GRIP - czy warto przepłacać??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adi760303
    Początki nałogu
    • 2008
    • 317

Odp: GRIP - czy warto przepłacać??

Ja posiadam tylko oryginale gripy do swoich aparatów. Cena wyższa ale nigdy nie mnie zawiodły, są lepiej wykonane i tak jak kolega wyżej napisał ludzie nawet jak kupią zamienniki to i tak kupują później oryginał.

Ja kupiłem aparat z zamiennikiem gripa i był od razu do wyrzucenia.

Więc polecam tylko oryginały.

Komentarz

• YaneC
      Początki nałogu
      • 2009
      • 367

Jeśli zamiennik to tylko Phottix (!) Najlepsze wykonanie/dopasowanie i bezawaryjność.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
      BYKOM STOP

Komentarz

• luciferi
        Bywalec
        • 2008
        • 181

Kupiłem oryginał. Poobijany i odrapany ale swietnie pasuje i działa. Uzywka w dobrej cenie. Zamienniki miałem w ręce i nie przekonały mnie. Aparat 5D.

Komentarz

• Cichy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 7450

Jakość gripów w ostatnim czasie się mocno podniosła. Phottixy, Newelle, Pxele - to porządne produkty. Jakoś nie słyszy się też ostatnio o awaryjności. W obliczu koszmarnie drogich oryginałów - warto rozważyć.
          O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Flanel
            Początki nałogu
            • 2005
            • 300

Zamieszczone przez adi760303
            Ja posiadam tylko oryginale gripy do swoich aparatów. Cena wyższa ale nigdy nie mnie zawiodły, są lepiej wykonane i tak jak kolega wyżej napisał ludzie nawet jak kupią zamienniki to i tak kupują później oryginał.

Ja kupiłem aparat z zamiennikiem gripa i był od razu do wyrzucenia.

Więc polecam tylko oryginały.
            Raz jeden kupiłem oryginał. Potem kolejno do 5d wersje 1, 2, 3 - zawsze zamienniki. Też mnie nie zawiodły. No poza może ostatnim gdzie wysiadł joystick... Wymieniono - gwarancja leci od nowa. Nie widzę powodu do narzekania :-)

Komentarz

• Flanel
              Początki nałogu
              • 2005
              • 300

Zamieszczone przez Grzesiek_PL
              Do puszki która ma oryginalnego plastikowego gripa ok.
              Przypnij sobie jakiś plastik do 5D II/5D III do tego 70-200 2.8 i pasek quick strap mocowany do gripa
              Hmm... mój wspólnik pod 5dmk2 z gripem alpha który wisiał na quickstrapie zapinał EF 70-200 2.8 IS i z powodzeniem mu to dyndało... Nie dramatyzujcie jak nie macie realnego doświadczenia

Komentarz

• Veox
                Bywalec
                • 2012
                • 116

Zamieszczone przez Flanel
                Hmm... mój wspólnik pod 5dmk2 z gripem alpha który wisiał na quickstrapie zapinał EF 70-200 2.8 IS i z powodzeniem mu to dyndało... Nie dramatyzujcie jak nie macie realnego doświadczenia
                Dokładnie ja taki grip i strap mam, zapinam cięższe słoiki i nic się złego nie dzieje. Oczywiście wszystko w granicach rozsądku, maratonu z tym biegał nie będę.
                Studio Moments to fotograf ślubny Kraków i kamerzysta Kraków. Zapraszam na naszą stronę!

Komentarz

• adam1717
                  Coś już napisał
                  • 2011
                  • 63

W pierwszym aparacie(450d) miałem zamiennik i nie powiem bo był bardzo dobry Spust migawki działał jak w aparacie. W drugim (40d) jakoś sie zbierałem i zbierałem na zakup aż nie kupiłem;D Teraz trzeba coś pomyśleć do 5dmk2
                  Natomiast znajomy kupił nowy zamiennik do nikona z newella i przysłali mu już z niedziałającym spustem migawki...
                  Canon 5D Mark II + 40D + 50mm f1.4 + 28mm 1.8 + 580EX https://www.facebook.com/AdamHombekFotografia

Komentarz

• lomiarz.wroc
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 26

Ja ostatnio kupiłem gripa Phottix do 5d3. Też długo się zastanawiałem ale z perspektywy czasu uważam, że dobrze zrobiłem. Po pierwsze oryginał do 5d3 kosztuje ponad 1 tysia a za zamiennik dałem 309 zł. Po drugie Phottix jest najlepiej wykonany ze wszystkich dostępnych zamienników i uważam, że za te pieniądze naprawdę się opłaca. Tez używam od zawsze strapa e1 i nie widzę różnicy w mocowaniu gripa do puszki. Trzyma się tak samo mocno i stabilnie jak oryginał w 40d. Po trzecie nawet jak się Phottix sypnie to w cenie oryginału mogę mieć 4 nieoryginalne. I po czwarte niedawno chciałem sprzedać oryginalnego gripa do 40d i nie udało mi się wziąć za niego nawet 350 zł a dałem 700 a był w niezłym stanie. Tyle w temacie.

Komentarz

• blackninja
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 378

Podpisuję się pod tym co napisał przedmówca w 100% i jak pod tym co napisał cichy.
                      Marki trzy.

Komentarz

• lomiarz.wroc
                        Dopiero zaczyna
                        • 2006
                        • 26

Chodziło mi o Pixel Vertax BG-E11. Sorki za wprowadzenie w błąd.

Komentarz

• Kubencjusz
                          • 2013
                          • 1

Ja za swój grip do 450d zapłaciłem 219 zł, niestety po roku przestały działać przyciski ale jako miejsce na dodatkowy akumulator sprawuje się dobrze

Komentarz

• centur
                            Uzależniony
                            • 2011
                            • 766

mam pytanie, wg jakiego schematu grip czerpie energię z 2 załadowanych aku ??? załóżmy że do gripa pakuje 2 aku, jeden naładowany na full, drugi w połowie, czy to z którego najpierw będzie pobierał energię zależy od gniazda czy też od tego który ma więcej energii ??? czy gdy załaduje 2 naładowane aku to gdy się jeden wyczerpie to automatycznie pobiera energię z drugie i ja fotograf tego nie odczuje czy może z obu jednocześnie ???
                            http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
                            http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
                            Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Komentarz

• Cichy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 7450

Zamieszczone przez Kubencjusz
                              Ja za swój grip do 450d zapłaciłem 219 zł, niestety po roku przestały działać przyciski ale jako miejsce na dodatkowy akumulator sprawuje się dobrze
                              A co to za grip z roczną gwarancją ? Zamienniki mają z reguły 2.
                              O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• szymon_gorski
                                • 2013
                                • 3

Witam. Ostatnio dostałem nowy GRIP NEWELL BG-E13 i powiem szczerze jakość wykonania świetna, a ten dużo tańszy zamiennik od oryginału różni tylko ... cena. Przynajmniej takie mam odczucia.

Jeden wielki ( dosłownie ) minus to grubość gripów do C. Nie wiem, czym Canon się kierował, ale na pewno nie brał pod uwagę faktu, że niektórzy moga mieć drobne małe dłonie jak ja. Niestety w porównaniu do SONY to jakieś nieporozumienie. O połowę cieńszy też by spełniał swoje zadanie. Mam w SONY A580 zamiennik gripa firmy MEIKE i ten model trzymał się w ręku jak marzenie., czego niestety nie mogę powiedzieć o tym nowym. Porównując jednak jakość wykonania Newell -> Meike to ten od Newella zdecydowanie wygrywa.
                                www.szymongorski.com

Komentarz

Pracuję...