Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam,
Mam pytanko czy opłaca sie zakupić obiektyw w Japonii (Tokyo) ? Mam taką możliwość tylko jeszcze nie znam cen no i nie wiem co później z gwarancją. Chcę zakupić szkiełko Canon 70-200 F/2.8. Kto mi może napisać coś na ten temat to będę wdzięczny :-) Pozdrawiam!
Czy się opłaca, to kwestia ceny. Gwarancja w Polsce nie będzie działała. No i pamiętaj, że jeśli będzie wysyłka a nie transport własny, to jest duże prawdopodobieństwo, że odpowiednie służby doliczą Ci cło i VAT.
Transport będzie własny... Z gwarancją to tak myślałem, że będzie problem, ale w sumie to szkoło chyba raczej nie jest awaryjne co? A poza tym mam znajomych w Tokyo więc zawsze mogę im to przesłać żeby dali do serwisu.
Wszystko się potrafi czasem popsuć. Tam są elementy mechaniczne, elektryczne i elektroniczne. Co nie zmienia faktu, że przy dobrej cenie sprowadzanie może się opłacać nawet mając w perspektywie ewentualne odsyłanie na drugi koniec świata lub płatną naprawę. Ja właśnie w tej chwili czekam na kolegę, który pod koniec przyszłego miesiąca przywiezie mi z USA 70-200L. Szkło już kupione i leży u niego na półce. Strasznie to denerwujące
Z tego co widze na polskich stronach internetowych, to ceny w Japonii sa troche (albo duzo - w przypadku nowosci) nizsze, tzn. normalna cena w sklepie Japonskim jest porownywalna z najtansza dostepna cena w Polsce, a mozna poszukac taniej.
Takie japonskie Ceneo czy Skapiec to kakaku.com jesli chodzi ci o obiektywy to http://kakaku.com/sku/pricemenu/lens.htm
Ale wiekszosc z tego to sa sklepy wysylkowe (czyli nie mozesz pomacac przed zakupem). Jesli jestes w Tokio to mozesz sie przejsc po Akihabarze (ostatnio zeszla na psy, ale jak sie zejdzie z glownej ulicy, to mozna znalezc malutkie sklepy, w ktorych mozna pomacac sprzet. Ja sie przyznam, ze kupuje w Yodobashi (www.yodobashi.com najwiekszy sklep na Akihabarze, przy dworcu JR) co prawda to jest sklep, ale mozna troche pomacac przed zakupem, ceny tez nie sa zbyt rewelacyjne (tzn. 40D mozna kupic ze zwrotem za okolo 2500 zl z tego jeszcze mozna odjac 13% w punktach, czyli okolo 2200, ale obiektywy nie sa juz w takiej dobrej cenie, (interesujacy mnie, 2.8 bez IS kosztuje podobnie) 70-200 L IS F4 tam kosztuje okolo 3200 zl (minus 13 %), a w najtanszym z kakaku okolo 2600 , czyli okolo 200zl taniej), ale zawsze jest tam bezpieczniej i gwarancja jest szybka i pewna (ale tylko w Japonii, za okolo 160 zl przedluzaja gwarancje do 5 lat - gwarancja sklepowa - cos ci sie zepsuje - wymienia na nowa...).
Z powazaniem
Ser
40D + 350D+grip + EF 16-35 F2.8 + EF 24-105 F4 IS USM + EF 70-200 F4 IS USM + EF 75-300 F4-5.6 III USM + 580EX + Buffalo DirectStation Pocket + 3xLens Protector Marumi + PLC Marumi
CZyli ile kosztuje w Tokyo obiektyw 70-200 F/2.8 ? I o co chodzi z tymi 13% ? ;]
Jak napisalem, to zalezy od sklepu. Najtanszy w www.kakaku.com ( http://kakaku.com/item/10501010047/ ) kosztuje 127900 jenow (kolo 2900 zl. ) . W Yodobashi ( http://www.yodobashi.com/enjoy/more/...575/13397.html ) kosztuje 149100 jenow (kolo 3400 zl.) Z tym ze w Yodobashi mozesz wyrobic karte na ktora dostajesz 13% tej kwoty (jak placisz gotowka, jak sie placi karta kredytowa to chyba 10%). Czyli 149100 * 13% = 19383 jeny, ktore mozesz wykorzystac w tym sklepie (np. na filtr czy cos w tym stylu).
PS. Ceny ktore tu podaje to ceny ze strony, w sklepie moga sie troche roznic (ale niewiele).
Z powazaniem
Ser
40D + 350D+grip + EF 16-35 F2.8 + EF 24-105 F4 IS USM + EF 70-200 F4 IS USM + EF 75-300 F4-5.6 III USM + 580EX + Buffalo DirectStation Pocket + 3xLens Protector Marumi + PLC Marumi
Glownym problemem jest gwarancja, ale sadze ze jezeli mozna zaoszczedzic przynajmniej tysiac zeta to juz sie oplaca. Wiekszosc rzeczy ktore moga sie popsuc w obiektywie mozna naprawic smialo w zakresie tego tysiaka, a po roku jak ci sie gwarancja konczy i tak mosisz placic za naprawy normalnie. Poki co nie planuje jakichs wysokobudzetowych zakupow ale jezeli dojdzie do takowej sytuacji to warto sie zastanowic.
Komentarz