Gary Fong Light Sphere

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grzegorzkalisz
    Coś już napisał
    • 2009
    • 91

Dekiel spada mi tylko w przypadku, kiedy cały garnek leci z wysokości około 1,60 cm na beton uderzając rantem
    www.facebook.com/grzegorz.kalisz

Komentarz

• Duda
      Coś już napisał
      • 2012
      • 75

Gary Fong Light Sphere

Odkopuje, czy ktoś może się w tym temacie wypowiedzieć ???

Komentarz

• homesicalien
        Początki nałogu
        • 2012
        • 295

Odp: Gary Fong Light Sphere

Lightsphere Collapsible zaskakująco łatwo się zakłada i zdejmuje. Wystarczy 5min prób żeby osiągnąć jako taką wprawę.

Mam pytanie do posiadaczy. Czy Wasze lightsphery też są zrobione z żółtawej gumy? Biała półsferyczna nakładka jest ze śnieżnobiałego plastiku. Natomiast guma w grubszych miejscach wpada w żółć.
        Spodziewałem się, że raczej cały zestaw będzię raczej neutralny kolorystycznie.

Komentarz

• blackninja
          Początki nałogu
          • 2007
          • 378

Zamieszczone przez homesicalien
          Lightsphere Collapsible zaskakująco łatwo się zakłada i zdejmuje. Wystarczy 5min prób żeby osiągnąć jako taką wprawę.

Mam pytanie do posiadaczy. Czy Wasze lightsphery też są zrobione z żółtawej gumy? Biała półsferyczna nakładka jest ze śnieżnobiałego plastiku. Natomiast guma w grubszych miejscach wpada w żółć.
          Spodziewałem się, że raczej cały zestaw będzię raczej neutralny kolorystycznie.
          Gdzie kupowałeś Lightsphere Collapsible? Drogie to cholerstwo jak na kawałek plastiku i nic nie tanieje.
          Marki trzy.

Komentarz

• homesicalien
            Początki nałogu
            • 2012
            • 295

W sklepie Systembank przez allegro. To będzie przez dłuższy czas mój jedyny modyfikator światła błyskowego, więc darowałem sobie oszczędności i szukanie jaki zamiennik jest sensowny. No i czy są w ogóle zamienniki collapsible?

Martwi mnie tylko ten "stary" kolor gumy. Anyone?

Komentarz

• blackninja
              Początki nałogu
              • 2007
              • 378

No właśnie nie trafiłem na zamienniki. Co mnie bardzo dziwi, bo ta wersja jest już długo na rynku. Podoba mi się, że zajmuje mało miejsca w plecaku foto.
              Ostatnio edytowany przez blackninja; 13110.
              Marki trzy.

Komentarz

• Izabella Bodzioch
                Dopiero zaczyna
                • 2012
                • 38

u nas leżą od kilku lat dwie sztuki w szafce, z tego co pamiętam niewiele to daje, przynajmniej nam, skoro nie używamy.

Komentarz

• grzegorzkalisz
                  Coś już napisał
                  • 2009
                  • 91

U mnie tez lezy od 2 lat w szafie...najlepsze foty wychodza,bez zadnych koncowek gdyby to cos dawalo to canon mialby je w swojej ofercie wyszedlem z takiego zalozenia

--- Kolejny post ---

Cofnalem sie na poprzednia strone i zauwazylem swoja wypowiedz sprzed 3 lat i ciezko mi w to uwierzyc, ze to juz 3 rok leci przez ten czas zrobilem kilka dziesiat tysiec zdjec na przeroznych imprezach podchodzilem do tego modyfikatora kilka razy... Zawsze konczylo sie tak samo...zdjeciem go z lampy ciezki i nieporeczny i nie satysfakcjonuje mnie rzekomy efekt jaki daje
                  www.facebook.com/grzegorz.kalisz

Komentarz

• Duda
                    Coś już napisał
                    • 2012
                    • 75

Gary Fong Light Sphere

W porównaniu do normalnego stofena... ? Na duży plus przy pionowych kadrach ?

Komentarz

• Fly
                      Coś już napisał
                      • 2006
                      • 58

cześć

odgrzeję trochę temat....
                      Przeglądnąłem wątek... zdecydowanie widać początkowe zafascynowanie i pochwałę, ale jest też kilka krytycznych opinie, że spada, że za duże, że zwykły stofen wystarczy.
                      z osób, które mają i porównywały z innymi rozwiązaniami proszę o info, czy warto na ty wydać parawie 300,00 PLN ?

i który obecnie model najbardziej polecacie ?
                      na allegro znalazłem: Dyfuzor Lightsphere Collapsible Gary FONG HIT USA (3396227564) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

dzięki z apomoc

pzdr,
                      Fly

5D MkIII | 50D | 17-40/4L | 24-70/2.8L | 24-105/4L IS | 70-200/4L IS | 35/2 | 50/1.4 | 17-55/2.8 IS | Metz 58 AF-1

Komentarz

• homesicalien
                        Początki nałogu
                        • 2012
                        • 295

Kupowałem to samo u tego samego sprzedawcy. Wszystko doskonale.

Robiłem bezpośrednie porównanie w wielu konfiguracjach pomiędzy stofenem i lightsphere. Wynik mojego 1h testu mogę opisać tak: fong daje zauważalnie miękksze światło w zwykłym pokoju przy ustawieniu do góry z nałożonym podstawowym elementem.

Jeśli czas montażu, praktyczność i cena nie są wysoko wśród priorytetów - warto. Ale dobrze też pamiętać, że wybory fotografa będą miały duuuużo większy wpływ na miękkość światła niż różnica między tymi dyfuzorami.

Komentarz

Pracuję...