Sprzedaż zdjęć na Allegro

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tdrul
    Bywalec
    • 2006
    • 132

Sprzedaż zdjęć na Allegro

Witam,

Zainteresowała mnie ostatnio kwestia sprzedaży zdjęć na Allegro. Banki zdjęć oferują grosze to pomyślałem może tą drogą sie uda na coś odłożyć. Jednak zastanawia mnie kwestia praw autorskich. Mówię cały czas o odbitkach na papierze. Jakie można stosować "zabezpieczenia" żeby choć w minimalnym stopniu ustrzec sie kradzieży. Znak wodny na całości fotki odpada

Wiadomo nie będę z każdym kupującym podpisywał umowy że zdjęcie wykorzystane będzie prywatnie itp...

Nie licze tu na jakieś mega zyski ale jak to sie mówi "każdy orze jak może"
    30D, C10-22, T17-50, C70-200, cokiny i inne fastpacki
  • mattnick
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1735

no...żeby Cię tylko urząd skarbowy niezaorał na samym starcie
    30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• tdrul
      Bywalec
      • 2006
      • 132

Zamieszczone przez mattnick
      no...żeby Cię tylko urząd skarbowy niezaorał na samym starcie
      taka sama sytuacja jak na stockach, wszyscy sprzedają i siedzą cicho licząc nieopodatkowane dolary z Ameryki

Komentarz

• Triszer
        Bywalec
        • 2004
        • 191

sprzedawaj odbitki na jedwabiu, podobno tego skanowac sie nie da

Komentarz

• robgr85
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1719

wątpię aby ktokolwiek miał zamiar kupować fotki na allegro, a w dodatku opieczętowane znakiem wodnym etc.

Jak masz jakieś ciekawe zdjęcia to możesz robić plakaty, druki na płutnie dużego formatu etc.

taka sama sytuacja jak na stockach, wszyscy sprzedają i siedzą cicho licząc nieopodatkowane dolary z Ameryki
          tylko jest taka różnica, że us porządnie przetrzepuje większych sprzedawców na allegro...

Pozdr.
          Robert
          Ostatnio edytowany przez robgr85; 10571.
          Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• Canclerz
            Bywalec
            • 2007
            • 141

Zamieszczone przez tdrul
            Nie wszyscy, fotografia nie jest moim głównym źródłem dochodu jednak z dochodu na stockach rozliczam się z US i zapewniam Cię, że takich jak ja jest zdecydowanie więcej.
            Smiena 8M

Komentarz

• tdrul
              Bywalec
              • 2006
              • 132

Zamieszczone przez robgr85
              wątpię aby ktokolwiek miał zamiar kupować fotki na allegro, a w dodatku opieczętowane znakiem wodnym etc.

To tylko nam - fotografującym - tak sie wydaje. Strzelenie dobrego landszafta którego potem zawiesimy na ścianie nie stanowi problemu, ale ofertę kieruje wiadomo że nie do innych fotografujących. Z doświadczenia wiem że jest zapotrzebowanie. Nie wszyscy są na tyle inteligentni żeby kupować w bankach zdjęć.

Komentarz

• McKane
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2015

To typowy problem z serii "jednoczesnie zjesc ciastko i miec ciastko".

Po pierwsze jesli sprzedajesz zdjecie to rezygnujesz z praw majatkowych do niego (chyba ze umowa miedzy Toba a klientem mowi co innego). Jesli nie chcesz podpisywac umow to masz problem.
                http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• M.I.L.O.
                  Dopiero zaczyna
                  • 2006
                  • 24

Zamieszczone przez McKane
                  Po pierwsze jesli sprzedajesz zdjecie to rezygnujesz z praw majatkowych do niego (chyba ze umowa miedzy Toba a klientem mowi co innego).
                  Wręcz odwrotnie. Jeśli umowa nie stanowi inaczej to użyczamy zdjęcie do jednokrotnej publikacji. Według mnie taką umową może być aukcja allegro, a więc nie potrzebujesz podpisywać odrębnych druków. Jeśli ktoś złamie warunki umowy to on ma problem, a nie Ty z udowodnieniem winy. Swoją drogą jeśli zamierzasz sprzedawać te zdjęcia i uczynić z nich regularne źródło dochodów to podpada to pod działalność gospodarczą.

Komentarz

• himi
                    Zablokowany
                    • 2006
                    • 2638

Ale przepraszam, o co chodzi? Jakiego rodzaju zdjęcia zamierzasz sprzedawać przez allegro? Kto z webmasterów, wydawców gazet, czy innych papierowych tworów szuka zdjęcia na allegro? Nikt. Od tego są agencje. Świata nie zmienisz. Nie znam konsumenta fotografii, który szuka produkty po serwisach aukcyjnych.

Komentarz

• tdrul
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 132

źle mnie zrozumieliście, chodzi mi o jakiś widoczki które można powiesić w domu/biurze, w postaci wydrukowanej odbitki A4

Komentarz

• Triszer
                        Bywalec
                        • 2004
                        • 191

dobrze zrozumieliscie, PAPIER "JEDWAB"

Komentarz

• M.I.L.O.
                          Dopiero zaczyna
                          • 2006
                          • 24

W takim wypadku również klient musi posiadać stosowną umowę, aby publikować te dzieła.

Komentarz

• McKane
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2015

Zamieszczone przez M.I.L.O.
                            Wręcz odwrotnie. Jeśli umowa nie stanowi inaczej to użyczamy zdjęcie do jednokrotnej publikacji. Według mnie taką umową może być aukcja allegro, a więc nie potrzebujesz podpisywać odrębnych druków. Jeśli ktoś złamie warunki umowy to on ma problem, a nie Ty z udowodnieniem winy. Swoją drogą jeśli zamierzasz sprzedawać te zdjęcia i uczynić z nich regularne źródło dochodów to podpada to pod działalność gospodarczą.
                            Ze co ? Kupuje sobie zdjecie i moge je jednorazowo publikowac ? A co jak powiesze w pokoju na scianie a potem na elewacji budynku ? To wtedy jest jednorazowa publikacja czy wielorazowa ?

Pokaz lepiej ten przepis ktory definiuje to co powyzej napisales
                            http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• pietro.s
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 140

hej
                              A przeszłoby coś takiego, że na aukcji zostałyby wypisane warunki co do własności zdjęcia w formie umowy a licytacja w formie kup teraz znaczyłaby od razu podpis pod umową?? może podpis elektroniczny uprościłby sprawę ?
                              Piotrek S.

Komentarz

Pracuję...