paypal a western union

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jinks
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2178

paypal a western union

Witam,

czy ktoś z forumowiczów płacił za coś kupionego na ebay-u amerykańskim przy pomocy paypala (z Polski)? Czy sprzedający się na to zgadzają bo z tego co mi wiadomo to oni płacą prowizję i nie wiem czy fakt, że byłoby płacone z polskiej karty kredytowej nie zwiększa ich kosztów? A może ktoś ma jakieś doświadczenia z płaceniem przez western union(w sensie przesłania za ich pomocą pieniędzy) - na daną chwilę jedyna karta kredytowa jaką mogę zobyć to karta studencka (płaska) i nie wiem czy umożliwi mi korzystanie z paypala?
    Miłego dnia
    moja www
  • miszaqq
    Uzależniony
    • 2006
    • 678

NIGDY nie uzywaj western union do platnosci na ebay lub allegro, raz nigerasy juz probowaly nabrac znajomych ze szkocji, ale cudem udalo sie im odzyskac przesylke, a wiec PAYPAL jak najbardziej tak (sprzedajacy placi taka sama prowizje niezaleznie od tego czy placisz z PL, UK czy ChRLD), a poza tym to czy nie da sie wplacic kasy na konto paypal z normalnego konta bankowego najpierw a potem kupowac cos ? (nie znam polskiego paypala i jakie tam sa ograniczenia, znam tylko wersje UK)
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Komentarz

• SdoubleU
      Początki nałogu
      • 2005
      • 437

Zamieszczone przez miszaqq
      NIGDY nie uzywaj western union do platnosci na ebay lub allegro, raz nigerasy juz probowaly nabrac znajomych ze szkocji, ale cudem udalo sie im odzyskac przesylke, a wiec PAYPAL jak najbardziej tak (sprzedajacy placi taka sama prowizje niezaleznie od tego czy placisz z PL, UK czy ChRLD), a poza tym to czy nie da sie wplacic kasy na konto paypal z normalnego konta bankowego najpierw a potem kupowac cos ? (nie znam polskiego paypala i jakie tam sa ograniczenia, znam tylko wersje UK)
      Polski Paypal można "zasilić", w rzeczywistości poprzez Paypal zapłacić, tylko kartą kredytową. Pieniądze wpłacone na konto PP można transferować na konto bankowe.
      SdoubleU
      ---------------------------
      Canon :-D

Komentarz

• filip71
        Początki nałogu
        • 2004
        • 250

tylko PayPal-em płać.
        Ja mialem kilka transakcji i wszystko OK - na eBay są sprzedawcy gdzie są oznaczenia o gwarancji zwrotu kasy np. do 1500zł. Nie wiem jak się to przekłada na praktykę jednakże zawsze coś.
        Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez jinks
          czy ktoś z forumowiczów płacił za coś kupionego na ebay-u amerykańskim przy pomocy paypala (z Polski)?
          Ja placilem juz sproo razy i w USA i w UK i Niemcy. Zero problemow. Sprzedajacy jak juz zaznacza w aukcji opcje akceptowanej platnosci przez Paypal to dalej nie maja nic do gadania.

na daną chwilę jedyna karta kredytowa jaką mogę zobyć to karta studencka (płaska) i nie wiem czy umożliwi mi korzystanie z paypala?
          Podobno w mbanku jest karta do platnosci internetowych - rowniez plaska ale w sklepach, serwisach internetowych akceptowana jako kredytowa. Spojrz czy jest i dla ciebie dostepna. Jak nie to niestety o Paypalu mozesz chwilowo zapomniec, poki wypuklej karty sie nie dorobisz (mi PKO BP swego czasu jak bylem jeszcze studentem bezproblemowo wydal Visa Classic - karta wypukla, z odroczonym terminem platnosci, czyli nie do konca kredytowa).

Komentarz

• jinks
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2178

Dzieki serdeczne panowie za konkretne odpowiedzi. Co do karty w banku powiedzieli mi, że ta studencka jest kartą kredytową, ale płaską. Spróbuję jeszcze zapytać na stronie paypala.
            Miłego dnia
            moja www

Komentarz

• r65
              Dopiero zaczyna
              • 2005
              • 44

Inteligo + PayPal = no problem.
              FF z FF po serwisie, EOS33+BP, 17-40L, 135 2L+TCx2 II, 85 1.8, 50 1.4.

Komentarz

• cood
                Coś już napisał
                • 2006
                • 94

Zamieszczone przez Vitez
                Podobno w mbanku jest karta do platnosci internetowych - rowniez plaska ale w sklepach, serwisach internetowych akceptowana jako kredytowa. Spojrz czy jest i dla ciebie dostepna. Jak nie to niestety o Paypalu mozesz chwilowo zapomniec, poki wypuklej karty sie nie dorobisz [cut]
                karta visa electron z Inteligo działa w paypalu bez problemów więc trochę mijasz się Vitezie z prawdą w powyższym swierdzeniu

a.
                cood [czyt. kud]
                http://endofchaos.com - zrobiłem kilka galerii foto.
                przyszła też pora na moją własną www.adamstepien.com
                moja galeria na CanonBoard http://canon-board.info/showthread.php?t=10641

Komentarz

• slawi_3000
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 568

A co za problem spróbować wygenerować konto w PayPal przy pomocy dowolnej posiadanej karty? Najwyżej system odmówi. PayPal budzi mój ciągły podziw. Praktycznie we wszystkich przypadkach zakupów towarów wirtualnych (np. kody aktywacyjne), towar jest na mailu w 20 - 30 sekund po transakcji niezależnie od pory dnia, czy nocy. Jedyny wyjątek w moim doświadczeniu to Japonia, gdzie zaufanie do robotów jest ograniczone i mail dochodzi w kilka godzin po rozpoczęciu przez firmę pracy w realu.

Komentarz

• bartolomic
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 164

Zamieszczone przez Vitez
                    Podobno w mbanku jest karta do platnosci internetowych - rowniez plaska ale w sklepach, serwisach internetowych akceptowana jako kredytowa. Spojrz czy jest i dla ciebie dostepna. Jak nie to niestety o Paypalu mozesz chwilowo zapomniec, poki wypuklej karty sie nie dorobisz (mi PKO BP swego czasu jak bylem jeszcze studentem bezproblemowo wydal Visa Classic - karta wypukla, z odroczonym terminem platnosci, czyli nie do konca kredytowa).
                    ta karta przysługuje każdemu. Kosztuje bodajże 24 PLN rocznie, ale pewien nie jestem. Mam ją i jestem bardzo zadowolony. Mimo że jest traktowana jako kredytowa, to jest ona rodazjem karty pre-paidowej, połączonej z rachunkiem eKONTO.. jak dla studentów świetna sprawa - wszystko w necie zapłacisz..
                    40D, 70-200 /f4; 17-40 /f4; 4GB pqi x100; 580EX; LowePro: Orion Trekker II - powoli ale jednak - marzenia sie spełniają!!

Komentarz

• gwozdzt
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 5780

Zamieszczone przez cood
                      karta visa electron z Inteligo działa w paypalu bez problemów więc trochę mijasz się Vitezie z prawdą w powyższym swierdzeniu .
                      Dokładnie tak.
                      Działanie karty w internecie nie zależy od tego czy jest wypukła, płaska, kredytowa lub debetowa, lecz jedynie od tego czy ma udostępnione transakcje zdalne (tzw. MO/TO/IO).

Karta Inteligo (www.inteligo.pl) mimo iż płaska i debetowa ma te transakcje udostepnione i działa.

Natomiast w mBanku do tych celów jest e-karta połączona ze specjalnym subkontem i to jest nawet lepsze rozwiazanie, bo bezpieczniejsze.

Zamieszczone przez Vitez
                      Podobno w mbanku jest karta do platnosci internetowych - rowniez plaska ale w sklepach, serwisach internetowych akceptowana jako kredytowa.
                      Masz bardzo mgliste pojęcie o rodzajach kart bankowych.
                      Fizyczny wygląd karty (płaska/embosowana) nie ma już dziś nic wspólnego ze sposobem jej rozliczania (debetowa, kredytowa czy obciążeniowa).
                      Kredytówka moze byc płaska (pełno tego dziś), a z drugiej strony debetówka może być wypukła (zdecydowanie mniej popularne, ale np. ja mam taką z MultiBanku).

Polecam:

Zamieszczone przez Vitez
                      swego czasu jak bylem jeszcze studentem bezproblemowo wydal Visa Classic - karta wypukla, z odroczonym terminem platnosci, czyli nie do konca kredytowa).
                      to była karta obciążeniowa (charge).
                      Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
                      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez gwozdzt
                        Masz bardzo mgliste pojęcie o rodzajach kart bankowych.
                        Rety ale sie rzuciliscie - no dalej rozszarpcie mnie bo smiem sie na czyms nie znac.
                        Ludzie... tolerancji troche. Przeciez nie wprowadzam z premedytacja kogos blad. Mozna kogos poprawiac ale robcie to z klasa a nie agresja jaka prezentujecie .
                        To ze sie na czyms znasz nie znaczy ze od razu musisz tak sie wywyzszac, epatowac z ta wiedza a ponizac kogos kto nie wie tyle co ty.
                        Do tej pory uwazalem cie Tomku za rozsadnego i rozumnego czlowieka, ale powyzszymi tekstami to pojechales, jak to sie mowi "ostro po bandzie" .

Komentarz

• gwozdzt
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 5780

Zamieszczone przez Vitez
                          Rety ale sie rzuciliscie - no dalej rozszarpcie mnie bo smiem sie na czyms nie znac.
                          Ludzie... tolerancji troche. Przeciez nie wprowadzam z premedytacja kogos blad. Mozna kogos poprawiac ale robcie to z klasa a nie agresja jaka prezentujecie .
                          To ze sie na czyms znasz nie znaczy ze od razu musisz tak sie wywyzszac, epatowac z ta wiedza a ponizac kogos kto nie wie tyle co ty.
                          Do tej pory uwazalem cie Tomku za rozsadnego i rozumnego czlowieka, ale powyzszymi tekstami to pojechales, jak to sie mowi "ostro po bandzie" .
                          Sorry, jeśli Cię to tak dotknęło, ale czy nie jesteś czasem trochę nadwrażliwy...?
                          Stwierdziłem fakt (że masz kiepskie pojęcie o rodzajach i klasyfikacji kart), a następnie wszystko wyłuszczyłem co i jak.
                          Kto się tu rzuca? kto rozszarpuje? gdzie tu ostro...? No ale każdy ma subiektywne odczucia, więc jeśli poczułeś się obrazony, to jeszcze raz przepraszam.
                          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• minek
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1386

No, właśnie właśnie. Visa Electron z Inteligo jak mówicie działa z paypalem, a podobna z mBanku - już nie. Tej przezroczystej nie miałem, ale ZTCW to też nie wszystko i nie wszędzie z nią działa, przynajmniej w Internecie hen, w stanach coś kupując. Znajomy miał problemy.
                            Natomiast miałem kiedyś z PKO SA wypukłą Visę, też nie kredytowa czyli to ta pośrednia - charge czy jakoś tak. I na amazonie przy jej pomocy kupowałem.
                            A teraz mi CITI dało całkiem za darmo przez pierwszy rok Vise kredytową, hihi. I działa!

Komentarz

• comatus
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 725

Mam konto paypal założone na konto bankowe w banku amerykańskim (Chase). Mam teraz pytanie, czy mogę w jakiś sposób wpłacić z Polski dolary na to konto? Jak narazie $ leżą w koncie w Banku Zachodnim, ale że coraz bardziej tracą na wartości to chciałem coś kupić za nie bez wymieniania. Da się jakoś?

Komentarz

Pracuję...