Gdzie kupić tło pod blue-boxa???

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Terrmos
    Bywalec
    • 2006
    • 108

Gdzie kupić tło pod blue-boxa???

No przydałby się taki kawałek 3m. na 5m., ale kupować coś takiego jako tło fotograficzne to jest kuuupa kasy. Znowu te na Allegro to jest podły materiał- jedno kupiłem kiedyś i tanio znaczy kiepsko...
    Innym rozwiązaniem jest kupienie podgumowanego, niebieskiego materiału uzywanego do produkcji okiennych rolet- wychodzi całkiem, całkiem.
    Ma ktoś inny pomysł?
    Tkanina nie może być podła- będa po niej deptać, będzie ją trzeba transportować i najlepiej żeby zachowywała gładkość i nie wymagała prasowania przed każdym pstrykaniem.
  • Tomasz1972
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3042

Sorki za OT ale dlaczego to ma byc niebieskie ?

Komentarz

• TOPOL
      Początki nałogu
      • 2004
      • 321

No bo to ma być BLUE - box Chociaż teraz w filmach używają tylko zielonych ...
      http://www.topol.pl

Komentarz

• Tomasz1972
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3042

Zamieszczone przez TOPOL
        No bo to ma być BLUE - box Chociaż teraz w filmach używają tylko zielonych ...
        Zastanawiałeś się dlaczego ?

"Blue box" powstał praktycznie wraz z kinematografią , czyli dość dawno .
        Niebieski dlatego że stosowano materiały monochromatyczne , które nie rejestrowały tego koloru ( tło zostało automatycznie wycięte ) i wystarczyło skleić dwa filmy jeden nagrany w "Blue boxie" i drugi w realu ( ten w realu na pan lub orto chromatycznym materiale ), a następnie skopiować na kolejną kliszę .

Obecnie jako "Blue box" ( nazwa została i jest myląca ) stosuje się barwy dopełniające do tego co chcemy wyciać.
        Jeżeli przedmiotem zdjęcia jest np:
        czerwony stosujemy tło niebieskozielone
        zielony stosujemy tło purpurowe
        niebieski stosujemy tło żółte
        i oczywiście odwrotnie
        Niestety czystych kolorów nie fotografujemy , jednak tło "blue boxa" musi być inne niż fotografowany obiekt .
        Jeżeli będzie zgodne z nazwą to nie jesteśmy w stanie szybko odseparować od tła modelki z pięknymi niebieskimi oczami na dodatek w niebieskiej sukience oraz z niebieską kokardą na włosach

Komentarz

• Terrmos
          Bywalec
          • 2006
          • 108

I ja z torbami pójdę... to ja już wolę wybić z głowy modelce niebieską kokardkę a oczy to nie problem, jak się uzywa Fluid mask.
          Pytanie wciąż wisi w powietrzu.

Komentarz

• Tomasz1972
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3042

6 XB0109K330 TKANINA DRELICH CPN 235G/M2 mb. 1 mb 7.15

Komentarz

• Terrmos
              Bywalec
              • 2006
              • 108

granatowa... za ciemna...:-(

Komentarz

• Zielony
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2928

Zamieszczone przez Tomasz1972
                Sorki za OT ale dlaczego to ma byc niebieskie ?
                Blue-box w Polszy a poprawniej w świecie 'blue-screen'. Blue-box to w slangu komputerowym urządzenie do darmowego korzystania z połączeń telefonicznych
                Użyty mógłby być w zasadzie każdy kolor - błękitny albo jaskrawo-zielony używane tutaj są dlatego, że nie występują w kolorze ludzkiej skóry.

Uważaj zatem na tzw. digital hole - to co koledzy wspomnieli wcześniej.
                Użyty do malowania tła kolor / lub materiał nie może występować w ubiorze etc. bo zostanie wycięty przez urządzenie do kluczowania - tzw. chroma key.

PS. Jeżeli masz to mieć stacjonarne to może pomalować lepiej ścianę?? Są do tego specjalne farby. Jedno studio mamy właśnie tak pomalowane. Tyle, że pamiętaj o jedym - tło musi być równomiernie i dobrze oświetlone.
                sigpic

Komentarz

• Terrmos
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 108

To to ja wiem... pracowałem jako reporter w TV kablowej w Pile i się naoglądałem takich rzeczy. A że w użytku była Amiga 2000, genlock i SVHS to inna sprawa.

Komentarz

• Zielony
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2928

Zamieszczone przez Terrmos
                    A że w użytku była Amiga 2000, genlock i SVHS to inna sprawa.

Ojciec zaczynał od Amigi 600
                    sigpic

Komentarz

• Terrmos
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 108

Zamieszczone przez Zielony

Ojciec zaczynał od Amigi 600

Satry... Amiga 600 to już był szczyt miniaturyzacji przy 2000 :grin: w HD w komplecie... ajjjj

Komentarz

• Zielony
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2928

Dobra, nie offtopujmy ;-) Sprzęcior był wypas, ale... kto chciałby dziś na nim pracować??

PS. Jeśli chciałbyś farbę jednak to mogę zapytać w robocie, gdzie to kupili.
                        Tylko daj znać, bo jak nie to im **** nie będę zawracał bo coś nerwówka ostatnio
                        sigpic

Komentarz

• Tomasz1972
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 3042

@Zielony : przeczytaj jeszcze raz wątek od poczatku to zrozumiesz że moje pytanie było retoryczne

Komentarz

• Terrmos
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 108

Farba nie wchodzi w grę za bardzo, bo nie mam swojego pomieszczenia. Musi być mobilnie.

Komentarz

Pracuję...