Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
micles - takie sprawy załatwiałem ostatnio z Krzychem przez PW. Zawsze służył radą i doswiadczeniem. Przydało się uniknąć pewnych kłopotów i mam szansę załatwić szkło zza "wielkiej wody" . Miotasz się w przysłowoiwym czasie "za pięć dwunasta" . Nie wszystko jest takie jakie sie nam początkowo wydaje.
Miotasz się w przysłowoiwym czasie "za pięć dwunasta" .
No bo miałem przygotowany wariant z "wysyłką do hotelu", lub "z powrotem kogoś mieszkającego tam". Problemy wylazły same wtedy, kiedy są najmniej pożądane.
No bo miałem przygotowany wariant z "wysyłką do hotelu", lub "z powrotem kogoś mieszkającego tam". Problemy wylazły same wtedy, kiedy są najmniej pożądane.
Pisz o czymś o czym co wiesz a nie co Ci się wydaje...
Jakich marżach ?
Przeliczenia przez euro (bo tak rozliczanych jest większość kart) też w tej chwili wychodzą korzystnie, średnio 2-3 grosze więcej niż średni kurs dolara do złotówki...
A PayPal to jak myślisz że Cię rozliczy ?
Wiem tyle, że wysłanie kilkuset dolarów do USA kosztuje jakieś 50$... (przelewem) może z kartami jest inaczej, co nie zmienia faktu że bank ma zawsze wyższe kursy wymiany walut...
Wiem tyle, że wysłanie kilkuset dolarów do USA kosztuje jakieś 50$... (przelewem) może z kartami jest inaczej, co nie zmienia faktu że bank ma zawsze wyższe kursy wymiany walut...
Tylko najpierw musisz skądś te dolary wziąć - kupić lub PayPal Ci przeliczy. Jak to wychodzi kartą rozliczaną w Euro (większość polskich kart kredytowych) już Ci napisałem - płacisz cenę w dolarach podaną przez sklep przeliczoną na
złotówki i nic więcej - to jest po prostu płatność bezgotówkowa, tak jak u nas kupujesz w sklepie bułki tyle że kwota w $ jest przeliczana na złotówki...
Przykład - Visa Classic Kredyt Banku, 3 dni temu opłacona prenumerata Outdoor Photographer - 32.97 USD - 74.43 pln wychodzi ~2.25 pln za 1$ czyli jakieś 5 groszy więcej niż średni kurs NBP trzy dni temu. Masz jakieś jeszcze pytania odnośnie marży i kursów wymiany w Bankach ?
Płatność w B&H byłaby rozliczona dokładnie tak samo...
Mam małe pytanie, wysłałem kilka dni temu meila do bh z pytaniem o mozliwosc płacenia przez paypal, wiem ze cos sobie zastrzegaja ze niby moga tylko amerykanie, brytjczycy itp....wiec zadałem pytanie i do dzisisiaj głucho...moze przeoczyli Pytam wiec was, czy ktokolowiek robiac zakupy w bh, płacił poprzez system paypal? i czy takie zamówienie zostało zrealizowane?? draznia mnie akcje z tym płaceniem karta, wolałbym tak jak zreszta i wszedzie płacic przez paypal ale nie jest do konca pewien czy jest to mozliwe.....
Ale kartą jest najprościej i nie ma żadnych akcji - mnie raz kiedyś tam zweryfikowali i od tego czasu zrobiłem kilkanaście zakupów z wysyłka najpóźniej na drugi dzień po złożeniu zamówienia. Bez zasilania żadnych kont itp.
Zresztą weryfikacja jest dla Twojego bezpieczeństwa (sprawdzają czy masz kartę czy może tylko jej numery...)
We have worked diligently to answer your inquiry. Below you will find your answer. Please only reply to this message if you deem our answer to be unsatisfactory.
Subject: Other Inquiries
Our Answer: Hello,
Unfortunately due to a policy required of us by our bank, we are not able to ship orders to hotels that were paid for via credit card. This is a fraud protection measure. If you were able to pay via Bank Wire Transfer we could ship the order to your hotel. Bank Wire Transfers can take 2-4 business days to clear into our account before your order would process and then ship.
If you were able to pay via Bank Wire Transfer we could ship the order to your hotel.
We would need the following information to conduct the order in this manner.
1) Items/quantity to be quoted on (please no links or wishlists/shopping carts as I cannot access them)
2) Your personal contact info - Name, Home Address, Telephone number
3) Name, address and phone number of Hotel you will be staying at
4) Dates of stay at Hotel as well as Hotel Reservation number
5) Email address to email the quo! te to
6) Shipping information if it is different from the billing
Only after you provide us with this information can we generate a quote for you. At this point we will provide you with our Bank information to conduct the wire transfer. .
I have a little problem due to somebody's post on one of polish photo forums : one of them wrote, that you send packages with items to hotels, but on special conditions, while the other wrote, that you don't send packages to hotels at all. I would be grateful if you could help me to solve the problem fast, because I have to know if I can make this kind of purchase. Friend of mine will come to USA in May 16th, and go back to Poland in May 24th, so there is limited amount of time to make decisions.
Więc teraz szybkie pytanie : co to jest Wire transfer i czy mogę to zrobić :P
P.S. : przeczytałem to : http://en.wikipedia.org/wiki/Wire_transfer i wychodzi na to, że , ale nie znalazłem w necie co to jest cash office. Odzyskałem nadzieję, ale musicie mi szybko pomóc :P
Cash office -kasa bankowa bądź instytucja w stylu Western Union itp. Najprościej chyba będzie Ci puścić przelew (bank - bank)?
Ale bank - bank to trzeba mieć coś (konto?) w banku. Pisałem już, że ktoś polecał mi iść do tego banku w którym bh ma konto. Są 2 sztuki w San Diego, więc pewnie któryś z nich będzie osiągalny. Correct me if I am wrong.
Ok, stanęło na tym, że zamówiłem sobie lensa i aparat w CalumetPhoto w parceli w San Diego. Lensa od razu dzisiaj odłożyli, a aparatów nie mają, ale jak dostaną dostawę to odłożą. Ceny takie same jak w B&H, podatek 7.75%.
Musiałem przeliterowywać po angielsku mój adres i adres tego co będzie kupował, a także nry telefonów i maila - istny koszmar!
BTW : Odpowiedź odnośnie wire transferu przez B&H:
Zamieszczone przez BH
The wire transfer must be conducted by a bank, not a location such as Western Union. Contact your local bank or finanicial institution regarding wiring funds to our bank.
Więc teraz szybkie pytanie : co to jest Wire transfer i czy mogę to zrobić :P
Najzwyklejszy przelew zagraniczny z konta na konto. Czymś takim np robią zwroty cashbacku. Z dowolnego banku możesz zrobić ale lepiej dowiedzieć się wcześniej o prowizję - bo sklep pewnie zażąda że prowizja jest po stronie kupującego, a może ona wynosić od 20zł do kilkuset zł (np procent od kwoty). No i trzeba uważać na kurs waluty.
Przelewy do ok. $2000 imho najlepiej robic przez PKO BP. koszt takiej operacji to 50zl i nie obchodza CIe juz pozostale prowizje bankow posredniczacych. Uwazaj jednak, czy bank, w ktorym dany sklep na konto nie pobiera oplat od przychodzacych przelewow zagranicznych, gdyz tego owe 50zl nie zawieraja.
Teraz już po zawodach, postawiłem na local store dużo w plecy nie jestem, ale mam pewność, że wszystko zmieści się w czasie. Mam nadzieję, że nie wytną mi lensa na odprawie i 24 maja będę się cieszył brand new el0 zoomem o 450zł taniej niż w PL(już po odliczeniu 11%Vat i Cashbacka) ^^
Komentarz