...Prawa autorskie...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michpok

...Prawa autorskie...

Dostałem oferte na sprzedaż praw autorskich na rok lub więcej.
    chodzi konkretnie o to zdjęcia http://www.michal-pokorniecki.yoyo.p...pelkowo25.html
    może ktoś mi podpowiedzieć ile moge za mnie zarządać.
    Pozdrawiam
  • fyrste
    Bywalec
    • 2006
    • 177

tu znajdziesz cennik:

Canon 855D + 8-200mm f4

Komentarz

• michpok

zapomnialem dodac ze to bedzie publikacja w internecie. Aha i jak sprzedam prawa bede mogl je miec na swojej stronie??

Komentarz

• korona-pl
        Początki nałogu
        • 2007
        • 277

Zamieszczone przez michpok
        zapomnialem dodac ze to bedzie publikacja w internecie. Aha i jak sprzedam prawa bede mogl je miec na swojej stronie??
        Nie, chyba że właściciel wyrazi zgodę...
        Dlaczego chcesz sprzedawać prawa autorskie? Podpisz umowę na odpłatne wykorzystanie zdjęć. W ten sposób dostaniesz kasę i będziesz mógł nadal dowolnie korzystać ze zdjęć (np. sprzedać ponownie...)

pozdrawiam
        Jacek

nie karmię troli...

Komentarz

• laur
          Bywalec
          • 2006
          • 144

Prawa autorskiego nie można sprzedać, można tylko prawa majątkowe. Autorskie to znaczy że ktoś będzie przez rok mówił że to on zrobił to zdjęcie...?
          Kilka moich zdjęć: http://www.fotoik.pl/index.php?akcja=autor&rid=2951
          Moja galeria: http://laur.ovh.org/

Komentarz

• chyrus
            Początki nałogu
            • 2005
            • 436

OT :: zacne zdjęcia :: EOT
            digart

Komentarz

• michpok

ok , to jakbym chcial udostepnic takie zdjecie na rok, to ile za takie cos moge chciec dostac bylbym wdzieczny za odp

Komentarz

• sergi
                Początki nałogu
                • 2004
                • 413

Zamieszczone przez michpok
                ok , to jakbym chcial udostepnic takie zdjecie na rok, to ile za takie cos moge chciec dostac bylbym wdzieczny za odp

Ostatnio na Dreamstime padł rekord - zdjęcie sprzedane z prawami autorskimi na wyłączność - 5100$

ceny zaczynają się od 350$

tutaj krótka wzmianka oraz link do oryginału
                Producent czekoladek kupił zdjęcie na wyłączność, płacą niezłą sumkę - 5100 dolarów. Fotografia przedstawiała zwykłą różę... Sprzedawaj i Ty!
                5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
                :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
                :: Motywy wordpress

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez laur
                  Prawa autorskiego nie można sprzedać, można tylko prawa majątkowe. Autorskie to znaczy że ktoś będzie przez rok mówił że to on zrobił to zdjęcie...?
                  Można. Zwykła nieścisłość.
                  Prawa autorskie dzielą się po prostu na : osobiste i majątkowe. Osobistych sprzedać się nie da, majątkowe się da, ale oba typy praw to prawa autorskie.

Komentarz

• Saurus
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 269

A czy sprzedaż praw majątkowych do zdjęcia kłoci się z prezentowaniem zdjęcia np. w swoim portfolio czy na jakieś wystawie - gdy NIE czerpiemy z tego faktu żadnych korzyści majątkowych? Wydaje mi się że sprzedajemy właśnie tylko prawa do czerpania zysku z konkretnych zdjęć, a nie do publikacji nieodpłatnej w ogóle?
                    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
                    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez Saurus
                      A czy sprzedaż praw majątkowych do zdjęcia kłoci się z prezentowaniem zdjęcia np. w swoim portfolio czy na jakieś wystawie - gdy NIE czerpiemy z tego faktu żadnych korzyści majątkowych? Wydaje mi się że sprzedajemy właśnie tylko prawa do czerpania zysku z konkretnych zdjęć, a nie do publikacji nieodpłatnej w ogóle?
                      Zależy jak będzie skonstruowana umowa sprzedaży. Należy wystrzegać się ogólnikowych stwierdzeń "pełne prawa majątkowe" a naciskać na wyszczególnienie zakresu odpłatnego wykorzystania fotek. Tak jak korona-pl wcześniej ujął - o wiele bezpieczniej jest podpisać umowę o odpłatne wykorzystanie zdjęć niż pełna sprzedaż zdjęcia.

Komentarz

• aptur
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3837

Odświeżę wątek. W regulaminie pewnego konkursu znalazłem taki zapis:
                        "Ja niżej podpisany/a oświadczam, że jestem autorem i wyłącznym właścicielem przesłanych fotografii oraz przenoszę na .... prawa autorskie i pokrewne do przesłanych przeze mnie fotografii, a w szczególności: publicznego wykorzystania, utrwalenia i zwielokrotnionego druku, wykorzystywania w celach promocyjnych i marketingowych".

Rozumiem, że autor miał na myśli autorskie prawa majątkowe jednak czy nie powinno być to sprecyzowane w regulaminie?

Komentarz

Pracuję...