Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witajcie wiem że to może dziwnie TU zabrzmi ale mam taki kłopot:
Kumpel w USA kupil mi optyke.Pieniązki mialem mu przekazac poprzez kolege który do Stanów leciał ,ale niestety nie poleciał i zostałem na lodzie mam kupiony papier i nie wiem jak dokonać w miarę najtańszego przelewu bezpośrednio na konto w USA.Patrzyłem na Western Union i tam sobie od 1100$ życzą prawie 70$ opłat ,przecież to rozbój w biały dzień macie może jakieś sprawdzone pomysły żeby nie trzeba było konta zakładac i całej reszty tej zabawy????? Czekam na pomoc Pozdrawiam.
Przerabiałem to swojego czasu i tak najwygodniej / najtaniej wyszło przez Western Union. Oczywiście PayPal był by najlepszym wyjściem ale.. to już inna sprawa
macie może jakieś sprawdzone pomysły żeby nie trzeba było konta zakładac i całej reszty tej zabawy????? Czekam na pomoc Pozdrawiam.
Jam mam pomysł niesprawdzony, wymagający założenia konta, ale ponoć dobry i sporo ludzi tak robi, a mianowicie:
zakładamy konto, wyrabiamy kartę Visa, wysyłamy nieaktywną kartę do USA. Gdy nadawca ją dostanie to aktywujemy kartę i koleś wybiera sobie kaskę z bankomatu.
Jedyne koszty to wyrobienie karty i prowizje za wypłatę z zagranicznego bakomatu + straty na przelicznikach. Przede wszystkim trzeba wybrać kartę rozliczaną w USD, ale jesli się dobrze postramy, to mozemy też znaleźć konto walutowe z kartą, konto z bezpłatną kartą czy tez konto w banku o dobrych kursach lub bezpłatnych wypłatach z bankomatów.
Warto poszukać informacji na grupie bankowej pl.rec.banki lub nawet zapytać grupowiczów:
Jam mam pomysł niesprawdzony, wymagający założenia konta, ale ponoć dobry i sporo ludzi tak robi, a mianowicie:
zakładamy konto, wyrabiamy kartę Visa, wysyłamy nieaktywną kartę do USA. Gdy nadawca ją dostanie to aktywujemy kartę i koleś wybiera sobie kaskę z bankomatu.
Jedyne koszty to wyrobienie karty i prowizje za wypłatę z zagranicznego bakomatu + straty na przelicznikach. Przede wszystkim trzeba wybrać kartę rozliczaną w USD, ale jesli się dobrze postramy, to mozemy też znaleźć konto walutowe z kartą, konto z bezpłatną kartą czy tez konto w banku o dobrych kursach lub bezpłatnych wypłatach z bankomatów.
Warto poszukać informacji na grupie bankowej pl.rec.banki lub nawet zapytać grupowiczów: http://groups.google.pl/group/pl.biznes.banki?hl=pl
To jest to co uwielbiam, ludzka inwencja nie zna granic. :grin:
Osobiście niedawno wysyłałem przelew z Multibanku do Niemiec, za 370 EU zapłaciłem 30zł, przelew szedł tydzień!!! (co uważam za kuriozum). Podobno miałem szczęście bo bank odbiorcy nie naliczył prowizji. Gdyby naliczył koszt wyniósłby około 80zł..
Nastepnym razem skorzystałem z western union, za przelew 400Eu zapłaciłem 110zł, kasa była do odbioru po 5 minutach.
Tylko mi polski Electron w 1 na 100 bankomatów działał... A wysyłanie wypukłej kredytówki (która działała bez problemu) to chyba średni pomysł...
Tylko mi polski Electron w 1 na 100 bankomatów działał... A wysyłanie wypukłej kredytówki (która działała bez problemu) to chyba średni pomysł...
Dopóki nie jest aktywowana nikt z niej nie wypłaci.. zakładasz konto z paroma $ i tyle - jak odbiorca ma kartę w rękach to ją aktywujesz, wpłacasz kasę na konto, odbiorca pobiera, kartę odsyła, zamykasz konto.. dla paru tys. $$$ będzie opłacalne, dla paru setek już nie bardzo..
Tylko, ze Paypal równiez troszkę kosztuje...
O ile się nie mylę:
0,00 PLN-10 000,00 PLN - 3,4% + 1,35 PLN
Odbior srodkow tyle kosztuje w przypadku posiadania konta specjalnego lub firmowego. W przypadku konta prywatnego odbior srodkow jest bezplatny.
Z drugiej strony nie ma mozliwosci zasilenia konta paypal z rachunku bankowego, realizacja transakcji odbywa sie tylko poprzez obciazenie karty kredytowej a konta prywatne nie maja mozliwosci odbioru pieniedzy z kart kredytowcyh. Skomplikowane ale sprytne - wychodzi na to ze moge wyslac tylko na konto specjalne/firmowe na ktorym odbiora zaplaci powyzsza kwote. Klody pod nogi byle zarobic.
Odbior srodkow tyle kosztuje w przypadku posiadania konta specjalnego lub firmowego. W przypadku konta prywatnego odbior srodkow jest bezplatny.
Z drugiej strony nie ma mozliwosci zasilenia konta paypal z rachunku bankowego, realizacja transakcji odbywa sie tylko poprzez obciazenie karty kredytowej a konta prywatne nie maja mozliwosci odbioru pieniedzy z kart kredytowcyh. Skomplikowane ale sprytne - wychodzi na to ze moge wyslac tylko na konto specjalne/firmowe na ktorym odbiora zaplaci powyzsza kwote. Klody pod nogi byle zarobic.
To nie "kłody pod nogi" tylko z tego żyje Paypal. Niestety nie ma nic za darmo, szczególnie, ze przy obciążaniu karty kredytowej swój procent odbiera sobie bank (wydawca karty).
szczególnie, ze przy obciążaniu karty kredytowej swój procent odbiera sobie bank (wydawca karty).
Twoj bank moze tak... moj pobiera procent z karty tylko w przypadku wyplaty gotowki w bankomacie. Transakcje bezgotowkowe (w kasach sklepowych lub transakcje elektroniczne) - mam bez prowizji.
Paypal pobiera w momencie jak pieniadze wplywaja na konto paypal. Dalej z nimi mozna robic juz co sie chce (przelewy do banku, karty debetowe, etc) za free.
Komentarz