim zdaniem jest to wygodna forma sprzedaży dająca większe możliwości niż zwykła aukcja.
                          EOS + Speedlite

Komentarz

• lukep
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 387

A najbardziej popularna forma unikania placenia prowizji od sprzedazy (prywatna) i tyle, poza oczywistymi wyjatkami - podkreslam nielicznymi.

Komentarz

• marfot
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 4605

Ponieważ nie rozumiem walorów aukcji prywatnej z punktu widzenia kupującego to już nie próbuję ubiegać się o zaszczyt dopuszczenia do takich "aukcji " i zwyczajnie je olewam. W innych dziedzinach, gdzie też wydałem trochę kasy (audio, rower) ta elitarna forma jakoś nie występuje. Jak zakup był gruby to pewnie że trzeba się było jakoś skontaktować ale transakcja miała jakąś cywilizowaną formę, pieniądze przelewałem na podstawie zakończonej aukcji na Allegro, wszystko miało pozory formalności. Czułem się z tym lepiej i tyle.
                              Przy aukcjach prywatnych dowiadywałem się od sprzedającego, że towar może być tak tani jak w "Kup teraz" bo pomija się prowizję Allegro. Mam przelać pieniądze i czekać na towar. Jako jedyne moje "zabezpieczenie" wymyśliłem sobie podanie w tytule przelewu nazwy towaru. Takie sobie...
                              Ostatnio sprzęt foto kupowałem za "pośrednictwem" priva na CB i wszystko było OK chociaż formuła ta sama.

Komentarz

• axk
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2027

Przyglądając się aukcji prywatnej z innej strony może się okazać iż to sprzedający może stać się ofiarą a nie klient. Załóżmy iż przedmiotem aukcji jest dobry obiewktyw Canona serii L, czyli sprzęt liczony w tysiącach złotych. Sprzedający korzysta z aukcji prywatnej, umawia się z kupującym dajmy na to iż cena "Kup Teraz" będzie wynosiła 100 zł, a faktycznie klient ma przelać 3000 zł (oczywiście chodzi o zmniejszenie kosztów prowizji). Kupujący oczywiście robi przelew tylko że ... na rzeczywistą wylicytowaną kwotę czyli 100 zł. I w tym momencie zaczyna się zabawa. Kupujący pod pretekstem zawiadomienia odpowiednich organów domaga się wydania sprzętu za wylicytowaną kwotę. Z punktu widzenia Allegro aukcja zakończyła się sprzedażą czyli zawarciem umowy kupna-sprzedaży. Oczywiście sprzedający może przedstawiać jako materiał dowodowy zapis korespondencji z kupującym ale to kupujący ma mocniejsze argumenty jako iż po jego stronie stoją dowody w postaci "podkładki" Allegro, a taki dowód napewno jest bardziej wiarygodny niż zapis korespondencji.

Oczywiście pomijam tutaj kwestię ryzyka jakie bierze na siebie sprzedający w momencie zaproponowania takiego układu. Jak widać z aukcją prywatną wiąże sie niebezpieczeństwo zarówno dla kupującego jak i sprzedającego.
                                Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
                                EOS + Speedlite

Komentarz

Pracuję...