Gary Fong Light Sphere

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grzegorzkalisz
    Coś już napisał
    • 2009
    • 91

Zakupiłem to cudo techniki wczoraj. Potrzebowałem na gwałt rozpraszacza, który dobrze rozproszy światło na boki w trudnej sytuacji, a mianowicie w limuzynie jaką pewnie niektórzy już widzieli czyli mega długi hammer (nawiasem mówiąc, wynajmowanie czegoś takiego moim skromnym zdaniem kompletna bzdura, samochód śmierdzi w środku, a okna są tak przyciemnione, że nic nie widać na zewnątrz) wracając do tematu. Potrzebowałem dobrego rozproszenia przy założonym obiektywie 8mm do pełnej klatki. Jeżeli ktoś widział efekty zdjęć z 8mm z lampą beż żadnego rozproszenia wie o czym mówię.
    Rozpraszacz poradził sobie całkiem dobrze, jestem zadowolony, natomiast wykorzystując ten rondel w warunkach typu impreza...ciężka sprawa, wymagająca cierpliwości. Już wcześniej ktoś napisał, że końcówka jest ciężka, to ja powiem, że jest bardzo ciężka i nie wiele trzeba żeby odpadła od lampy, musiałem ją nie raz zbierać z ziemi i ganiać za krążkiem, który przeważnie leciał w drugą stronę...czułem się dziwnie, w związku z czym w pewnym momencie darowałem to sobie i resztę imprezy robiłem zdjęcia bez żadnych rozpraszaczy, wykorzystując wysuwany "listek" rozpraszający w 580EX.
    Na pewno dam temu czemuś jeszcze nie jedną szansę, choć będzie mi ciężko, bo boje się jedynie, że podobnie będzie jak, z kawałem żelastwa, który zakupiłem za 200 zł podnoszącego lampę 5 cm nad aparat. będzie leżało w szafie, bo po za bajeranckim wyglądem nie widzę dobrych argumentów na potrzebę noszenia tego ze sobą i zawsze mam ubaw z fotoreporterów, którzy walczą z tym w momentach, kiedy trzeba zrobić szybko zdjęcie.

Ps. Jak ktoś ma jakiś patent aby ten rondel dobrze przymocować, będę wdzięczny za opisanie pomysłu.
    www.facebook.com/grzegorz.kalisz

Komentarz

• Parteq
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1159

Koncowka faktycznie jest ciezka, tez zsunal mi sie kilka razy z exII.
      Natomiast dekielki siedza bardzo dobrze, zadnych problemow.

Uzywalem go kilka razy i generalnie jestem zadowolony.
      Jakiekolwiek problemy zwalam raczej na brak praktyki z tym kawalkiem plastiku

Wracajac do rondla - moze zglos sie do sprzedawcy i powiedz jaki masz problem, powinienes miec gwarancje.

Portrety | Slubne | Facebook | Warsztaty

Komentarz

• grzegorzkalisz
        Coś już napisał
        • 2009
        • 91

Powiem tak, w miejscach gdzie możemy spokojnie robić zdjęcia rondel jak najbardziej może się przydać, natomiast w miejscach gdzie zmieniamy obiektywy, żonglujemy bateriami, a w koło dużo chaosu nie polecam.
        Parteq, może źle się wyraziłem, dlaczego miałbym zwracać się do sprzedawcy ??
        Co do odpadającego kapselka, to mam na myśli moment, kiedy ktoś mnie szturchnie cały garnek spada na ziemię i rozpada się na 2 części garnek i kapsel :P

Komentarz

• Parteq
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1159

Zamieszczone przez grzegorzkalisz
          [...]musiałem ją nie raz zbierać z ziemi i ganiać za krążkiem, który przeważnie leciał w drugą stronę...czułem się dziwnie, w związku z czym w pewnym momencie darowałem to sobie i resztę imprezy robiłem zdjęcia bez żadnych rozpraszaczy, wykorzystując wysuwany "listek" rozpraszający w 580EX.[...]

Ps. Jak ktoś ma jakiś patent aby ten rondel dobrze przymocować, będę wdzięczny za opisanie pomysłu.
          Myslalem ze chodzi Ci o sposob na spadajacy z garego kapsel/rondel - czyli pokrywke
          U mnie po upadku nie rozpada sie na dwie czesci. Ani z biala, ani z zolta.

Co do patentow - to nastepnym razem zobacze co da wyklejenie uchwytu garego tasma dwustronna - powinno pomoc.
          Jak sprawdzisz pierwszy lub wymyslisz cos innego to sie pochwal.

Komentarz

• grzegorzkalisz
            Coś już napisał
            • 2009
            • 91

obawiam się, że wyklejenie taśmą dwustronną będzie jedno razowe :/ wydaje mi się, że ciężko by było założyć garnek. Jedyny pomysł jaki przychodzi mi do głowy to użycie tetetki, to również będzie jedno razowe, ale łatwiej mieć 4 tetetki w kieszeni niż kółko z taśmą klejącą

Komentarz

• Parteq
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1159

[...]Jedyny pomysł jaki przychodzi mi do głowy to użycie tetetki, to również będzie jedno razowe, ale łatwiej mieć 4 tetetki w kieszeni niż kółko z taśmą klejącą
              Co to jest ta tetetka? Bo mnie sie to tylko z pistoletem kojarzy

Komentarz

• grzegorzkalisz
                Coś już napisał
                • 2009
                • 91

Wybacz myślałem, że to określenie jest już powszechnie używane.
                Tretetki to taki plastikowe, samozaciskowe paski, za które wynalazca powinien dostać nobla.

Komentarz

• tomba
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 234

...proste, kupić oryginał od GF.
                  sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
                  niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
                  Fotograf ślubny

Komentarz

• grzegorzkalisz
                    Coś już napisał
                    • 2009
                    • 91

Tomba..świetna rada
                    Pozdrawiam

Komentarz

• tomba
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 234

Jakoś nigdy nie miałem problemów ze zjeżdżaniem tego ustojstwa z lampy, a dekiel to mi nigdy nie spadł, ale i tak 2gi raz bym tego nie kupił, nawet za cenę chińszczyzny.
                      Jakby ktoś chętny to u mnie leży oryginał do 430stki, tylko że nie oddam po cenie zamiennika
                      Fotograf ślubny

Komentarz

• grzegorzkalisz
                        Coś już napisał
                        • 2009
                        • 91

Szacun stary, że masz oryginał...

Komentarz

• tomba
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 234

Szacun stary, że masz oryginał...
                          Nie wiem czy to ironia z twojej strony czy co, w czasach kiedy ja kupowałem nie było zamienników, teraz sam pewnie bym kupił chiński plastik, bo 150 plnów za coś co zrobi wizytówka, to stanowczo za dużo.
                          Odpisuje tylko, że z oryginałem nie ma takich problemów, przynajmniej ja nie miałem.
                          Fotograf ślubny

Komentarz

• Parteq
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1159

Zamieszczone przez tomba
                            Nie wiem czy to ironia z twojej strony czy co, w czasach kiedy ja kupowałem nie było zamienników, teraz sam pewnie bym kupił chiński plastik, bo 150 plnów za coś co zrobi wizytówka, to stanowczo za dużo.
                            Odpisuje tylko, że z oryginałem nie ma takich problemów, przynajmniej ja nie miałem.
                            Trudno nie odpowiedziec z ironia gdy prawisz radzy prawie tak jak jedyny wlasciciel oryginalu w PL

Mam oryginal (wersje Lightsphere II (C2) + nakladke AmberDome) do 580exII i co z tego?
                            Tez sie potrafi zsunac.

Skoro potrafisz zrobic to samo co z GF za pomoca wizytowki (moje uznanie) to zdecydowanie wystawilbym ten plastik na allegro

Komentarz

• grzegorzkalisz
                              Coś już napisał
                              • 2009
                              • 91

Parteq, dzięki

Komentarz

• blackninja
                                Początki nałogu
                                • 2007
                                • 378

A ja mam O R Y G I N A Ł :P w wersji Universal i nic się z tym nie dzieje. Z lampy nie spadnie, bo rzep to trzyma a dekiel też mi nigdy nie spadł.
                                Ktoś widział podróbę tej wersji u nas? Przydałoby mi się jeszcze jedno takie ustrojstwo.
                                Marki trzy.

Komentarz

Pracuję...