Laptop ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • hjagien
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 15

Laptop ?

Witam .. Ostatnio padł mi mój wysłużony PC ....

z zakupem laptopa nosiłem się już od dłuższego czasu ..... ale teraz mam nóż na gardle .... mój budżet to około 3,5 do 4,5 tys. PLNów ... sporo myślałem o Macbook'u z 13 calową matrycą ... ale to górna granica mojej sumy ... a nie wiem czy aperture i mac'os (bo za te dwie rzeczy byłbym jedynie gotów zapłacić ) są warte wyższej ceny .... tańsze przy tej samej konfiguracji będą Dell, Toshiba , HP .....

Kompa używam głównie do :
    - Photoshop
    - MS Excel (mocne kalkulacje)
    - Reszta to duperele które nie maja znaczenia dla konfiguracji sprzetowej

Co radzicie ? Jaka marka / konfiguracja .... będę serdecznie wdziećzny za rady .

Ps. niewiem czy jest to odpowiednie miejsce na ten temat .... wybaczcie ....
    -----------------------------------------------------------------------
  • focus
    Bywalec
    • 2006
    • 182

to jest dobre miejsce w kontekście photoshopa

dołączam się do pytania, ja jedynie dodam od siebie że ważna jest mobilność czyli ok.13"
    poza MAC'kiem możesz zerknąć na:
    Laptopy z funkcją tabletu to elita w królestwie komputerów przenośnych. Asus R1F zalicza się do najbardziej wytwornych, a już na pewno jest najbardziej eleganckim przedstawicielem tej klasy dostępnym w tej chwili na polskim rynku.

Tym razem sięgniemy nieco wstecz i przyjrzymy się 13-calowemu subnotebookowi Fujitsu. Na przykładzie tej maszyny sprzed półtora roku widać, jak gwałtowny jest postęp technologiczny.

Modelem Megabook S262 MSI kontynuuje udaną tradycję małych, sprytnych jednostek S260 i S270.

Komentarz

• matka997
      • 2007
      • 11

Komentarz

• ddarc
        Bywalec
        • 2005
        • 182

Odp

Fajny mały lekki notebok HP... jest też tańszy model na tej stronie
        Testy smartfonów, kart graficznych, komputerów i laptopów. Recenzje gier, programów i gadżetów oraz newsy ze świata nowych technologii.

Rankingi - Sprawdź aktualne informacje w serwisie Benchmark.pl
        ddarc ....Canon 50D,30D,C 24-105 F4,Samyang 8mm,C 70-200 F4 ,Kit18-55 II,580EX,SLIK PRO 340 DX,

Komentarz

• gietrzy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 5727

Zamieszczone przez hjagien
          Kompa używam głównie do :
          - Photoshop
          2 Giga RAM
          Proc CD lub C2D (4 mega cache)
          HDD 7200
          matryca obojętnie jaka bo i tak będzie chu chu
          kalibrator
          rozdzielczość ... największa!

edit: sorry, nie spojrzałem na budżet.

Podłącze się do wątku i zapytam o max rozdzielczość matryc w rozmiarze 15.4", Są 15.4" które mają 1900x1200?
          the silence is deafening

Komentarz

• mkwiek
            Uzależniony
            • 2006
            • 862

a możę BenQ P52?
            Turion 64 x2 1600 MHz
            1Gb Ram DDR2
            Ati X1600
            dysk Hitachi 100 GB
            cena koło 3700zł
            Ostatnio edytowany przez mkwiek; 5737.
            I am FX

Komentarz

• DoMiNiQuE
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3548

Zamieszczone przez gietrzy
              Podłącze się do wątku i zapytam o max rozdzielczość matryc w rozmiarze 15.4", Są 15.4" które mają 1900x1200?
              Taka rozdzielczosc przewidziala jest dla 24", przy 15" czcionki musialbys czytac przez lupe

hjagien, jak chcesz pracowac na najlepszym systemie pod sloncem to bierz macbooka. aperture spokojnie bedzie na nim smigal. windows to jest dobry, ale do lapania wirusow i gier dla dzieci

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

I wymienil w nim ram na 2sztuki tego:
                http://www.allegro.pl/item176345394_...wys_6_pln.html

(wbudowany 1GB ramu to najprawdopodobniej 533MHz z gorszym CL, da sie odsprzedac na Allegro za ok 250zl).

Oraz ewentualnie pojemniejszy zamiennik baterii - ale to w instrukcji musialbys znalezc dokladny model baterii i szukac zamiennikow bo ogolnikowa specyfikacja techniczna tego nie podaje.

Co do mobilnosci - wpakowac go do Lowepro CompuRovera i ciezaru w ogole nie czuc 8)

Komentarz

• KuchateK
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 4895

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
                  hjagien, jak chcesz pracowac na najlepszym systemie pod sloncem to bierz macbooka.
                  Bialego najlepiej... Slicznie zżółknie Ci za troche
                  ...

Komentarz

• hjagien
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 15

Biały / żółty Mac jest jezzy, trendy i w ogóle . Propozycja Viteza jest bardzo ciekawa ... ale ze znizka studencka mam Bialego Maca 2.0 Ghz z 1G ramu za jakieś ...4.800 zl ... rożnica w cenie - 600 zl ... z czego mam nieco wiecej oprogramowania pod Maca w zestawie.

Na plus dla HP jest 40 G wiecej twardziela i matryca 15,4....

... i jak to jest z Matrycami w Macach .... czytalem nieco różnych opinii i czy one rzeczywiscie są lepsze do szeroko pojetej grafiki/ zdjeć niż w innych laptopach ... np. w przytoczonym HP'ku ... karta graficzna siedzi chyba taka sama.
                    -----------------------------------------------------------------------

Komentarz

• ErnestPierwszy
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 734

W Saturnie w Warszawie w Arkadii były ostatnio białe Macbooki po 2830 brutto (512 ram, 60 gb)! Wyprzedaż jakaś starszych modeli (chyba core solo, ale nie dam głowy czy Mac robił takie)...

Komentarz

• DoMiNiQuE
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 3548

hjagien, matryce w makach sa naprawde bardzo dobrej jakosci. Nie mozna im niec zarzucic, w przeciwienstwie do Fujitsu-Siemensow i innych Toshib
                        Jesli zdecydujesz sie na maka to poczekaj jeszcze pare tygodni az wyjdzie Leopard

ErnestPierwszy, w Macbookach nigdy nie montowano CoreSolo, to byly wersje z CoreDuo.

Komentarz

• tmaciak
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 610

Zamieszczone przez gietrzy
                          Są, np. Dell Precision ma opcję "Ekran panoramiczny DellSharp 15.4" WUXGA (1920x1200) TFT". W konfiguracj "PSowej" (CD2, 2 GB RAM, HDD 7200 obrotów) kosztuje jakieś 12 KPLN
                          Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338. Powód: Automerged Doublepost
                          Pozdrawiam, Tomek
                          Canon S-120PC II

Komentarz

• tmaciak
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 610

Jak już jesteśmy w wątku o laptopach to jeśli mac to Macbook Pro 15,4 to jest to
                            Pozdrawiam, Tomek
                            Canon S-120PC II

Komentarz

• obserwator
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 137

Zamieszczone przez hjagien
                              ... sporo myślałem o Macbook'u z 13 calową matrycą ... ale to górna granica mojej sumy ... a nie wiem czy aperture i mac'os (bo za te dwie rzeczy byłbym jedynie gotów zapłacić ) są warte wyższej ceny ....
                              MacOS i Aperture warte są niemal każdej ceny, a docenisz jak popracujesz.

http://www.kadr.org.pl - ... zapraszam...

Komentarz

Pracuję...