Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Ja posiadam tylko oryginale gripy do swoich aparatów. Cena wyższa ale nigdy nie mnie zawiodły, są lepiej wykonane i tak jak kolega wyżej napisał ludzie nawet jak kupią zamienniki to i tak kupują później oryginał.
Ja kupiłem aparat z zamiennikiem gripa i był od razu do wyrzucenia.
Jakość gripów w ostatnim czasie się mocno podniosła. Phottixy, Newelle, Pxele - to porządne produkty. Jakoś nie słyszy się też ostatnio o awaryjności. W obliczu koszmarnie drogich oryginałów - warto rozważyć.
Ja posiadam tylko oryginale gripy do swoich aparatów. Cena wyższa ale nigdy nie mnie zawiodły, są lepiej wykonane i tak jak kolega wyżej napisał ludzie nawet jak kupią zamienniki to i tak kupują później oryginał.
Ja kupiłem aparat z zamiennikiem gripa i był od razu do wyrzucenia.
Więc polecam tylko oryginały.
Raz jeden kupiłem oryginał. Potem kolejno do 5d wersje 1, 2, 3 - zawsze zamienniki. Też mnie nie zawiodły. No poza może ostatnim gdzie wysiadł joystick... Wymieniono - gwarancja leci od nowa. Nie widzę powodu do narzekania :-)
Do puszki która ma oryginalnego plastikowego gripa ok.
Przypnij sobie jakiś plastik do 5D II/5D III do tego 70-200 2.8 i pasek quick strap mocowany do gripa
Hmm... mój wspólnik pod 5dmk2 z gripem alpha który wisiał na quickstrapie zapinał EF 70-200 2.8 IS i z powodzeniem mu to dyndało... Nie dramatyzujcie jak nie macie realnego doświadczenia
Hmm... mój wspólnik pod 5dmk2 z gripem alpha który wisiał na quickstrapie zapinał EF 70-200 2.8 IS i z powodzeniem mu to dyndało... Nie dramatyzujcie jak nie macie realnego doświadczenia
Dokładnie ja taki grip i strap mam, zapinam cięższe słoiki i nic się złego nie dzieje. Oczywiście wszystko w granicach rozsądku, maratonu z tym biegał nie będę.
Studio Moments to fotograf ślubny Kraków i kamerzysta Kraków. Zapraszam na naszą stronę!
W pierwszym aparacie(450d) miałem zamiennik i nie powiem bo był bardzo dobry Spust migawki działał jak w aparacie. W drugim (40d) jakoś sie zbierałem i zbierałem na zakup aż nie kupiłem;D Teraz trzeba coś pomyśleć do 5dmk2
Natomiast znajomy kupił nowy zamiennik do nikona z newella i przysłali mu już z niedziałającym spustem migawki...
Ja ostatnio kupiłem gripa Phottix do 5d3. Też długo się zastanawiałem ale z perspektywy czasu uważam, że dobrze zrobiłem. Po pierwsze oryginał do 5d3 kosztuje ponad 1 tysia a za zamiennik dałem 309 zł. Po drugie Phottix jest najlepiej wykonany ze wszystkich dostępnych zamienników i uważam, że za te pieniądze naprawdę się opłaca. Tez używam od zawsze strapa e1 i nie widzę różnicy w mocowaniu gripa do puszki. Trzyma się tak samo mocno i stabilnie jak oryginał w 40d. Po trzecie nawet jak się Phottix sypnie to w cenie oryginału mogę mieć 4 nieoryginalne. I po czwarte niedawno chciałem sprzedać oryginalnego gripa do 40d i nie udało mi się wziąć za niego nawet 350 zł a dałem 700 a był w niezłym stanie. Tyle w temacie.
mam pytanie, wg jakiego schematu grip czerpie energię z 2 załadowanych aku ??? załóżmy że do gripa pakuje 2 aku, jeden naładowany na full, drugi w połowie, czy to z którego najpierw będzie pobierał energię zależy od gniazda czy też od tego który ma więcej energii ??? czy gdy załaduje 2 naładowane aku to gdy się jeden wyczerpie to automatycznie pobiera energię z drugie i ja fotograf tego nie odczuje czy może z obu jednocześnie ???
Witam. Ostatnio dostałem nowy GRIP NEWELL BG-E13 i powiem szczerze jakość wykonania świetna, a ten dużo tańszy zamiennik od oryginału różni tylko ... cena. Przynajmniej takie mam odczucia.
Jeden wielki ( dosłownie ) minus to grubość gripów do C. Nie wiem, czym Canon się kierował, ale na pewno nie brał pod uwagę faktu, że niektórzy moga mieć drobne małe dłonie jak ja. Niestety w porównaniu do SONY to jakieś nieporozumienie. O połowę cieńszy też by spełniał swoje zadanie. Mam w SONY A580 zamiennik gripa firmy MEIKE i ten model trzymał się w ręku jak marzenie., czego niestety nie mogę powiedzieć o tym nowym. Porównując jednak jakość wykonania Newell -> Meike to ten od Newella zdecydowanie wygrywa.
Komentarz