Cło od uzywanego sprzetu ??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • paweleverest
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1138

Cło od uzywanego sprzetu ??

Witam

Mam pytanie jak wygląda sprawa naliczania cła na uzywany sprzet ( kilkuletni ) o trudnej do oszcacowania wartości ( ze względu na stopień zużycia ) sprowadzany z USA bądż Hong kongu ?? Czy sa jakieś sztuczki pomagajace takie ewentualne cło ominąć albo zminimalizowac
  • zOOn
    Bywalec
    • 2006
    • 220

Mi naliczyli clo i vat od 20-35L (o ktorym Ci odpisalem w innym watku).

Policzyli sobie 6.7% cla + 22% VAT od wartosci calkowitej (wartosc towaru + koszt przesylki) wg faktury z ebay-a, ktora kazali sobie przyslac mailem. (Na przesylce wartosc deklarowana byla 100 USD i do tego GIFT, ale nie zwracali na to uwagi w ogole).

Nie pomagalo zadne tlumaczenie, ze sprzet ma 16 lat itp... Urzad celny Poczty Polskiej w Bytomiu...

Najlepiej jakby ktos to przywiozl...

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18793

No właśnie nie jest problemem cło tylko vat. Jak kupowałem używane 20D w USA to najgorszy był vat .
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• towersivy
        Uzależniony
        • 2005
        • 992

Masz 90% szans że przywalą opłaty.....w urzędzie celnym w Pozku wszystko jest bardzo skrupulatnie clone.....czyli faktura z ebay, paypal itp i od tego naliczają cło i vat....gifty ich raczej nie obchodzą, chyba że dogadasz się ze sprzedawcą i do paczki dołączy pisemne wyjaśnienie, musi sie tam znajdować:

Do kogo paczka idzie czyli twoje pełne dane wraz z numerem dowodu, od kogo paczka idzie i czy ta osoba jest firma czy tez osoba fizyczna, absolutnie nie możne napisać że wysyła to jako firma. Następnie opis przedmiotu, oraz dla czego jest to gift. Z taka zawartością powinno się udać :smile:

Powodzenia :smile:

Komentarz

• rene
          Początki nałogu
          • 2006
          • 283

A zadziałałoby gdyby dołączyć jakieś lewe zaświadczenie że paczka idzie z serwisu? czy coś w tym stylu

Komentarz

• Tilt
            Dopiero zaczyna
            • 2004
            • 36

Witam!
            A ja dostałem od znajomego ze Seattle używane szkło do mojego Contaksa G2. Na paczce napisał GIFT, wartość 100USD. Oczywiście z UP w Warszawie przyszło zawiadomienie, że muszę wysłać im oswiadczenie, że jest to gift, co to jest, do jakiego aparatu, jaka jest wartość itp. Napisałem więc, że szkło jest dawno nie produkowane, a cena na rynku wtórnym waha się w granicach 80-130USD. No i paczka przyszła, kazali niestety mi zapłacić cło około 106zł. Byłem przekonany, że nie wrąbią żadnych opłat a tu takie coś...

pozdrawiam,
            Marcin
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            Oczywiście musiałem dorzucić, tak jak pisze towersivy, także ksero dowodu...
            Ostatnio edytowany przez Tilt; 225. Powód: Automerged Doublepost
            Canon EOS R6 | EF16-35L | EF35L | RF70-200L | RF100-400

Komentarz

• paweleverest
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1138

Zamieszczone przez towersivy
              Masz 90% szans że przywalą opłaty.....w urzędzie celnym w Pozku wszystko jest bardzo skrupulatnie clone.....czyli faktura z ebay, paypal itp i od tego naliczają cło i vat....gifty ich raczej nie obchodzą, chyba że dogadasz się ze sprzedawcą i do paczki dołączy pisemne wyjaśnienie, musi sie tam znajdować:

Do kogo paczka idzie czyli twoje pełne dane wraz z numerem dowodu, od kogo paczka idzie i czy ta osoba jest firma czy tez osoba fizyczna, absolutnie nie możne napisać że wysyła to jako firma. Następnie opis przedmiotu, oraz dla czego jest to gift. Z taka zawartością powinno się udać :smile:

Powodzenia :smile:

No własnie dlaczego jest to gift ??

Komentarz

• schuvi
                Bywalec
                • 2007
                • 197

W kazdym razie to rozboj w bialy dzien by kasowac clo za kilkuletni sprzet. Ciekawe czy celnicy tez placa clo za zakupione za oceanem towary....
                -40D + -BG E2N + -EF50 f1.4 + -EFS17-55 f2.8 IS USM + -EF24-105 f4L IS USM + -EF70-200 f2.8 IS USM + peedlite 430EX+580EX + 2xanDisk-III 4gb + owe Pro Mini Trekker Classic (w planie: EF 16-35 II f2.8)

Komentarz

• paweleverest
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1138

Zamieszczone przez schuvi
                  W kazdym razie to rozboj w bialy dzien by kasowac clo za kilkuletni sprzet. Ciekawe czy celnicy tez placa clo za zakupione za oceanem towary....

trudno sie nie zgodzić z pierwszą częscią tego zdania - jeszcze od nowych jakoś można zrozumiec - ale przy starym sprzecie który może wykopyrtnąc w każdej chwili to już lekka przesada

Komentarz

• jedrucha
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 110

Też kiedyś o podobną rzecz pytałem:
                    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=23771
                    W końcu zdecydowałem się poczekać dłużej na przyjazd
                    znajomego ze Stanów do Polski...
                    Jędrek

Komentarz

Pracuję...