Sprzęt z zagranicy/nie USA

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Nawrot
    Bywalec
    • 2006
    • 115

Sprzęt z zagranicy/nie USA

Witam, czytałem tak od czasu do czasu wątek o sprowadzaniu sprzętu z USA. Ceny są niższe, ale tracimy gwarancje, a wysyłka bez sprawdzenia wcześniej sprzętu przy takich warunkach jakoś średnio mnie przekonuje.

Więc mam takie pytanko... - czy sprzęty z Wielkiej Brytanii, Niemiec, albo Australii są tansze? Czy znacie może jakies sklepy w tych krajach? Mogą byc internetowe, mogą normalne. Bo akurat z tych 'okolic' będę miał możliwość kupienia sobie sprzętu. A nie orientuję się w cenach.

Dokładniej chodzi mi o 70-200/2.8, a przy dobrej cenie może zmieniłbym swojego 20D na 40D...
    Ostatnio edytowany przez Nawrot; 6766.
  • ripek
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1486

Z tego co patrzę to ceny nie są szokująco niższe, o ile są niższe w ogóle.

Trzeba tam jechać, popracować i kupić - wtedy jest tanio
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• Nawrot
      Bywalec
      • 2006
      • 115

Zamieszczone przez ripek
      Z tego co patrzę to ceny nie są szokująco niższe, o ile są niższe w ogóle.
      No ale skoro mam możliwość, to czemu nie zaosczędzić nawet paru stówek Daj jeżeli masz jakieś linki itp...

Zamieszczone przez ripek
      Trzeba tam jechać, popracować i kupić - wtedy jest tanio
      A z tego co mi wiadomo dużo dość tanich polskich sklepów foto oprócz USA zaopatruje się również w DE

Komentarz

• ripek
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1486

Hmm nie mam niczego na oku. Ja kupuję w Polsce na fakturę i mam przynajmniej 1/4 taniej więc dla mnie kombinacje tego typu odpadają.
        Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• SdoubleU
          Początki nałogu
          • 2005
          • 437

Szukałem w DE i nie znalazłem nic interesującego cenowo. Bardziej sie opłaca wziąźć od naszych tipów. A ze stanów kilka razy kupowałem miałem szczeście i nie było potrzeby korzystania z gwaracji, raz kupiłem terz szkło z Honk Kongu też było wszystko ok z towarem tylko cło i podatek mi dołożyli. Parę stówek w ucho.
          SdoubleU
          ---------------------------
          Canon :-D

Komentarz

• Nawrot
            Bywalec
            • 2006
            • 115

A kto wie coś o GB?

Komentarz

• mor_feusz
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1370

http://camerapricebuster.com/

Komentarz

• sebag
                Bywalec
                • 2007
                • 133

Nawrot, swego czasu też tak kombinowałem, ale zrezygnowałem.
                Jeśli nie masz 100% możliwości/pewności sprowadzenia sprzętu z USA bez cła i podatku, to według mnie lepiej nie ryzykować.
                Wiem, że wielu tipów sprzedaje sprzęt z niemieckimi papierami, ale jak znajdziesz źródło, daj znać, pewnie nie tylko ja chętnie skorzystam.
                Sprawdzałem ceny w De i GB, a potem kupiłem u tommiego.
                Czasami kupuję coś na niemieckim ebayu, ale jeszcze nie spotkałem obiektywów, obojetnie nowych, czy używanych w dobrych cenach. Dziwne co?
                Pozdrawiam

Komentarz

• pmagdalena
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 260

Ja mam rodzine w niemczech i ceny sa porównywalne i ja stwierdziłam że nie ma co kupować z tamtąd

Komentarz

• Kabu
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 370

Może tak, może nie, w wątku dotyczącym obiektywów L (tylko nie pamiętam czy było to tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=18062 , czy tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=21890) napotkałem na stwierdzenie że wszystkie obiektywy co kupowali ludzie w ciemno poza granicami Polski są OK, w Polsce trzeba iść do sklepu i po testować bo w przeciwnym wypadku czeka nas serwis na Żytniej. Czyżby do kraju trafiały najgorsze?

Komentarz

• Tommeck
                      Bywalec
                      • 2013
                      • 136

Odp: Sprzęt z zagranicy/nie USA

Witam. Odświeżyłbym temat. Czy ktoś w ostatnim czasie sprowadzał sprzęt. Mam obecnie na myśli Australię. Cena sprzętu jest niższa. Czy ktoś się orientuje jak ma się sprawa z cłem? Czy jest to obowiązek i jakie są tego koszty? Pytam, bo pojechała tam moja kuzynka i zastanawiam się nad zakupem eLki. A różnica cenowa około 20% to dla mnie dużo.

Komentarz

• horak
                        Uzależniony
                        • 2010
                        • 589

Jestem w takiej samej sytuacji, tyle, że moja kuzynka wraca i może mi wrzucić jakieś szkło do bagażu. Masz może obczajone jakieś sklepy z tanimi sprzętem foto ?

Komentarz

• Bolek02
                          Pełne uzależnienie
                          • 2010
                          • 3225

Cena to ważna rzecz ale gwarancji nie będzie , bo zakup spoza UE
                          Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• becekpl
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 4318

przy oszczędności rzędu 20-30% koszt wysłania wadliwego sprzętu do serwisu jest naprawdę śmieszny
                            Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                            Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• Tommeck
                              Bywalec
                              • 2013
                              • 136

Hmm, trochę dziwią mnie te wypowiedzi. Poprosiłbym trochę konkretniej jeśli można. Sprawa jest prosta. Nowa 35L kosztuje w PL ~5200-5500 PLN. To samo szkło w przeliczeniu w Australii kosztuje niecałe 4kPLN. Więc na starcie jest ogólnie mówiąc 1200 do przodu. Przesyłka wstępnie się orientowałem kurierem - niecałe 200 PLN więc tysiak na okrągło. To mało? Jeśli dla kogoś mało - to przepraszam, że zawracam gitarę. Ale może będę jakieś odwiedziny, więc ktoś przywiózłby osobiście. Ale pytanie - jak to z tym cłem? Jakie musi spełniać wymagania? Albo lepiej - jakich nie spełniać by nie załapać się na cło? Minus całej operacji - no faktycznie gwarancja.

Komentarz

Pracuję...