50 1.0l

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MacGyver
    Cenzor
    • 2006
    • 7043

Zamieszczone przez mkwiek
    O MATKO! taki korpus, takie szkło i takie zdjęcia???????? jezuuuuuuuuu. Porażka.
    Bo to jest zdjęcie ahtystyczne i takie właśnie ma być... i nie po to się autor wykosztował na 50/1.0 żeby potem robić zdjęcia na f/2.8 albo czy innym f/4
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12226

Zamieszczone przez MacGyver
      Bo to jest zdjęcie ahtystyczne i takie właśnie ma być... i nie po to się autor wykosztował na 50/1.0 żeby potem robić zdjęcia na f/2.8 albo czy innym f/4
      co do drugiej czesci zdania to nie mam zadnych watpliwosci. natomiast co do pierwszej to mozemy polemizowac phavdzivi ahtysci hobia holga sakhebleu
      www albo tez flickr

Komentarz

• slawi_3000
        Uzależniony
        • 2006
        • 568

Zamieszczone przez Cichy
        To tak, jak by kupić Ferrari i jechać nim na autostradzie 60 kmh
        No kurcze, EF 50/1.0 przestano produkować ze względu na skandaliczną jakość optyczną (z wyjątkiem światła, rzecz jasna), tak że Ferrari to za bardzo nie jest, jeżeli już to Lamborghini, ale traktor :-D . Pozdrawiam

Komentarz

• Skipper
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1112

eee F1.0 to i tak lipa co powiecie na obiektyw Leica 50mm f/0.7 to dopiero onanizm

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• MacGyver
            Cenzor
            • 2006
            • 7043

Zamieszczone przez akustyk
            ...natomiast co do pierwszej to mozemy polemizowac phavdzivi ahtysci hobia holga sakhebleu
            Ale może autor tego zdjęcia, wedle klasyfikacji Kena Rockwella, nie jest już ahtystą tylko dziwką i jako taki obraca się w "lepszych" kręgach, za swoje fotki zgarnia kupę kasy i dzięki temu mógł się nieco "posnobować" kupując za kilka kilo $ obiektyw, który służy wyłącznie do robienia nie ostrych zdjęć i podbudowuje jego nieczym nie skrępowane poczucie własnej wyjątkowości
            Ostatnio edytowany przez MacGyver; 5293. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• akustyk
              gajowy
              • 2004
              • 12226

Zamieszczone przez MacGyver
              Ale może autor tego zdjęcia, wedle klasyfikacji Kena Rockwella, nie jest już ahtystą tylko dziwką i jako taki obraca się w "lepszych" kręgach, za swoje fotki zgarnia kupę kasy i dzięki temu mógł się nieco "posnobować" kupując za kilka kilo $ obiektyw
              dziwki kupuja Leiki albo Rolleie czy Ty mi tu probujesz wmowic, ze marka "inzynierow" Canon, daje tak cyne jak ww. Leiki? no wez, prosze...
              www albo tez flickr

Komentarz

• MacGyver
                Cenzor
                • 2006
                • 7043

dziwki kupuja Leiki albo Rolleie czy Ty mi tu probujesz wmowic, ze marka "inzynierow" Canon, daje tak cyne jak ww. Leiki? no wez, prosze...
                Jest sens w Twoich słowach ale w takim razie jak rozszyfrować intencje autora tego foto? Jeśli byłby to zwykły onanista sprzętowy, pragnący zakomunikować światu że jest posiadaczem 50/1.0 L to domknął by to szkło i jeszcze podostrzył w PSie żeby postronni nabrali przekonania że 50/1.0 jest tak zaje... ostry że żadne inne szkło nie może się z nim równać i że tylko wydanie tych klku kilo $ gwarantuje możliwość robienia ostrych zdjęć. No chyba że mamy do czynienia z onanistą, który postanowił zostać ahtystą.... no ale to to już całkiem się kupy nie trzyma

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18793

Zamieszczone przez slawi_3000
                  No kurcze, EF 50/1.0 przestano produkować ze względu na skandaliczną jakość optyczną (z wyjątkiem światła, rzecz jasna), tak że Ferrari to za bardzo nie jest, jeżeli już to Lamborghini, ale traktor :-D . Pozdrawiam
                  Chyba przyczyny były inne. Raczej chodziło tu o rodzaj zastosowanego szkła i problemy z utylizacją. Zresztą tak samo jak 200/1.8.
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• Cyborg
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 416

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                    Chyba przyczyny były inne. Raczej chodziło tu o rodzaj zastosowanego szkła i problemy z utylizacją. Zresztą tak samo jak 200/1.8.
                    Z utylizacją?? Weź, wypluj to słowo. Kto by utylizował takie szkło? Raczej wieczny odpoczynek w gablotce...
                    A 200/1.8 skądinąd szkoda.

Komentarz

• akustyk
                      gajowy
                      • 2004
                      • 12226

zdaje sie, ze chodzilo o jakas toksyczna domieszke olowiu w soczewkach.

co poniekad tez nie jest ewenementem. slynne "zolte" Takumary 1.4/50 mialy w szkle soczewek jakis pierwiastek radioaktywny ale chyba niegrozny, bo po 2 miesiach kontaktu z nimi jeszcze w nocy nie swiece
                      www albo tez flickr

Komentarz

• GrzesiekK
                        Coś już napisał
                        • 2005
                        • 70

patrząc na sample z tego szkła na pbase można dojsc do wniosku ze zycie jest niesprawiedliwe Zdjęcia robione przez totalnych amatorów takim sprzętem...
                        350d+grip, tamron 28-75/2.8

Komentarz

• slawi_3000
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 568

Biorąc pod uwagę poziom zawiści, skądinąd zrozumiałej , chciałbym się zapytać, czy zwróciliście panowie (edit: uwagę)na zdjecia abulafii wykonane Noctiluxem 50/1.0 i Voigtlanderem/Epsonem?
                          Ostatnio edytowany przez slawi_3000; 5583.

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18793

zdaje sie, ze chodzilo o jakas toksyczna domieszke olowiu w soczewkach.

co poniekad tez nie jest ewenementem. slynne "zolte" Takumary 1.4/50 mialy w szkle soczewek jakis pierwiastek radioaktywny ale chyba niegrozny, bo po 2 miesiach kontaktu z nimi jeszcze w nocy nie swiece
                            Tak chodziło o soczewki ze szkła ołowiowego. Mają doskonałe właściwości optyczne (szczególnie wysoki wpółczynnik załamania światła). Niestety nie spełniają tej dyrektywy:
                            http://en.wikipedia.org/wiki/Restric...nces_Directive unijnej i w związku z tym musieli przestać ich używać.
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• Silwe
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 164

A cena minimalna tego szkła już tuż tuż 8999 PLN, ktoś chętny
                              Staram się, ale za mało...

Komentarz

• MacGyver
                                Cenzor
                                • 2006
                                • 7043

Zamieszczone przez Silwe
                                A cena minimalna tego szkła już tuż tuż 8999 PLN, ktoś chętny
                                To może ściepę zrobimy, będzie przechodnie szkło forumowe, każdy chętny dostanie na tydzień i będzie mógł sobie w tym czasie zrobić nim 1000 nieostrych fotek ;-)
                                ...no i oczywiście jedno ostre, pamiątkowe zdjęcie z 50/1.0 przypiętym do posiadanego korpusu

Komentarz

Pracuję...