Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
dostalem przed chwila odpowiedz od kolesia, ktory nabyl niedawno lightsphere
..ja jestem zadowolony, zdjęcia są rewelacyjne i nawet lepsze od odbicia sufitu, oczywiscie ma tez to swoje wady... Jest to ciezkie jak na takie urządzonko, na lampe niby wchodzi ciasno i jest dopasowane, aczkolwiek czasem zjezdza, lub składa sie lampa - jest to niewygodne, ale niestety cos za cos, efekt potem sie oglada na monitorze lub papierze , ... Ja osobiscie polecam i tak jak pisalem wczesniej jedyna wada tego urządzenia to strasznie niewygodne w uzytkowaniu, niewyobrazam sobie trzymac to z lampą 580EX"
Jest to ciezkie jak na takie urządzonko, na lampe niby wchodzi ciasno i jest dopasowane, aczkolwiek czasem zjezdza, lub składa sie lampa [...]
jedyna wada tego urządzenia to strasznie niewygodne w uzytkowaniu, niewyobrazam sobie trzymac to z lampą 580EX" .
no i zaczęłam się wahać, a już chciałam zamawiać obie wersje, Clear i Cloud
- czy ktoś, kto ma Lightsphere, może się wypowiedzieć na temat wygody użytkowania?
czy to naprawdę łatwo spada, jest ciężkie, łatwo składa lampę, etc?
proszę o szybką odp., muszę się zdecydować, bo kolega Aqua czeka na gotową listę
Mialem podobne watpliwosci i m.in. dlatego wybralem wersje Universal. Ta wersja daje:
1. mozliwosc podpiecia do kazdej lampy
2. o wiele pewniejsze mocowanie niz po prostu na wcisk - czyli lepiej niz we wszystkich wersjach rozmiarowych ponumerowanych od 1 do 4 (na filmach z Garym widac jak lapie za WhaleTail i Lightsphere i cala masa korpusu + lampa + obektyw wisi tylko na mocowaniu Universal)
why waste your time looking for proof?
what if the answer is never the truth?
może faktycznie wersja Universal okaże sie dobrym rozwiązaniem,
szkoda tylko, że nie ma również wersji Clear, która pewnie sprawdziłaby się lepiej w większych pomieszczeniach i przy oświetlaniu większej ilości osób
o ile Clear można przerobić na coś Cloudopodobnego, żeby bardziej zmiękczyć światło [np. wkładając do środka kalkę techniczną], to w drugą stronę już się nie da...
nie wiem, czy Cloud wyrobi w pewnych sytuacjach [i ciekawe, czy Chrome Dome coś tu poradzi]
dalej mnie zastanawia, co z tym ciężarem?
po pierwsze, nie jestem silnym mężczyzną :smile:
po drugie wolałabym, zeby pod ciężarem dyfuzora lampa nie zwiędła mi niczym kwiat zwarzony mrozem akurat gdy będę fotografować jakiś niepowtarzalny moment
moje Lumiquesty są leciutkie, więc z nimi nie ma tego problemu
wolałabym, zeby pod ciężarem dyfuzora lampa nie zwiędła mi niczym kwiat zwarzony mrozem
Przy poziomych kadrach to lampa zablokowana i nie ma problemu, gorzej przy pionowych. Ale jak sie gwaltownie nie bedzie ruszac to mysle ze bedzie ok, a nawet z opadnieta glowica mysle ze fotka wyjdzie.
Swoja droga gary na filmikach glownie uzywa clear i mysle ze jest bardziej wszechstronna i warta uwagi. Sam bym zakupil uniwersalna, ale brak clear dyskwalifikuje i wydaje mi sie ze cloud ma sporo mniejszy zasieg.
Panowie. Jeśli Wam nie będzie pasować na pewno ktoś na allegro czy na CB to kupi. Ja nie widzę problemu. Poza tym kto powiedział, że coś co ma dawać dobry efekt jest poręczne i ma jeszcze nasz ulubiony kolor
Poza tym kto powiedział, że coś co ma dawać dobry efekt jest poręczne i ma jeszcze nasz ulubiony kolor
niby słusznie, tylko że kiedy fotografuje się przez wiele godzin z lampą nasadzoną na aparat* [np. ślub w ciemnym kościele i/lub zimą plus wesele], to jednak lepiej pracować czymś wygodnym w użyciu :-)
a w przypadku Cloud wątpliwości budzi też kwestia zakresu
oczywiście można dać korektę na lampie, tylko to bardzo prądożerne rozwiązanie
ciekawi mnie, jaką wartość EV zabiera wersja Cloud?
gdyby ktoś jeszcze miał jakieś pomysły/uwagi, to bardzo chętnie poczytam
Ok, mam na stanie moje wersje Lightsphere. Mogę sprzedać jeden egzemplarz osobie, która wykona testy i upubliczni je na forum. Będziecie się mogli przekonać, czy występują jakie różnice i jeśli takowe są - czy warto przepłacać
Wiec za ile sprzedaz ta wersje "podrobiona".
Cena nadal dla nas aktualna tzn 99,zl??
jesli tak to jestem zainteresowany do 430 EX.Mozesz sie odezwac na PW
pozdro
-40D + -BG E2N + -EF50 f1.4 + -EFS17-55 f2.8 IS USM + -EF24-105 f4L IS USM + -EF70-200 f2.8 IS USM + peedlite 430EX+580EX + 2xanDisk-III 4gb + owe Pro Mini Trekker Classic (w planie: EF 16-35 II f2.8)
I znowu sie wypisuje. Sorki za zamieszanie ale jednak 370zl (chociaz wyjsciowa cena 119$ mnie zadowala) to za duzo. Kupie sobie podrobe, a cieple swiatlo otrzymam dzieki folii Lee, ktora wloze zaraz przy wylocie palnika. Poza tym jest problem z Clear i Cloud - jedno jest na wymiar inne na mocowanie Universal ale nie mozna miec jednego i drugiego na Universal). Do tego wszytskiego malo konkretnych informacji (np ile EV zabiera Cloud).
I znowu sie wypisuje. Sorki za zamieszanie ale jednak 370zl (chociaz wyjsciowa cena 119$ mnie zadowala) to za duzo. Kupie sobie podrobe, a cieple swiatlo otrzymam dzieki folii Lee, ktora wloze zaraz przy wylocie palnika. Poza tym jest problem z Clear i Cloud - jedno jest na wymiar inne na mocowanie Universal ale nie mozna miec jednego i drugiego na Universal). Do tego wszytskiego malo konkretnych informacji (np ile EV zabiera Cloud).
To jest nas dwoch jesli myslisz o tym samym co ja. Jesli tak to trzeba sie tylko skontaktowac z kolega PROPI-m. Ja juz to zrobilem i czekam na odpowiedz. A co masz na mysli z folia Lee??
-40D + -BG E2N + -EF50 f1.4 + -EFS17-55 f2.8 IS USM + -EF24-105 f4L IS USM + -EF70-200 f2.8 IS USM + peedlite 430EX+580EX + 2xanDisk-III 4gb + owe Pro Mini Trekker Classic (w planie: EF 16-35 II f2.8)
może faktycznie wersja Universal okaże sie dobrym rozwiązaniem,
szkoda tylko, że nie ma również wersji Clear, która pewnie sprawdziłaby się lepiej w większych pomieszczeniach i przy oświetlaniu większej ilości osób
o ile Clear można przerobić na coś Cloudopodobnego, żeby bardziej zmiękczyć światło [np. wkładając do środka kalkę techniczną], to w drugą stronę już się nie da...
nie wiem, czy Cloud wyrobi w pewnych sytuacjach [i ciekawe, czy Chrome Dome coś tu poradzi]
dalej mnie zastanawia, co z tym ciężarem?
po pierwsze, nie jestem silnym mężczyzną :smile:
po drugie wolałabym, zeby pod ciężarem dyfuzora lampa nie zwiędła mi niczym kwiat zwarzony mrozem akurat gdy będę fotografować jakiś niepowtarzalny moment
moje Lumiquesty są leciutkie, więc z nimi nie ma tego problemu
gabaryty jednak robią swoje, należy bardzo ostrożenie posługiwać się sprzętem,kilka razy poszła w dół ( zwiędła:-)) szczególnie przy pionowych kadrach.
Komentarz