Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Pewnie. to dokładnie TEN SAM. Co to moich nerwów - wytrzymały, kasa od 30 minut na koncie potrącona o ,,koszty'' interfoto. Odliczyli sobie ,,darmową wysyłkę lampy'' - za karę - w domyśle /nie kupiłeś puszki gnojku to nasze ustalenia nie istnieją/ oraz ,,koszty allegro'' - ani puszka, ani lampa nie była kupowana przez ten serwis, a także ,,koszt telefonów - komis zadzwonił do mnie raz, pozostałe 20 razy telefonowałem ja.
Nie bałem się (po raz ostatni) bo komis oferował 7 dni rękojmi na test i 3 miesiące gwarancji. Coś mnie tknęło już po przelaniu kasy, by jeszcze przed wysyłką poprosić o dokładne foto i ...widzicie sami.
Kasa wróciła, kupuję puszkę od Oskarkowego, jemu również bym zaufał i prosił o wysył, ale spotkamy się w pół drogi (Jarek/Oskarkowy od początku optował za osobistym odbiorem, co doceniam). Podsumowując - cieszę się, że wycofałem się na tym etapie, bo komis pokazał dobitnie, że klienta, który już zapłacił ma w d...e. Ukarał mnie zwłoką w zwrocie kasy i ,,potrąceniem'' oraz skróceniem gwarancji na lampę z 12 do 3 miesięcy - tego nie wyjaśnili do teraz. Kicham na interfoto i mam najlepszą nauczkę - na własnej skórze. Takie lekcje pamięta się doskonale.
Tak przy okazji zestawie to z inną sytuacją. Kiedyś zaufałem (podobnie jak komisowi IF) fotografowi (którego wcale nie znałem) - Zbyszkowi Kopyściowi (z 3miasta bodaj - na allegro ZEK) kupując w ciemno od niego 1d mkII. Przysłał mi świetne body (mimo sporego przebiegu, który od razu deklarował), ale niczego nie ukrywał. Nawet, gdy czytałem uradowany stan puszki z niedoskonałego programu (CanCount - szajs) i oszukał mnie on (program) mocno zaniżając ilość klat - Z.K. tłumaczył spokojnie - ,,walnąłem nim dużo więcej, proszę mi wierzyć''. Mimo to kupiłem świadomie, puszka pracowała świetnie (mój najlepszy mkII jaki miałem z trzech sztuk), dziś ma ją mój znajomy i dalej trzaska z radością. Czy tak nie można? Można. Pozdrawiam z tego miejsca cierpliwego Oskarkowego
Dowiadujemy się z aukcji, że 65k to jedna trzecia możliwości migawki. Oczywista bzdura, deklarowana trwałość to 200.000 cykli, co jest ważne, bo canon deklaruje darmową wymianę migawek montowanych fabrycznie jeśli padną przed gwarantowanymi 200k.
Kolejna sprawa, rysy na puszce, sprowadzają chyba z usa jakiś chłam z rąk niepewnych i wiecznie mniej lub bardziej zdemolowane body usiłują ożenić jako ,,porysowane w torbie''. Rany boskie!. Nosiłem w torbach, plecakach cztery jedynki i żadnej nie doprowadziłem to takiego stanu. Jedynki wycierają się, owszem w miejscach eksploatacyjnych, pod spustem, na spodzie, ale nie miałem żadnej otrzaskanej [pd stopką. Nie mam sił na ten komis i jego słynne już opisy...
Co do przebiegu to 65k razy trzy to 195 wiec prawde pisza. Bynajmniej w wzgledzie przebiegu. No chyba ze cos zle licze. Co do rys to sie z toba zgodze, chociaz ten na aukcji nie wyglada jeszcze tak tragicznie jak kilka poprzednik. Strasznie pozajezdzane te puszki maja, ciekawe skad je biora...
Ja rozumiem wytarcie lakieru na stopce, bo to normalne już po krótkim użytkowaniu, ale na tej stopce jest coś jakby rdza! (albo mnie oczy mylą od przejedzenia świątecznego :-) ). Tak gadałem z kumplem właśnie o tych ofertach na jedynki z IF i on, znany z wisielczego humoru, stwierdził, że oni te puszki zbierają chyba w Afganistanie i Iraku po zabitych korespondentach wojennych... Mogliby te rysy jakimś lakierem zaprawkowym chociaż maznąć ;-)
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
Moga brac z agencji prasowych za grosze i sprzedawać, tak i tu się robi lecz sklep mówi. Takim sposobem kupilem 300mm 2,8 ktora sluzy do dzis i bawilem sie przed wczoraj 400mm 2,8 tez tanio i 6mc gwarancji.
Takie sprzedawanie bez gwarancji to już masakra, o przetrzymaniu kasy lub pobieraniu za cos tam nie wspomnę.
Bedzie tak ciągle dopóki ludzie biegną tam bo 100zl taniej i nadal będą robić co robią bo wciaz maja ludzi którzy kasę im sami przynoszą.
Kupowałem u nich jeden obiektyw w opisie było, że używany. Przyszedł niesprawny (przysłona się nie ruszała). Odesłałem i przysłałi kolejny też niesprawny. Odesłałem - zwrócili pieniądze. Za trzeci podziękowałem
Oprócz tego, że przysłali niesprawne uderzył mnie "stopień zużycia" tych szkieł; były poobijane, porysowane jakby ktoś spejalnie je obdzierał jakimś pilnikiem i poprawiał młotkiem i kopał po chodniku ze 2km. Wysyłkowo już nic nie wezmę od nich.
Kupiłem używany obiektyw 70-200 f/4 z kilkoma pyłkami. Dostałem obiektyw z kilkunastoma pyłkami i niesprawnym silnikiem AF. Zażądałem zwrotu gotówki. Przed przeszło tydzień "Pan Marek" pisał w mejlach, że pieniążki już zostały wysłane.. Po 40 mejlach i kilkunastu telefonach do sklepu otrzymałem numer do szefa, z którym szybko wszystko wyjaśniłem i otrzymałem pieniążki następnego dnia. Osobiście nie polecam tego sklepu!
Kupowałem u nich jeden obiektyw w opisie było, że używany. Przyszedł niesprawny (przysłona się nie ruszała). Odesłałem i przysłałi kolejny też niesprawny. Odesłałem - zwrócili pieniądze. Za trzeci podziękowałem
Oprócz tego, że przysłali niesprawne uderzył mnie "stopień zużycia" tych szkieł; były poobijane, porysowane jakby ktoś spejalnie je obdzierał jakimś pilnikiem i poprawiał młotkiem i kopał po chodniku ze 2km. Wysyłkowo już nic nie wezmę od nich.
Dokładnie, znajomy miał podobny problem zamawiając obiektyw 'prawie nowy'. Szkła były tak zniszczone, że aż dziwiliśmy się, że można tak Teraz mamy sprawdzoną firmę, z której jesteśmy zadowoleni. W foto-tipie tylko oryg. kupisz, ale obsługa bdb i nigdy nie narzekałam. Co do IF - odradzam po przeżyciach kolegi.
Witam ponownie w wątku o moim ulubionym komisie foto. Dziś historia nie moja - kolegi z forum. Otóż znalazł on ofertę na 1ds mark II za 9400 w rzeczonym komisie. Czyta opis, który obwieszcza, że puszka wykonała ,,około 30 tysięcy zdjęć''. Kolega prosi więc panów z komisu o klatę do sprawdzenia fotosy puszki. Zatrwożony pisze mi na gg: ,,zobacz przebieg - zdębiałem''. Sprawdzam więc swoim softem (sprawdzonym) i też zdębiałem.
Panom się znowu ,,pomyliło''. tym razem 30 tysięcy z....ponad 300 tysięcy.
Deesik za 9400 po prostu naklepał ponad 300 koła zdjęć, a komis oferuje go w cenie ,,dziewicy''. Szajs das - dają prawo, ale oznajmianie ,,ciemnemu ludowi'', że wykonał DZIESIĘĆ razy mniej i że sprawdzili to CanCount (program niespecjalnie skuteczny w modelach mark II serii 1) jest szczytem. Jednak nawet sprawdzając CanCountem można poznać ,,dorobek'' tej puszki... Kolejny kamyczek do ogródka tegoż komisu.
Wiemy już, żeby unikać komisu tegoż sklepu. Natomiast jeżeli chodzi o zakupy sprzętu fabrycznie nowego - polecam. Kupiłem u nich kiedyś D700. Akurat nigdzie indziej nie było. Wszystko odbyło się jak najbardziej w porządku. Pucha oczywiście nowa bez śladów używania, sprawdzona licznikiem klatek - 0
Natomiast jak chciałem kupić od nich z komisu Tokinę 28-80 chyba, już nie pamiętam to temat ciągnął się chyba 2 tygodnie. Obiektyw był w serwisie bo coś tam niby z osłoną było nie tak, trzeba było ją posklejać czy coś (swoją drogą też bez sensu, oddawać obiektyw do serwisu bo osłona popękała...). No dobra poprosiłem o telefon gdy obiektyw do nich wróci. Cisza. Po 2 tygodniach w końcu sam zadzwoniłem - obiektywu nadal nie ma Dałem sobie spokój...
W tym roku dogadałem się z Interfoto co do wymiany jednego obiektywu na inny .Wyslałem mailem dokladny opis posiadanego przezemnie obiektywu ,zdjecia i ustalilismy po negocjacjach wymiane z moja doplatą 1000 zl.Wysyłalem więc obiektyw i zrobilem przelew na konto IF,ktory został zaksiegowany zanim obiektyw jeszcze dotarl.Czekałem wiec tylko na ten ,ktory chciałem sie zamienić.Po dwoch dniach dostalem obszernego maila ,ze "nie takiego"sie spodziewali obiektywu ,ale owszem dalej ida na zamianę TYLKO,ze musze doplacic nie 1000 zł a 2000 zł!!!!Ruszyło mnie to do zywego i oczywiscie podziekowałem rezygnując za "taka zamianę"!! A dopiero sie wścieklem porzadnie jak zobaczyłem odesłany obiektyw!!!Moj obiektyw był uzywany(sigma)mial delikatne przetarcia tej miekkiej warstwy,jak to u Sigmy ,ale jak wrocil z IF to był niemal obdarty z tej powloki!!Mało tego !!Specjalny firmowy pokrowiec w ,ktory jest pakowana Sigma został poprzecinany w kilku miejscach ostrym nożem.Zadzwownilem do nich z pretensjami.Najpierw otrzymałem opieprz ,ze źle zapakowałem obiektyw i jestem sobie sam winien(sic!!!) a poźniej mi zaproponowano,ze moga mi wymienic pokrowiec ,ale musze zaplacic za wysylke tam i z powrotem!!!!Tą bezszczelną odpowiedzia mnie dobili calkowicie!Dodam jeszcze ,ze za wysylke obiektywu tam/z powrotem ja placilem kuriera a na zwrot wplaconego 1000 zl musialem bardzo długo czekac i sie prosić.Dałem sobie z nimi calkowicie spokoj ,pozostajac z obdartym z farby obiektywem i pocietym pokrowcem.
Jeśli nawet tylko część z opisanych tu historii miała naprawdę miejsce... to jak taka firma może jeszcze działać? Przecież "model biznesowy" Interfoto zakrawa na czystą kpinę! Zróbmy im antyreklamę, niech idą na zieloną trawkę.
EDIT: na hasło komis interfoto oszuści
google podają ten wątek jako drugi link... po linku do sklepu InterFoto.
Komentarz