Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Potrzebuję durgiego body jako zapas do mojego już ciut wysłużonego 20D. Oczywistym ruchem byłoby kupno 5D jako podstawowe a 20D dalej służyłoby jako zapas, ale cena nowego 5D jest w tej chwili zdecydowanie poza moim zasięgiem, a aktualnie (tydzień przed PMA) Canon nie ma w swojej ofercie nic pomiędzy, na co warto wydać pieniądze. :-(
Dlatego mój typ padł na nowe 400D. Jednak po krótkiej chwili przeglądania allegro znalazłem używane 20D w podejrzanie dobrym stanie: http://www.allegro.pl/item167314445_...y_gratisy.html
Cena tylko o ok. 300 zł wyższa niż nowe 400D!
Co o tym sądzicie? Oczywiście mogę poprosić sprzedawcę o nr seryjny i stan licznika czy w końcu pojechać i obejrzeć na żywo, ale najpierw chciałbym poznać Wasze zdanie. Warto?
A może macie jakiś inny pomysł na zapasowe body?
A ja właśnie się pozbyłem anologowego 300 I zaczynam pomału żałować...
Dodam, że ten zapas byłby na co dzień używany przez moją żonę, więc nie może być to jakiś staroć porośnięty pajęczynami
A ja bym brał używane 20D. Zapasowe - czyli nie będzie przesadnie rżnięty (oczywiście wypada sprawdzić stan, licznik itp.). A komfort posiadania dwóch takich samych puszek (baterie!) - bezcenny.
za muflonem, podpinasz drugie szkło i możesz niezależnie (nie jako zapas) dwoma sie na slubach bawić - jesli stan faktycznie jak sprzedawca pisze.
albo poszukać 30D w idealnym stanie- skoro nowy już poniżej 4000 to używke powinieneś za 3000 znależć
Ja bym zdecydowanie brał 20D, nawet nie ma co się zastanawiać nad czymś takim jak 400D. Skontaktuj się z gościem poza allegro, może jeszcze opuści cenę.
Oczywistym ruchem byłoby kupno 5D jako podstawowe a 20D dalej służyłoby jako zapas, ale cena nowego 5D jest w tej chwili zdecydowanie poza moim zasięgiem, a aktualnie (tydzień przed PMA) Canon nie ma w swojej ofercie nic pomiędzy, na co warto wydać pieniądze. :-(
A spieszy ci sie gdzies?
Ja bym poczekal 2-3 miesiace na ruchy cenowe po PMA jesli ci sie nie spieszy.
Chco sa tacy co kupili 5D za 8300 "bo zaraz wyjezdzaja" a dzien pozniej 5D bylo juz za 7999 .
Wpadło mi kilka zleceń na kwiecień-maj, a cholera mam już dość stresu biegając z jednym body. :cool: Wystarczająco mnie to nerwów kosztowało ostatnio...
Chciałbym też spokojnie wyjść gdzieś z żoną bez ciągłego wyrywania sobie aparatu
Z resztą śledzę wątek "co nowego..." i chyba nie spodziewałbym się jakichś drastycznych ruchów cenowych ze strony Canona. Raczej nie łudzę się, że 5D, które teraz sprzedaje się prawie jak ciepłe bułeczki, miałoby kosztować np. <6k pln, albo żeby pojawił się jakiś FF pomiędzy 30D a 5D...
Ja bym jednak te kilka dni poczekał. Jakby tak pojawiło się jednak 40D to może być niezłe zamieszanie w cenach. Zaraz po ukazaniu się 30-tki można było na allegro kupić 20-tki (resztki magazynowe) kilkaset złotych taniej. Dopiero tydzień, dwa póżniej ceny wróciły mniej wiecej do poprzedniego poziomu. Pamiętam jak dziś, że goście mieli nowe 20-tki po 3300.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Ja wybrałbym 20d, swego czasu byłem przed takim wyborem. Wybrałem używane 20d (co prawda miało tylko pół roku) i jestem bardzo zadowolony z takiej decyzji.
Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8
Komentarz