Profilab - mało profi:(

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ErnestPierwszy
    Uzależniony
    • 2006
    • 734

Profilab - mało profi:(

Podjechałem na ul. Dziką 4 oddać zjęcia do wywołania w formacie ok. 40x30... Zdjęcia miałem zgrane na "pendrajwie".
    Jakie było moje zaskoczenie gdy miła pani poinformowała mnie, że muszę zostawić "pendrajawa" (a na nim potrzebne dokumenty i inne cuda). Zapytałem czy nie może tego przegrać na serwer czy co? Pani z rozbrajającą wręcz ironią stwierdziła, że trzeba pracę na CD nagrywać...

Pracując w latach 1995-1998 w naświetlarni, przegrywałem wszystko, na serwer, bo byli tacy klienci, którzy posiadali tylko 1 sztukę "syquesta".
    Ceny dysków twardych były chore, ale każdego klienta szanowało się i firma dbała o zasoby.

Teraz, gdy HDD 300GB kosztuje 300 zł, a pliki zamują kilka, kilkanaście MB odsyłanie klienta z kwitkiem, jest wyrazem zerowej jakości obsługi klienta.

Można np. zdjęcia wysyłać via internet do nawet - Fotojokera, przegrywać w tzw. "kioskach" a do ProfiLabu tylko CD - inaczej lipa. Żenada

Wywołam w innej firmie...
  • Gooferek
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 47

Wydaje mi sie ze Profilab jest nastawiony bardziej na wywolywanie masowe malych formatow, dla mniej wymagajacych klientow, stad ich podejscie. Ale racja... jest to malo godne pochwaly, a wrecz wymaga nagany. W koncu klient jest klientem i kazdy powinien byc traktowany na odpowiednim poziomie.
    Canon 350D | Canon 50D | Tamron 17-50/2.8 | Canon 50/1.4 | Canon 70-200/4L | Speedlite 580EX+430EX | talia karta

Komentarz

• SdoubleU
      Początki nałogu
      • 2005
      • 437

Polecam www.lab-net.pl tanio i dobrze.
      SdoubleU
      ---------------------------
      Canon :-D

Komentarz

• Jac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4813

dziwne, ja wlasciwie tylko u nich robie odbitki, nigdy nie bylo zadnego problemu.. z CF, z Pendrajwa ;-), z CD... ftp... nawet kiedys na zaplecze mnie poprosili jak robilem 100x90 i mi wszytko pokazali jak bedzie wygladac po itd ;-)... moze mieli zly dzien... ewidentnie dali ciala, ale bardziej bym to widzial jako wypadek przy pracy niz regule
        Instagram

Komentarz

• chuckyy
          Początki nałogu
          • 2005
          • 482

Zamieszczone przez SdoubleU
          Polecam www.lab-net.pl tanio i dobrze.
          Maszyna Agfy, ale profile ICC dla papieru Kodaka... Tak powinno być?

Przepraszam za OT
          | Canon 16-35 2.8 | Canon 24-70 2.8 | Canon 70-200 4 | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Komentarz

• Tomasz1972
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3042

Zamieszczone przez chuckyy

Przepraszam za OT
            Nie wazne jaka maszyna . Profil robi się pod konkretną chemię i papier stosowane w danym urządzeniu .

Komentarz

• SdoubleU
              Początki nałogu
              • 2005
              • 437

Przepraszam za OT
              Profil jest sporządzany do papieru i odczynników - zresztą nie każdy z niego korzysta. A nawet bez zastosowania profilu byłem bardzo zadowolony z ich pracy, a ponadto cena 30x45 = 6zł jest bardzo zachęcająca.
              SdoubleU

Komentarz

• chuckyy
                Początki nałogu
                • 2005
                • 482

Panowie, chodziło mi o to, dlaczego robią na papierze kodaka, skoro maszynę mają agfy :P TZn. nigdzie na ich stronie nie znalazłem oficjalnie napisane, na jakim papierze robią, dopiero po profilu do tego doszedłem
                kodaka nie znoszę - :/
                | Canon 16-35 2.8 | Canon 24-70 2.8 | Canon 70-200 4 | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Komentarz

• SdoubleU
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 437

kodaka nie znoszę - :/
                  A dlaczego? Czy masz jakieś złe doświadczenia? - podziel się wiedzą!

Robiłem u nich sporo fotek, rzeczywiście były na papierze Kodaka, ale dla mnie było ok. Kolory, nasycenie, kontrast, ostrość all ok!!
                  SdoubleU

Komentarz

• chuckyy
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 482

A dlaczego? Czy masz jakieś złe doświadczenia? - podziel się wiedzą!

Robiłem u nich sporo fotek, rzeczywiście były na papierze Kodaka, ale dla mnie było ok. Kolory, nasycenie, kontrast, ostrość all ok!!
                    Robiłem trzy razy na kodaku w trzech różnych labach (szukałem czegoś taniego, bo masowo wywoływałem 20x30). Wcześniej miałem te same odbitki z Konici i Fuji. Z kodaka wszystkie zdjęcia kolorowe wychodzą z jakimś fatalnym czerownym zafarbem i miałem wrażenie, że mają podbitą saturację o kilkadziesiąt procent. Ale muszę oddać, że zdjęcia czb wychodziły fajnie z kodaka, bo były bardzo... nasycone.

Komentarz

• SdoubleU
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 437

Robiłem trzy razy na kodaku w trzech różnych labach (szukałem czegoś taniego, bo masowo wywoływałem 20x30). Wcześniej miałem te same odbitki z Konici i Fuji. Z kodaka wszystkie zdjęcia kolorowe wychodzą z jakimś fatalnym czerownym zafarbem i miałem wrażenie, że mają podbitą saturację o kilkadziesiąt procent. Ale muszę oddać, że zdjęcia czb wychodziły fajnie z kodaka, bo były bardzo... nasycone.
                      Może to jednak wina laboranta nie papieru?
                      SdoubleU

Komentarz

• chuckyy
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 482

Może to jednak wina laboranta nie papieru?
                        Ten sam siedział w trzech różnych labach kodaka, w trzech różnych miejsach w Polsce? Tymczasem w każdym innym - fuji i konica - miałem szczęście do dobrego laboranta?

Komentarz

• Jac
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 4813

rozumiem ze miales profile z tych labow i odbitki byly robione "bez korekty" laboludka?, bo jesli nie to wyniki pewnie sa mocno przypadkowe
                          Instagram

Komentarz

• SdoubleU
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 437

Ten sam siedział w trzech różnych labach kodaka, w trzech różnych miejsach w Polsce? Tymczasem w każdym innym - fuji i konica - miałem szczęście do dobrego laboranta?
                            Hmmm ... no to już nie wiem?
                            SdoubleU

Komentarz

• chuckyy
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 482

Zamieszczone przez Jac
                              rozumiem ze miales profile z tych labow i odbitki byly robione "bez korekty" laboludka?, bo jesli nie to wyniki pewnie sa mocno przypadkowe
                              Nie miałem ani profili, ani odbitki. Zdjęcia były w sRGB - ale patrz mój post wyżej.

Komentarz

Pracuję...