Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
a ja wtrącę tylko swoją historię z BEA BŁYSK z allegro
Zamawiałem 70-200 f4 L, dzwoniąc do nich. Odebrała sympatyczna uśmiechnięta pani, która zaraz posmutniała (była godzina 16:07 bodajże) i powiedziała niemal ze łzami w oczach, ze obiektyw wyślą dopiero jutro rano () bo kurier przyjmuje tylko do 16...
Ja dziś zakupiłem u Pana Tomka obiektyw i pozostaje mi tylko polecić sprzedawcę innym. Kolejne obiektywy też kupię od niego. Jestem pod wrażeniem
Pozdrawiam
A ja właśnie 3 godziny temu odebrałem 17-40 przesłanego od Pana Tomasza Wszystko przebiegło super, bez najmniejszych problemów, w dobrej cenie i szybko. Też jestem baardzo zadowolony.
40D | 17-40/4 | 70-200/4 | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
--------------------- Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.
Takie same ceny jak tommy_j i spore podobieństwo fot i aukcji ma michalmag. Tyle, że aukcje są KupTeraz co daje możliwość zwrotu w ciągu 10 dni. Ktoś kupował?
W razie czego odp. na priv, żeby tu nie śmiecić. Słyszałem tylko pogłoski, że tommy_j to teść michalmaga
Dołączę się do pochwał pod adresem Pana Tomka :-) Kupiłem u niego trochę sprzętu i ZAWSZE byłem w 100% zadowolony. Jak kupowałem o Tommy'ego pierwsze szkło - 'tego' Tamrona ;-), to zaproponowałem wymianę za dopłatą z EF 24-85 i Tommy (rozmawiając ze mną pierwszy raz w życiu) powiedział: To ja panu dzisiaj wyślę szkiełko, pan podeśle swoje przy okazji i jakieś tam pieniążki'. Normalnie szok wtedy przeżyłem ;-) I faktycznie szkło było u mnie na drugi dzień, a ja dopiero swoje pakowałem do wysyłki Jak kupowałem lampę, to Tommy mówił 'Nie kupuj panie Metz'a - wspomnisz moje słowa' :-) Kupiłem Metza, nie chciał dobrze trybić z D60 i faktycznie wspomniałem słowa I kupiłem 550ex (oczywiście wiadomo od kogo). 24-105, 70-200, 30D - też przyszły od Tommy'ego. Jak miałem wątpliwości co do działania AF w 70-200, to Tomek przysłał mi zaraz po rozmowie tel. drugi egzemplarz, co bym sobie porównał, pofocił cegły, niebo, itd...
Są kupujący, którym nie do końca pasuje styl prowadzenie rozmowy i korespondencji, jaki uskutecznia Tommy, bo jest mocno specyficzny i kiedyś mi jeden znajomy powiedział, że nie kupi nic od gościa, który gada 'jak nachlany' ;-) Mnie to akurat nie przeszkadza, więc każdemu rekomenduję Tommy'ego
Zamieszczone przez dentharg
Takie same ceny jak tommy_j i spore podobieństwo fot i aukcji ma michalmag. Tyle, że aukcje są KupTeraz co daje możliwość zwrotu w ciągu 10 dni. Ktoś kupował?
http://www.allegro.pl/item204264071_...warancja_.html - fota w tej aukcji to jest na bank od Tommy'ego - chyba każdy poznaje te roślinki w tle (znak rozpoznawczy fotek na aukcjach Tomka). A co do zwrotu w 10 dni to mimo, że Tommy nie daje 'Kup teraz' to i tak można u niego wybierać, przebierać i zwracać
Bralem od michalmag i od tommy_j i nie bylo nigdy problemu. U Tommy_j, bylem osobiscie (do dzis mam fotki testowe z Jego balkonu, kwietnik tez mam zrobiony )
www.pbase.com/arra R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
a nie wiecie jak jest z faktura u tommy_j?
bo wlasnie planuje wieksze zakupy i czytajac jakie zbieranie opinie ten sprzedawca zastanawiam sie czy nie zrobic u niego zakupow
glownie chodzi mi czy nie ma takiego problemu ze jak chce z faktura to jest drozej czy cos
to ja też pozytywny "kamyk do ogródka". Piewrszy kontakt to drżenie rąk przy odbiorze pierwszych zakupów u p. Tomka : 20d i 17-40L i niepewność czy zapewnienia iż lekko używana 20d ma napewno na liczniku 8k i czy nowa elka nie jest z tych "gorszych" egzemplarzy. Po ponad roku użytkowania i ponad 20 tyś. fotek uśmiecham się tylko pod nosem z tych "początkowych nieufności". potem u Tommy'ego była 580 Ex i to troche na raty, bo potrzeba była pilna, a kasy brakowało na całość ( i tu potwierdza się legendarna już ufność Tomka do kontrahentów), potem EF 100/2,8 macro i to tylko na kilka miesięcy, bo po zrealizowaniu specyficznych zamówień wymieniłem go u Tomka na 70-200/4 L (rewelacja) i znów gotówka jakoś dziwnie i wbrew logice była na dzlszym planie....
Teraz znów myślę o kolejnych "manewrach finansowo-sprzętowych" - oczywiście u Tommy'ego, bo apetyt rośnie w miarę jedzenia...
Podsumowując gość szczególnie godny polecenia, o szczególnej osobowości co jeszcze urozmaica zakupy (trzeba pamiętać, by nie nawiedzać go lub dzwonić przed 11 rano :grin: ). pozwala wszystko przetestować, zastanowić się, obfotografować całą swoją chałpę (oczywiście z charakterystycznymi kwiatkami jako tło) i jeszcze kusi takimi rzeczami jak 1ds z podpiętym 28-300L, które potem śnią się miesiącami po nocach
Chciałem u pana Tomka zakupić 70-200 4L na hasło CB powiedział zę wysyłka free. Po czym jednak moze spotkamy się w połowie drogi. Chciał podjechać do mnie 100km. Za sam ten fakt polecam pana Tomasza.
W razie czego odp. na priv, żeby tu nie śmiecić. Słyszałem tylko pogłoski, że tommy_j to teść michalmaga
Ja bralem ostatnio 30D od michalmaga. Wszystko super zakup z dnia na dzien wlasciwie. Wzialem poza allegro wiec opuscil mi jeszcze 50 zl od ceny kup teraz. Odbieralem osobiscie nie mial zadnych oporow przed tym zebym podpial najwazniejsze swoje szkla i lampe i zrobil kilka fot testowych.
Ja też u Michała kupiłem ostatnio dwa obiektywy i jeszcze za nie nawet nie zapłaciłem, bo miałem daleko do banku. Jednego obiektywu nie miał u siebie, ale powiedział, że załatwi. Jak mówił, tak zrobił. Wszystko poszło szybko, sprawnie i do tego pełne zaufanie do klienta (bo jakby nie było 4000zł piechotą nie chodzi) i wysyłka za darmo. Jutro dopiero idę zapłacić za te szkiełka, a mam je już od środy. Polecam go z całej siły!
Komentarz